Lawrence Ferlinghetti

Mother Of Light Mantra

Father of love
                      Mother of rain
Father of night
                     Mother of pain
Father of day
                    Mother of light
Mother of phantoms
                             Mother of phantoms
Dark ages over now
Dark ages over now
Dark old daddy
Father of phantoms
Mother of light
Dark ages over now
Dark old daddy
Rainman dance and sing!

(After Zimmerman)

Wie weet waar hij moet kijken komt Bob Dylan regelmatig tegen in het werk van de dichter Lawrence Ferlinghetti. Het kan ook omgedraaid worden: wie weet waar hij moet kijken komt het werk van Ferlinghetti tegen in het schrijven van Bob Dylan.
Het werk van Lawrence Ferlinghetti is natuurlijk veel meer dan de connectie met Bob Dylan. Ferlinghetti heeft een oeuvre geschreven dat gelezen moet worden, dat behoort tot de beste poëzie van de twintigste en eenentwintigste eeuw. Lees niet alleen A Coney Island Of The Mind (1958) - zijn bekendste bundel - maar ook Americus book I (2004).
Ferlinghetti is niet alleen dichter, maar bijvoorbeeld ook uitgever van Howl and other poems en Kaddish and other poems 1958 - 1960 van Allen Ginsberg - nog twee boeken die van grote invloed zijn geweest op het schrijven van Bob Dylan.
Als ik denk aan Bob Dylan en Lawrence Ferlinghetti, dan denk ik aan 5 december 1965, de dag waarop Bob Dylan schuilde in Ferlinghetti's winkel City Lights Bookstore in San Francisco om even later voor de camera's van Dale Smith en Larry Keenan met Allen Ginsberg, Michael McClure en Robbie Robertson in de steeg naast de winkel te poseren. 5 december 1965 is de dag waarop de connectie tussen de Beats en Bob Dylan definitief werd.
Lawrence Ferlinghetti is vandaag 100 jaar geworden. Ik denk vandaag aan die vijfde december van 1965, aan het moment vlak voor het poseren echt kon beginnen, het moment waarop Dale en Keenan niet alleen Dylan, Ginsberg, McClure en Robertson door de zoeker van hun camera zagen, maar ook de dichter in het lange gewaad, de man die het allemaal mogelijk maakte: Lawrence Ferlinghetti.

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Lawrence Ferlinghetti heeft uitgeverij Doubleday de roman Little Boy van Ferlinghetti uitgegeven. Het ligt nu naast mij. Op het stofomslag lees ik wat Bob Dylan over de auteur heeft gezegd: "A brave man and a brave poet." Zo is het.

Wie meer over Bob Dylan en Lawrence Ferlinghetti wil weten verwijs ik naar mijn boek Dylan & de Beats. (zie hier)
Het gedicht "Mother of Light Mantra" is te vinden in de bundel Open Eye, Open Heart (1973)Geen opmerkingen: