Het album werd in Amerika nooit op cd uitgebracht, in Europa wel, in 1990. Het album krijgt dan een nieuwe titel. Op de cd staat de titel: Bob Dylan ( A Fool Such As I).
Ik heb me vaak afgevraagd waarom er voor deze nieuwe titel gekozen is. Ik denk dat het is gedaan om verwarring met Dylans debuut - Bob Dylan geheten - te voorkomen en omdat "A Fool Such As I" het nummer van dit album is dat op single is verschenen.
Op 12 april 1974 opende Oscar Harris een nieuwe platenzaak aan de Ceintuurbaan in Amsterdam: Unico. Om de opening van de nieuwe zaak extra feestelijk te laten zijn, worden een aantal albums extreem goedkoop te koop aangeboden. Zo is bijvoorbeeld Quadrophenia van The Who te koop voor slechts fl. 15,90 in plaats van voor de gebruikelijke prijs van 30 gulden en is Bob Dylans album Dylan in prijs verlaagd van fl. 17,90 voor slechts fl. 9,90.
Het vreemde is dat het album Dylan in de advertentie van Unico in Parool van 11 april 1974 de titel A Fool Such As I heeft gekregen, dat is 16 jaar voor CBS deze titel op de cd-versie van dit album plakte!
~ * ~ * ~ * ~
Ian McLagan was de toetsenist tijdens Bob Dylans Europese tournee van 1984. In Ian McLagans boek All The Rage staat een aardig stukje over een shirt.
McLagan:
"'Hey, I like your shirt.' He [Dylan] was pointing at me. This was my chance to show solidarity with my hero.
'Would you like it? It's yours,' I said, unbuttoning it and handing it to him."
Goed, Ian McLagan geeft dus zijn shirt aan Bob Dylan. Iets verderop in hetzelfde boek:
"Bob never wore my shirt again after that night in Verona, but for some reason he kept it with him, and carried it over his shoulder every day as he walked to the bus and to the plane."
McLagan heeft het hier over het eerste concert van de tournee, dus het eerste van twee concerten in Verona. Het concert van 28 mei. Starend naar foto's van dat concert, bijvoorbeeld de twee in het fotoboek It Ain't Me, Babe; Impressions of the European tour '84, zie ik dat Bob Dylan een wit t-shirt en een leren jas draagt. Zou het kunnen zijn dat McLagan zich vergist?
Nog iets verder in All The Rage:
"It was odd, but the following year I saw a photograph of him wearing it on the back cover of his next album, Empire Burlesque."
Oké, wie dus wil weten welk shirt McLagan aan Bob Dylan gaf, moet even Empire Burlesque uit de kast pakken. (Ik ben er niet trots op, maar ik moet bekennen dat ik dat gedaan heb...)
Ben ik over bovenstaande iets over de muziek te weten gekomen? Nee, natuurlijk niet, maar ik heb nu wel zin om naar opnamen van tournee 1984 te luisteren.
Ook een verhaal over een shirt is ergens goed voor.
~ * ~ * ~ * ~
De vier uur durende documentaire Long Strange Trip is een uitstekende film over Grateful Dead die ik met veel plezier heb bekeken. Ik had verwacht dat in de vier uur die de film duurt er wel een paar minuten aandacht zou zijn voor de tour van Grateful Dead met Bob Dylan. Niet dus. Bob Dylan komt in deze film niet voorbij.
Het enige Dylan-tintje in deze film is een paar seconden film van The Jerry Garcia Band die "Tangled Up In Blue" speelt.
~ * ~ * ~ * ~
Nogmaals naar de krant, nogmaals 1974.
In Parool van 9 september 1974 staat in een kader het volgende: "Bij een bepaalde groep van luisteraars zal de laatste langspeelplaat van Bob Dylan leiden tot het verlangen een stichting 'Jeugdsentiment de Jaren Zestig' op te richten."
Dit is, aldus de krant de "stelling bij het proefschrift van dr F.C. Schüller".
Sinds ik hier vanmiddag op stuitte vraag ik me af of dit echt is, of een grap. Nu zoveel uur later weet ik het nog niet.
Laat ik er voor de grap van uit gaan dat dit echt is, dan zit ik gelijk met een vraag: wat is het onderwerp van het proefschrift van dr F.C. Schüller?
Toen dit in de krant verscheen was Dylans laatste langspeelplaat Before The Flood. Dat is niet een album dat ik gelijk associeer met jeugdsentiment en de jaren zestig. Toch denk ik te weten waar de associatie tussen Before The Flood en het sentiment naar de jaren zestig zoals gevangen in de stelling van dr F.C. Schüller, vandaan komt. Before The Flood werd door de platenmaatschappij en / of de distributeur (Asylum en Negram) aan de man gebracht als "een soort Greatest Hits live". Veel recensenten van het album verwijzen dan ook naar het hoge aantal bekende nummers, met name uit de jaren zestig, in een nieuw jasje op dit album. De stelling zoals dr F.C. Schüller die moest verdedigen lijkt hier naar te verwijzen.
~ * ~ * ~ * ~
Vandaag 97 jaar geleden werd Jack Kerouac geboren. Kerouac is de schrijver van onder andere On The Road, Mexico City Blues en Desolation Angels.
De boeken van Jack Kerouac hebben een grote invloed gehad op het schrijven van Bob Dylan. Met name in Desolation Angels zijn een aantal zinnen te vinden die een echo in een song van Bob Dylan hebben gekregen. Sinds enkele jaren staat op de achterzijde van nieuwe edities van On The Road een aanprijzing van Bob Dylan: "It changed my life like it changed everyone else's".
2 opmerkingen:
Promotie
Utrecht, 24 juni 1974
Proefschrift
ARC discharges in a curved magnetic field
http://profs.library.uu.nl/index.php/profrec/getprofdata/1875/85/111/0
grt
Roel
en hier het hele proefschrift (helaas zonder stellingen)
https://inis.iaea.org/collection/NCLCollectionStore/_Public/06/159/6159198.pdf?r=1&r=1
Een reactie posten