Twee boeken

Wanneer ik speur naar informatie over Bob Dylan op het internet stuit ik regelmatig op artikelen waar ik niet naar zocht, maar waar ik wel door gefascineerd raak.
In Nieuwsblad van het Noorden van 9 augustus 1974 staat een door Everhard Huizing geschreven recensie van twee boeken: Ringolevio van Emmett Grogan en De Zachte Machine van William Burroughs.
In die recensie schrijft Huizing: "Voor wie geïnteresseerd is in de 'andere' geschiedenis, met namen als Timothy Leary, Bob Dylan, de Black Panthers, Janis Joplin en anderen is Ringolevio (...) de moeite van het kopen waard." Ik vraag me af of in deze zin de titel Ringolevio vervangen kan worden door die andere titel, De Zachte Machine. Ik denk het wel, hoewel het boek van William Burroughs een heel ander boek is dan die van Emmett Grogan.
Met dank aan Emmett Grogan kunnen wij sinds jaar en dag luisteren naar een aantal schitterende studio-outtakes van Bob Dylan, daar denk ik aan bij het lezen van de recensie van Everhard Huizing.
Ik denk aan Bob Dylan die zijn album Street Legal opdroeg aan Emmett Grogan. Als je mij niet gelooft, pak de plaat maar uit de kast. Het staat op de achterzijde van de hoes.
Maar bovenal denk ik aan het citaat uit Ringolevio dat Bob Dylan gebruikte voor zijn song "Joey" van het album Desire. Ik schreef daar eerder hier over.
De Zachte Machine is natuurlijk de Nederlandse vertaling van Burroughs' The Soft Machine. Ik ben er van overtuigd dat The Soft Machine van invloed is geweest op Bob Dylan tijdens het schrijven van songs in vooral 1965 en 1966, en tijdens het schrijven van zijn boek Tarantula. Ik heb hier over geschreven in mijn boek Dylan & de Beats.
De Nederlandse vertaling van The Soft Machine die wordt besproken in de recensie in Nieuwsblad van het Noorden van 9 augustus 1974 is gemaakt door Annelies Jorna, de vrouw die ook Bob Dylans Tarantula vertaalde. Dat kan toch geen toeval zijn?
Van zowel Ringolevio als van The Soft Machine zijn er lijntjes te trekken naar Dylans werk. Zonder het te beseffen besprak Everhard Huizing in augustus 1974 twee boeken waarvan ik vind dat iedere Dylanliefhebber er verstandig aan doet om ze te lezen. Dat is wijsheid achteraf, in augustus 1974 was ik één jaar en had ik nog nooit van Emmett Grogan, William Burroughs of Bob Dylan gehoord.


Geen opmerkingen: