My name is New York

Een tijdje geleden schreef ik hier over het boek My name is New York - dat gaat over Woody Guthrie in New York - & over de belofte van een bijbehorende cd-release. Op deze cd zal, aldus de website www.woody100.com, onder andere Dylan te horen zijn. Op de eerder genoemde website staat het volgende over My name is New York te lezen:

Narrated by Nora Guthrie
with audio by Pete Seeger, Bess Lomax, Mary Guthrie Boyle, Sonny Terry, Josh White, Marjorie Guthrie, Leadbelly, Tiny Robinson, Ramblin' Jack Elliott, Bob Dylan, Reverend Billy and the Stop Shopping Choir, Mike + Ruthy, Lowry Hamner, Arlo Guthrie and others
Release date: June, 2012
Record label: Woody Guthrie Publications, Inc.


Inmiddels is er, sinds ik voor het eerst over My name is New York schreef, behoorlijk wat tijd verstreken. Bij verschillende internetboekwinkels wordt het boek My name is New York inmiddels aangeboden, maar nergens kan ik maar iets vinden over die bijbehorende cd.
Een week of wat geleden heb ik dan ook voor mezelf maar de conclusie getrokken dat die cd wel geschrapt zal zijn. Dat die cd er niet zal komen, alleen het boek.
Kort daarop las ik in een bericht over Mike + Ruthy dat zij hun bijdrage voor die cd inmiddels hebben opgenomen & dat het om niet om één cd, maar om 4 cd's gaat.
Verder nergens iets te vinden over die cd.

Een paar dagen geleden heb ik het boek My name is New York besteld. Ik verwachtte het niet eerder dan ergens halverwege volgende week te onvangen aangezien het boek pas op 26 juni uitkomt.
Tot mijn stomme verbazing viel het boek vanmiddag door mijn brievenbus & ik heb het in één ruk uitgelezen. Wat een fantastisch boek!
My name is New York is een wandelgids waarin de wandelaar langs 18 plekken in New York waar Woody Guthrie gewoond heeft wordt geleid. Er is ook nog een 19de locatie, de plek waar Woody Guthrie's as aan de oceaan is toevertrouwd.
Ik ben geen reiziger, ik zal waarschijnlijk nooit in New York belanden. Desondanks vond ik My name is New York zéér de moeite waard. Het boek zit stampvol foto's & reproducties van onder andere songteksten en tekeningen van Woody Guthrie's hand. Het zijn voor mij vooral de afbeeldingen die My name is New York tot één van de mooiste boeken maakt die ik recentelijk in handen heb gehad.

Terug naar waar het om draait, dit is immers geen weblog over Woody Guthrie, maar over Bob Dylan.
Natuurlijk valt Dylans naam ook een aantal malen in My name is New York, hoe kan het ook anders. Ook is Dylan terug te vinden in drie afbeeldingen in het boek. Op blz. 75 staat een afbeelding van een papiertje met daarop Dylans handgeschreven routebeschrijving naar Brooklyn State Hospital waar Dylan Woody Guthrie bezocht. Op blz. 76 staat de hoes van Dylans debuutelpee afgedrukt, op deze hoes is in Dylans handschrift een fragment uit 'Song to Woody' geschreven. (Dit heb ik ergens eerder gezien, al weet ik niet meer waar...) En op blz. 79 staat een overbekende foto van Bob Dylan samen met Joan Baez.

Helemaal achterin het boek staat het lijstje met namen van de mensen die bedankt worden. Dit stuk begint met: 'We could not have done the enormous task of telling this story without the generous gifts of information, advice, research, and good will from' waarna de lijst met namen volgt. Eén van die namen is Bob Dylan.
En dus zit ik met de vraag wat Dylans bijdrage aan My name is New York is geweest. Het meest logisch lijkt dat Dylan één (of meerdere) van de drie eerder genoemde afbeeldingen heeft aangeleverd, maar volgens de lijst met credits voor de afbeeldingen, is dit niet het geval.
Wat is Dylans bijdrage geweest?
Ik weet het niet.

En dan kom ik toch weer terug op die cd's. Op dezelfde bladzijde als waarop de lijst met namen te vinden is lees ik: 'Starting from scratch, we quickly realized that the best way to do this would be with words, with pictures, and with sound. This book - and the accompanying audio soundtrack - took over two years of research, investigation, study, and the work of many, many talented people.'
Dus toch, er moet dus toch een 'audio soundtrack' bij My name is New York zijn / komen.
Het is wachten, zoeken, hopen dat die cd er ooit nog gaat komen. Liever vandaag dan morgen.

Ondertussen is er al het boek My name is New York. Al ben je niet van plan ooit in New York te belanden, dan nog is My name is New York de moeite van de aanschaf waard.
Het boek is niet duur (€12,99 bij bol.com), rijk geïllustreerd & schitterend vorm gegeven.

Meer van het boek zien? Kijk hier.


Geen opmerkingen: