de Bob Dylan aantekeningen: Kennedy's Children

In 2011 publiceerde Alja mijn boekje de Bob Dylan aantekeningen. De presentatie van dat boekje vond plaats in boekhandel Lovink te Lochem, eind april 2011.
In een aantekening van 15 januari 2011 staat in dit boekje:

In een kringloopwinkel kocht ik jaren geleden het toneelstuk Kennedy’s Children van Robert Patrick , een boekje door ‘wijze mannen’ van aantekeningen voorzien zodat middelbare scholieren zonder al te veel struikelwerk zich door de tekst kunnen worstelen. Niks mis met het toneelstuk van Robert Patrick. Ik heb het nooit op de planken gezien, maar vanaf de pagina’s heeft het een verpletterende indruk bij mij achtergelaten. De ‘verhelderende’ aantekeningen van de ‘wijze mannen’ – Theu Boermans en Drs. Jop Spiekerman – zijn echter geheel andere koek. Neem de aantekening over Dylan van deze ‘wijze mannen’, welke begint met Eigenlijke naam Karl Zimmermann, vervolgens in enkele regels niks zegt om tegen het eind de geschiedenis te herschrijven met Een auto-ongeluk deed hem geruime tijd in het ziekenhuis belanden.

Kennedy's Children is - zo leerde ik vandaag - in 1975 in Nederland opgevoerd (het afgebeelde artikel is uit de Telegraaf van 21 augustus 1975). Zo kan ik acht jaar na presentatie van de Bob Dylan aantekeningen een kleine aanvulling op een aantekening in dat boek geven.

Ik heb het boekje Kennedy's Children maar weer eens uit de kast gepakt. De aantekening van 'wijze mannen' waaruit ik in mijn eerste aantekeningen-boek citeer is in z'n geheel als volgt:

Bob Dylan:
Eigenlijke naam Karl Zimmermann. Wellicht de meest invloedrijke dichter en zanger uit de jaren zestig. Schreef een groot aantal songs die voor zijn generatie direct verstaanbaar waren. Op het toneel vormde hij een fel contrast met het gladde show-professionalisme. Als componist doorbrak hij de geijkte traditie van de Tin Pan Alley folk songs. Dylan werd vaak als 'protestzanger' gezien. Hij was meer dan dat. Vele popgroepen begonnen hun carrière met de vertolking van een Dylan-song. Een auto-ongeluk deed hem geruime tijd in het ziekenhuis belanden. Hersteld maakte hij een sterk veranderde indruk. Naast zijn dichtwerk schreef Dylan ook een boek: Tarantula. In 1974 maakte hij met zijn begeleidingsgroep The Band een grote tournee door de Verenigde Staten.

2 opmerkingen:

alja spaan zei

Een presentatie die ik schandelijk gemist heb....ach ja, het eerste boek van jou!

tom w zei

niks schande, je had een goede reden!