Dylan kort #901 - radio-uitzending!

Tempest: Tapeweek, Frits (& een correctie), tweets van Robert Hilburn.
Leo Nelissen (KRO): De allereerste radio-uitzending over Dylan op de Nederlandse radio. Zie hier & hier. Meer informatie is meer dan welkom (tom_dylan@hotmail.com). Dit is natuurlijk een fantastische vondst waarvoor we vooral de plaatser van het filmpje op You Tube dankbaar moeten zijn.
Aanvankelijk was ik wel overdonderd, moet ik bekennen: Dylan op de Nederlandse radio in 1964! Maar na het beluisteren van de uitzending & wat speurwerk, moet ik tot de conclusie komen dat de datering van dit programma, zoals gegeven, niet helemaal klopt.
De presentator heeft het onder andere over 'Universal soldier' van Donovan, een nummer uit 1965. Verder zegt de presentator dat 'Eve of destruction' van Barry McGuire bovenaan de hitparade staat. Barry McGuire nam 'Eve of destruction' op in juli 1965. Deze single kwam - volgens Hit dossier - op 25 september 1965 de Nederlandse top 40 binnen. Op 16 oktober 1965 bereikte de single de derde plek in de Nederlandse top 40. Daarna zou de single uit de top 40 wegzakken.
Ik schat zo in dat deze radio-uitzending uit september of - nog waarschijnlijker - oktober 1965 stamt.
Nogmaals: meer informatie (een precieze datering, bijvoorbeeld) is méér dan welkom.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Volgens mij was eerste nr. Bob Dylan op de radio Only a pawn in their game
Datum 8-10 1966.
Leo Nelissen haalde bij Bovema Heemstede platen voor zijn programma's en hoorde daar de LP The times they are a-changing.
Omdat Dylan niet zo goed verstaanbaar was werd er gezegd dat betreffende artiest niet geschikt was voor de Nederlandse markt/ luisteraar. Leo nam de Lp mee en draaide die op bovengenoemde datum na een programma genaamd Zingening.

Met Donovan en Barry McQuire had Leo niets.

ejtuin zei

Ik heb in begin 1964 een opname bewaard van programma VREEMD (KRO) van Leo Nelissen waarin ineen avond twee nieuwe fenomenen van amerikaanse muieik werden behandeld: Bob Dylan en Barbara Streissand.
In die zomer heb ik van een vriendje de tweede plaat van Dylan ,meegenomen uit VS, gekregen en ben sindsdien een fan, met name van zijn eerste 10 jaar.

Eric-Jan Tuininga

tom zei

@ Anoniem: Dank voor je bericht. Bij je andere reactie had ik geschreven dat ik graag meer zou willen weten, zoals je aanbood. Mocht je dat nog willen doen, dan hoor ik het graag.

@ Eric-Jan Tuininga: Dank voor je reactie. Dat is geweldige informatie! Weet je toevallig nog meer over die uitzending? Zoals de exacte datum en / of welke nummer van Dylan in die uitzending zijn gedraaid? Zo ja, dan hoor ik dat graag.

Beiden: nogmaals dank!
groet,

Tom

Jozefus zei

De uitzending waarover bovenaan deze pagina wordt gesproken, is vandaag (14 februari 2021) opnieuw uitgezonden in de BOBcast van de VPRO. De BOBcast vermeldt alleen dat het de laatste uitzending van een liedjesprogramma van Leo Nelissen was, maar noemt verder geen naam of datum van dat programma. Enig speurwerk in het krantenarchief van Delpher levert op dat het zeer waarschijnlijk gaat om het radioprogramma "Hart, hoofd en hand vragen om woord en wijs, want leven moet je met een lied" dat op dinsdag 28 september 1965 van 22:45 tot 23:25 is uitgezonden op wat toen nog Hilversum I heette. Die uitzending was dus drie dagen nadat "The Eve of Destruction" was binnengekomen in de hitparade. En het lijkt inderdaad de laatste uitzending van het wekelijkse programma geweest te zijn, want in Delpher zijn wel eerdere uitzendingen te vinden, maar geen latere.

tom w zei

Klopt Jozefus, zie hier: https://debobdylanaantekeningen.blogspot.com/2021/02/aantekening-7714.html
groet,
Tom

Jozefus zei

Kleine toevoeging: de gegevens over de aan Dylan gewijde uitzending van "Hart, hoofd en hand" van 28 september 1965 staan niet in de schriftelijke toelichting bij BOBcast #19, maar worden aan het begin van de podcast wel verteld door de makers Chris Kijne en Lars Hulshof. Dat is mij bij de eerste keer luisteren helemaal ontgaan.