Dylan kort #873

Tournee 2012: Vanochtend ben ik begonnen met het plaatsen van een lijst met concertdata voor Europa & Amerika. Daarna heb ik hier nog twee berichten geplaatst: een e-mail van Corry & een bericht over mijn 'ontmoeting' met Dylan in McDonald's.
Inmiddels zijn er al weer twee data op Dylans officiële website toegevoegd aan de lijst met concertdata (& dus is het tijd voor een vierde bericht vandaag). Het gaat om:
15 augustus: Billings, MT
21 augustus: Rochester, MN
De Zwarte kant van Bob Dylan: Zie hier. Vijftig jaar in de bizz, Amnesty Internationals release Chimes of freedom, Presidential Medal of Freedom & een radio-uitzending. Ik citeer: 'Dit Weekend In Radiocity hoor je maar liefst 27 liedjes van Bob Dylan, in meestal zwarte uitvoeringen. En belicht Peter van Bruggen de duistere kant van een uniek dichter/liedjesschrijver.'
Bij de naam Peter van Bruggen denk ik altijd aan zijn recensie in Muziekkrant Oor van Dylans eerste concert in Nederland & krimp ik enigszins in elkaar. En toch luister ik, hier. (Morgenochtend deel 2)
Na een minuut of achttien luisteren hoor ik een galmende stem 'Bob Dylan het geweten van een generatie' fluisteren en besluit ik om voorlopig even te stoppen met luisteren....
Speellijst.
Make it your sound, make it your scene: Hier & hier schreef ik al over deze nieuwe release. Een paar dagen geleden heb ik deze cd ontvangen, maar tot op heden was ik er nog niet aan toe gekomen om er iets over te schrijven.
Allereerst: de opname van North country blues is absoluut een andere opname (van hetzelfde optreden) als de opname op de dvd The Other side of the mirror. Ten tweede: de opname is boven verwachting goed, scherp.
Een box met vier cd's kopen voor één nummer van Dylan?
Wanneer je de tracklist van Make it your sound, make it your scene bekijkt, zul je zien dat er een aantal nummers op staan die Dylan ook heeft opgenomen en/of gespeeld tijdens concerten, zoals 'Stagolee' (Mississippi John Hurt), 'Cocaine' (Dave van Ronk), 'House carpenter' (Almeda Riddle), 'This land is your land' (Weavers) & 'Pretty Boy Floyd' (Cisco Houston), om de meest voor hand liggende nummers te noemen, maar er zijn er wel meer. Daarnaast staat - voor de liefhebbers - Joan Baez' versie van 'Farewell Angelina'.
Er is kortom genoeg muziek te vinden op Make it your sound... voor de Dylan-liefhebber, veel meer dan alleen 'North country blues'.
Ik neem me al dagen voor om alle vier de cd's eens te beluisteren, maar iedere keer dat ik Make it your sound... uit de kast pak, schuif ik automatisch de derde cd in de speler & draai ik alleen het eerste nummer: 'North country blues'.
Deze opname is zó goed dat de aanschaf van een box met vier cd's is gerechtvaardigd, al is het alleen voor dit ene nummer. Deze 'North country blues' is - naar mijn smaak - mooier dan de toch al geweldige versie op het album The Times they are a-changin' & minstens net zo mooi als de live-versie van 26 oktober 1963 die te vinden is op de promo-cd Bob Dylan live at Carnegie Hall 1963.
Sinds een paar dagen bestaat mijn 'kwartiertje' uit het steeds weer beluisteren van 'North country blues'.
De Zwarte kant van Bob Dylan (herbezocht): Oké, ik schreef net niet meer te zullen luisteren, maar ik kan het niet laten. Inmiddels heb ik bijna drie kwartier gehoord. Ik ben nog steeds niet enthousiast.
De uitzending - voor degene die alles willen weten / horen ['Ik, ik wil het weten!'] - wordt af & toe 'opgeleukt' met fragmentjes van Dylan zelf, een paar seconden gitaar, een geluidsfragment uit de film Dont look back.
Tussendoor vertelt Peter van Bruggen over Dylans leven. Het blijft oppervlakkig, maar dat is logisch. Het zijn flarden tussen de muziek. De muziek met woorden geïllustreerd.
[Van Bruggen kletst nu over Woodstock & Isle of Wight]

Geen opmerkingen: