aantekening #6945

Gisteren was ik in Duitsland. Dat doe ik wel vaker. Boodschappen doen net over de grens. Als ik daar ben, loop ik ook altijd even Saturn in. Een half uurtje struinen op de muziekafdeling kan mijn dag maken.
In Saturn vond ik de heruitgave van Traveling Wilburys vol. 1, de picture disc die is uitgebracht om te memoreren dat het dertig jaar is geleden dat dit album voor het eerst op de markt kwam. Die picture disc had ik in de afgelopen twee weken tevergeefs proberen te vinden in verschillende platenzaken in Nederland. Ik kreeg te horen dat de plaat niet meer op voorraad was en ook niet meer leverbaar is.
Naast Traveling Wilburys vol. 1 pakte ik uit het schap vol elpees Nashville Skyline. Het gaat om de heruitgave met die blauw-zwarte sticker: We Are Vinyl staat er op die sticker.
Op de cd-afdeling stuitte ik op een dilemma voor de verzamelaar in mij. Tussen de tientallen boxjes in de Classic Album Series - waarvan twee van Bob Dylan - vond ik vier boxjes met een beetje Dylan. In ieder boxje is Dylan op slechts 1 nummer te horen: Het boxje van Harry Belafonte bevat "Midnight Special" met een jonge Dylan op mondharmonica. Het boxje van Leonard Cohen bevat Dylans achtergrondvocalen op "Don't Go Home With Your Hard On". Op een van de albums in het boxje van Bette Midler zingt Dylan "Buckets Of Rain" met de zangeres. En het boxje van McGuinn bevat een Dylan-bijdrage op "I'm So Restless". Al deze opnamen heb ik al enkele malen in de kast staan, ga ik veertig euro neertellen om ze alle vier nogmaals in de kast te kunnen zetten? Ik twijfelde, maar besloot het uiteindelijk niet te doen. Een mens moet keuzes maken.


Nu ik weer thuis ben en een nacht geslapen heb, denk ik een goede keuze gemaakt te hebben.Ik ga vandaag niet terug naar Duitsland om die boxjes alsnog te kopen.
Terwijl ik dit schrijf draait Nashville Skyline, de elpee die ik gisteren kocht. Mag ik even melden dat dit erg goed klinkt, dat dit een erg goede persing is.
Nashville Skyline voor de verzamelaar: de eerste twee bijzondere persingen waar ik dan aan denk zijn de quadraphonic elpee en de Engelse mono-persing van de album. Ergens in de kast staat nog een Spaanse persing van Nashville Skyline waarvan een kant de gewone mix speelt en de andere kant de quadraphonic-mix. Dat zijn de leuke dingen voor de verzamelaar.
Zoals eerder geschreven is de persing die nu op de draaitafel ligt er eentje van de We Are Vinyl-serie. Volgens de sticker op de hoes van de elpee kan ik de muziek ook downloaden via wearevinyl.com, maar de benodigde downloadcode ontbreekt gek genoeg bij deze elpee. Niet dat dat erg is, ik was niet van plan de muziek te downloaden. Het is alleen een constatering: er wordt een belofte gedaan die niet wordt nagekomen. Dat is slordig.
Om nog even door te gaan op We Are Vinyl: Het is me opgevallen dat er steeds meer exemplaren van de elpee More Blood, More Tracks in verschillende platenzaken opduiken met een We Are Vinyl-sticker. Mijn herinnering zegt dat toen deze elpee net op de markt kwam er geen stickers van We Are Vinyl op te vinden was, of ben ik nou gek?
En als ik niet gek ben, zijn de exemplaren met een We Are Vinyl-sticker dan tweede persingen van More Blood, More Tracks, of zijn het 'gewoon' elpees van de eerste lichting waar later een sticker op geplakt is?
Even nog terug naar Nashville Skyline: het is dit jaar vijftig jaar geleden dat dit album op de markt kwam. Dat betekent dat Dylans platenmaatschappij nog dit jaar iets zal moeten doen met de opnamen voor dit album die nog niet officieel zijn uitgebracht, willen ze het copyright op deze opnamen behouden. Hierbij moet natuurlijk vooral gedacht worden aan de Dylan-Cash-sessies. Die opnamen circuleren. Wanneer Sony niks met deze opnamen doet, kan iedere randdebiel vanaf 1 januari 2020 die opnamen op iTunes knallen en er een prijskaartje aan hangen. Ik hoop dat Sony het niet zo ver laat komen, dat we dit kalenderjaar nog een officiële uitgave van de Dylan-Cash-sessies krijgen.

Het is zaterdagochtend, ik draai Bob Dylan. Peins wat, maar zeker niet te veel. Kan een weekend beter beginnen?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey Tom,

Even over Bette Midler. Ik dacht dat Dylan met haar samenzong in Buckets Of Rain (van Songs For The New Depression) en dat Midler gewoon een cover deed van I Shall Be Released? Als ik het mis heb moet ik die I Shall Released dus nog hebben. Bij beluistering op Spotify heb ik geen Dylan kunnen ontdekken...

Groet,

Harmen van Aurich

tom w zei

Hoi Harmen,
Dank voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk. Ik heb me vergist. Ik heb het inmiddels aangepast.
Erg scherp van je. Nogmaals dank.
groet,
Tom