aantekening #7016

Wat werd in 1970 gebruikt om muziek in de auto te draaien? 8 track? Cassettebandjes? Ik heb geen flauw idee, ik ben van latere datum. Was het in 1970 überhaupt mogelijk om muziek te draaien in de auto?
Zondag, zoonlief speelt tien kilometer verderop Dungeons & Dragons met een aantal vrienden. Ik breng en haal hem met de auto. In de auto draait New Morning, na dagen niets anders dan regen schijnt de zon door de voorruit van de auto.
"The Man In Me" lijkt gemaakt te zijn voor de autorit. Het past, rijden tussen de landerijen, de zon in de ogen, een puber die blijft ratelen over een spel dat ik niet snap en dan "The Man In Me". Dat samenkomen van toevalligheden maakt een moment tot verrassend aangenaam.

~ * ~ * ~ * ~

Uit een interview dat Christophe Vekeman met Herman Brusselmans had weet ik dat in een van Brusselmans' boeken een citaat zit van een Dylan-song. Als ik mij goed herinner gaat het om een citaat uit een song van Time Out Of Mind en verscheen het bewuste boek van Brusselmans in 1997.
Zo zit het in mijn hoofd, of het helemaal klopt weet ik niet. Boeit me ook niet.
Sinds ik dit in mijn hoofd heb, blader ik ieder boek van Brusselmans dat ik tegenkom vluchtig door om te kijken of het het boek is. Brusselmans heeft veel, heel veel geschreven. Bovendien belanden boeken van de man nogal eens bij de kringloop & dus heb ik al veel, héél veel boeken van Brusselmans doorgebladerd.Tientallen.
Afgelopen week bij het doorbladeren van het zoveelste boek van Herman Brusselmans zag ik Bob Dylans naam staan. Pas na het doorbladeren zag ik dat dit niet het gezochte boek is, dit boek is namelijk uit 1989.
En zo vind je wat je niet zoekt.

~ * ~ * ~ * ~

I paid fifteen million dollars, twelve hundred and seventy-two cents
I paid one thousand two hundred twenty-seven dollars and fifty-five cents
See my hound dog bite a rabbit
And my football’s sittin’ on a barbed-wire fence

~ * ~ * ~ * ~

De schrijver Simon Vinkenoog was niet alleen een groot liefhebbers van Bob Dylans muziek, ook heeft hij, vanaf 1965, veelvuldig over Bob Dylan geschreven. 
In het boek Liefde van Vinkenoog lees ik: "Met Ira Cohen ben ik op weg naar een telefoon om Antwerpen te bellen, waar het eerste (waarschijnlijk ook laatste) nummer van zijn tijdschrift GNAOUA, geredigeerd in Tanger, wordt gedrukt."
De enige aflevering van het tijdschrift Gnaoua dat ooit verscheen staat op de schoorsteenmantel achter Bob Dylan op de hoesfoto van Bringing It All Back Home. Het is het kleine roze boekje. 
Simon Vinkenoog noteerde bovenstaande regels in de nacht van 19 op 20 maart 1964. Hij had nog niet van Bob Dylan gehoord en Bob Dylan moest het album Bringing It All Back Home nog opnemen.
De enige aflevering die ooit verscheen van het door Ira Cohen samengestelde en in Antwerpen gedrukte tijdschrift Gnaoua is belangrijk geweest voor Bob Dylan. Het staat niet voor niks op de hoesfoto van Bringing It All Back Home
Meer over Bob Dylan en Gnaoua is te lezen in mijn boek Dylan & de Beats.


Geen opmerkingen: