Bob Dylan Songbook & (approximately) Complete Works

Op 2 augustus 1969 stond onderstaand bericht in Het Parool. In die tijd was uitgever Thomas Rap al geruime tijd bezig met de voorbereidingen om het boek Complete Works van Bob Dylan op de markt te brengen. Complete Works zou wereldwijd de eerste legale verzameling van Bob Dylans songteksten zijn. Niet lang voor dat boek na ruim een jaar voorbereiden verscheen, onder de titel (approximately) Complete Works, bracht een groep Leidse studenten onder de titel Bob Dylan Songbook een gestencilde, illegale versie van Bob Dylans verzamelde songteksten op de markt.


De ironie wil dat van (approximately) Complete Works slechts één druk is verschenen omdat Uitgeverij Thomas Rap vlak na publicatie van het boek op de vingers werd getikt door Dylans advocaten: (approximatly) Complete Works had nooit mogen worden uitgebracht. Het Leidse Songbook beleefde in meer dan tien jaar tijd herdruk op herdruk.

Opvallend aan bovenstaand artikel is de afgebeelde cover van (approximately) Complete Works. Wanneer je het afgebeelde ontwerp legt naast het uiteindelijke boek zie je dat titel en Dylans naam op de uiteindelijke cover op een andere plek staan.

Voor mijn boek Bob Dylan in Nederland ben ik nog steeds op zoek naar mensen die betrokken zijn geweest bij het maken van het Leidse Songbook.
Dit Songbook was in ieder geval te koop bij Gronstra, de Groninger studentenraad. Het Songbook zal op meer plaatsen (bij meer studentenraden?) te koop zijn geweest. Kocht jij in 1969 een exemplaar van dit Songbook, laat me dan weten waar je dit kocht.
(twillems87[at]gmail.com)


Algemeen Handelsblad 22 november 1969:


Geen opmerkingen: