Dylan kort #318

Vergeet niet de reactie van Erik op het bericht over Suze Rotolo te lezen!
Bob-campagne door Steven de Foer over Christmas in the heart.
Christmas in the heart is weer opnieuw in de Nederlandse album top 100 binnengekomen op nummer 66.
Vanochtend, voor het eerst sinds het album in mijn bezit kwam, vlak na de release, Christmas in the heart weer eens gedraaid van begin tot eind. En eerlijk is eerlijk, nu de kerstsfeer binnen handbereik is, klinkt het album véél beter dan in oktober.
Christmas in the heart is een goed kerstalbum, gedrenkt in de muzikale kersttraditie. En nu de kerstsfeer al om de hoek komt kijken, irriteren de zoete damesstemmen van het achtergrondkoortje mij al veel minder. Christmas in the heart brengt me in gedachten terug naar vroeger, naar de Katholieke basisschool waar ik - in een Nederlandse vertaling - Hark the herald angels sing en vooral O' come all ye faithful (Adeste fideles) leerde zingen, melodieën die voor eeuwig in mijn achterhoofd zijn opgeslagen.
Maar ook de kerstplaten van mijn ouders hoor ik terug, in bijvoorbeeld Little drummer boy.
Nogmaals: Christmas in the heart is gedrenkt in traditie en daarin schuilt nou juist de kracht van het album. Want kerst is traditie, zoals in mijn geval een boom met cadeautjes er onder - ik weet niet anders - en een kerstdiner met de hele familie. En tegelijkertijd is dat de frustratie, de reden dat kerst niet mijn ding is, diezelfde traditie, de onmogelijkheid om af te wijken, de verplichtingen, juist door die traditie.
Die traditie zorgt er voor dat ik nu al weet wat ik kerst 2010, 2011 en alle kerstdagen die daarna nog volgen, zal doen.
Christmas in the heart biedt de mogelijkheid om muzikaal - het Dylanesque aspect van het album - uit de traditie te ontsnappen zonder te breken met diezelfde traditie.
Ik heb me voorgenomen om vanaf nu t/m tweede kerstdag iedere dag minimaal één keer per dag Christmas in the heart te draaien, Christmas in the heart is beter dan ik in oktober dacht. Het album is mijn mogelijkheid om deze dagen nog een beetje van de kersttraditie te genieten.

Geen opmerkingen: