Een cd, een boek & een e-book

Make it your sound, make it your scene: In 'Dylan kort #865' (zie hieronder) schreef ik over de nieuwe release Make it your sound, make it your scene. Op deze box met 4 cd's staat Dylans 'North country blues', opgenomen tijdens het Newport Folk Festival van 1963.
Ik heb deze release inmiddels besteld, niet bij bol.com (€42,99), maar bij Amazon.de (€29,99). Dat scheelt toch dertien euro. Het nadeel van bestellen bij Amazon is dat het wat langer zal duren voor ik Make it your sound, make it your scene in huis heb.
Ondanks dat ik Make it your sound, make it your scene nog niet in huis heb, heb ik 'North country blues' van deze release al wel gehoord. Een mede-liefhebber van Dylan heeft Make it your sound namelijk gisteren al bij een platenzaak hier in Nederland kunnen kopen & hij was zo vriendelijk om mij de opname te laten horen.
Mijn verwachtingen van 'North country blues' op Make it your sound waren hoog. Ik heb een zwak voor 'North country blues', het is één van mijn favoriete nummers van de vroege Dylan. Van de paar versies van 'North country blues' die we hebben, is de versie op de dvd The Other side of the mirror naar mijn smaak misschien wel de beste versie.
Op Make it your sound staat een opname van dezelfde versie van 'North country blues' als op The Other side of the mirror (& toch is het een andere opname, zie hieronder).
De opname van 'North country blues' op Make it your sound is uitstekend, om kippenvel van te krijgen. Een absolute aanrader.
In het boekje bij Make it your sound staat nog wat korte informatie over Dylan & 'North country blues' (zie afbeelding). Ook in deze linernotes (net als in de recensie van the Guardian) wordt deze opname aangemerkt als 'Previously unreleased' terwijl in diezelfde linernotes ook wordt verwezen naar de dvd The Other side of the mirror. Dit is voor mij een bevestiging van mijn eerdere conclusie dat op The Other side of the mirror de door Murray Lerner opgenomen versie van 'North country blues' staat, terwijl op Make it your sound een door Vanguard gemaakte opname staat.
Ik schrijf het nogmaals: ik hoop dat dit het begin is van het openen van de archieven van Vanguard.
Voor de juiste datering van deze opname, zie het bericht hieronder & de Library of Congress.

"All because his face was brown.." - Aspects of racism in Bob Dylan's early lyrics: Dit is een boekje (het verkleinwoord is geheel op zijn plaats) van Tobias Gabel. Het is voor het eerst al in 2005 verschenen, maar ik heb het pas sinds kort in handen gekregen. "All because his face was brown.." is uitgegeven door Grin Verlag uit Duitsland, maar in het Engels geschreven. Voor in het boek staat over de uitgeverij: 'Der GRIN Verlag mit Sitz in München has sich seit Gründung im Jahr 1998 auf die Veröffentlichung akademischer Texte spezialisiert.'
Bij academische teksten / boeken denk ik altijd gelijk aan drie dingen: 1. ze zijn onleesbaar, 2. ze zitten vol fouten in de feiten, & 3. ze zijn belachelijk duur.
Kijkend naar All because his face was brown.. blijkt dat twee van mijn drie vooroordelen over academische boeken in dit geval niet kloppen. Dit boekje is prima te lezen & bevat niet tot nauwelijks fouten in de feiten. Dan blijft alleen die belachelijk hoge prijs over. De hoofdtekst van dit boekje telt iets meer dan tien pagina, ik heb voor dit boekje op één cent na 15 euro moeten betalen. Dat is zo'n €1,50 per pagina!
De prijs is (tot op zekere hoogte) irrelevant wanneer het boek de moeite waard is. De vraag is dan ook of All because his face was brown.. de moeite van het lezen waard is.
In dit boekje legt Gabel slechts de teksten van twee van Dylans nummers - 'Oxford town' & 'Only a pawn in their game' - naast de definitie van racisme zoals deze geformuleerd is door John R. Feagin in zijn boek White racism: the basics.
Aan het eind van dit boekje heb ik in de eerste plaats niks gelezen wat ik nog niet wist & in de tweede plaats blijf ik met de gedachte zitten dat er zoveel meer in had gezeten wanneer Gabel doorgepakt had.
All because his face was brown.. is aardig, maar zeker niet meer dan dat.

Bob Dylan in Nederland 1965 - 1978: Sinds kort is mijn boek Bob Dylan in Nederland 1965 - 1978 ook als e-book te koop. Tot nog toe zijn er in ieder geval twee aanbieders die de e-bookversie van Bob Dylan in Nederland 1965 - 1978 aanbieden. In de komende dagen zullen er ongetwijfeld meer volgen. (Let even op de datum waarop dit e-book is uitgekomen, puur toeval, maar wel grappig)
Van Stockum, ECI.

1 opmerking:

Unknown zei

een betere verschijningsdatum kan niet. :-)
een "post proost" op jullie beiden.
Arno