Dylan kort #905 - aanvullingen

Rockumentaries: In de Volkskrant van vandaag kwam ik een advertentie tegen voor een box met zeven rockumentaries. In dit boxje onder andere de films No direction home & Living in the matrial world. Het boxje met zeven dvd's kost €39,95 & is te koop in de webwinkel van de Volkskrant.
Geschiedenis: ik citeer: 'Volgens de meeste bronnen verandert Robert Zimmerman, op 9 Augustus 1962, bij een rechtbank in Manhattan, officieel zijn naam in Bob Dylan.' Voor de rest, zie hier.
Mixtape: track 18 (ik citeer): 'Ik geloof dat het orgineel [sic] van Bob Dylan is, maar deze versie doet het voor mij.' Zie hier.
'Early Roman kings': Ik moet bekennen dat ik aanvankelijk, na een paar keer luisteren, niet heel enthousiast was. Toegegeven: de stem is goed, het orgeltje trekt de melodie wat uit zijn verwachtingspatroon, maar voor mij was het aanvankelijk toch wat te voorspelbaar. Te 'gewoontjes', deze blues-riff.
Na nog een paar keer luisteren begint dat wel wat te veranderen, ik word enthousiaster moet ik bekennen. Het is vooral die stem die het 'm doet. Het zijn de zinnen die langzaamaan boven komen drijven, zoals 'I ain't dead yet' - schreef Woody Guthrie dit zinnetje niet ooit op een kaartje voor Dylan? - & vooral ook hoe Dylan het zingt. Luister eens alleen naar dit ene zinnetje.
Het is een begin, heb ik ervaren, langzaam opent - althans voor mij - 'Early Roman kings' zich meer & meer.
Ja, het is een overbekende blues-riff, maar luister eens naar wat Dylan & band ermee gedaan hebben.
En dan die harmonica. 'Early Roman kings' is beter dan ik gisteren kon vermoeden.
Enfin, genoeg van mij. Hieronder nog twee reacties op 'Early Roman kings' (met dank aan Ton en Hans)

Ha Tom,

Ik het net voor de zoveelste keer naar 'Early Roman Kings' geluisterd. En ik moet zeggen. Ik vind het niet veel. Het klinkt fijn hoor, de tekst is mooi en de stem is prachtig. Maar het had net zo goed een overblijvertje van 1 van de laatste paar albums kunnen zijn. Muzikaal vind ik het helaas niet veel. Natuurlijk, blues is een zichzelf herhalend iets, en dat is ook de kracht van die muziek. Maar dit klinkt, voor mij, als een herhaling omdat er geen ander muzikaal idee was. Ik mis kracht, vuur, echte interesse in de muziek. Maar goed, dat kan ook komen omdat ik net een saai beleidsstuk zit te schrijven en wel wat meer passie (om maar eens een gruwelijk woord er in te gooien) had kunnen gebruiken.

groeten
Ton


~~~~~~~~~~

Hoi Tom,

je vroeg om een reactie, wel hier is die:
Na verschillende reacties te hebben gelezen van mensen die bij de eerste luistersessie van
Tempest aanwezig waren en het album zeer positief beschrijven, hoop ik zelf dat 'Early Roman kings' één van de mindere nummers van de CD is. De atmosfeer doet sterk denken aan Together through life en het nummer had er zo op kunnen staan (en had dan tot de mindere op deze CD gehoord). Het klinkt eentonig en nodigt niet uit tot herbeluisteren, Wilde het nummer downloaden, maar besloten dat niet te doen en te wachten op het complete album.

gr Hans


Geen opmerkingen: