Staren is genoeg

Het bezoeken van een platenbeurs is vooral afwegen. Het aanbod overstijgt vele malen wat de portemonnee kan dragen en zo hoort het ook. De kunst is om aan het eind van de dag tevreden naar huis te gaan, om te genieten van wat er thuis in de kast staat en is bij gekomen en niet alleen oog te hebben voor de gaten in de kast. Gaten voor de platen die nog ooit, misschien, als het lukt gekocht moeten worden.
Natuurlijk heb ik met de aankopen die ik gisteren op de platenbeurs heb gedaan niet alle gaten in mijn kast gevuld, maar dat maakt niet uit. Ik ben dik tevreden thuis gekomen.

Bij een kraam om de beurs komt een man naast mij staan. Terwijl ik tussen de elpees van Dylan zoek, kijkt hij in een bak vol Elvis. Hij begint het gesprek.
'Moet je kijken, die plaat kost wel €50,-'
'Dat zijn geen euro's, maar kronen. De prijs in Euro's staat er boven. Die plaat kost €5,-'
'O... Nou, net zag ik wel een elpee die €50,- moet kosten. Dat is toch belachelijk!'
'Ja, misschien. Ik weet niet. Er zijn wel veel duurdere platen, maar als de prijs je niet aanstaat dan koop je 'm toch niet.'
'Behouden die platen nou eigenlijk hun waarde?'
'Dat weet ik niet, maar dat maakt me ook niet uit.'
'Niet?'
'Nee, dat is alleen maar interessant als je die platen ook weer wilt verkopen.'
'Doe je dat niet dan?'
'Nee. Ik ben een verzamelaar. Ik koop ze omdat ik ze wil hebben.'
'Maar draai je ze ook dan?'
'Ja natuurlijk.'
'Nou, ik vind het wel duur hoor, €50,-'
'Het zijn geen euro's, maar kronen. Die plaat kost €5,-'
'Ik geloof maar niet dat ik het doe. Je weet niet of die plaat zijn waarde houdt hè.'
'Tsja, dat moet jij weten.'

Zoals altijd ben ik ook gisteren weer naar de beurs gegaan met in mijn achterhoofd een lijstje platen die ik graag zou willen vinden. En zoals eigenlijk bijna altijd ben ik dik tevreden naar huis gegaan met een tas vol aankopen, maar zonder de gezochte plaat. Dat hoort een beetje bij mij.
Een van die aankopen is een Braziliaanse persing van Infidels, een promo. Bij die elpee zit het afgebeelde boekje. Ik kan het niet lezen, maar dat geeft niet. Staren is genoeg.

Geen opmerkingen: