Luister ik doe je na - toegift #9

De vorige aflevering van "Luister ik doe je na - toegift" begon ik met de e-mail die Jim mij stuurde, een e-mail met enkele Dylan-covers door Jimmy LaFave. Na aanleiding van die e-mail schreef ik : "Ik herinner mij ergens halverwege de jaren negentig een Dylan-cover van Jimmy LaFave gehoord te hebben, maar ik kan me niet herinneren welke. Het enige wat ik weet is dat ik die cover zeker de moeite waard vond.
Na wat speurwerk, komt het terug, het gaat om 'Sweetheart Like You' op het album Buffalo Return To The Plains. Gelijk weet ik weer het voornemen van toen, het voornemen waar nooit iets van terecht is gekomen: dat album moet ik nog eens kopen."
Afgelopen week vond ik een tweedehands exemplaar van Buffalo Return To The Plains. Na het zien van de hoes van dat album komt de herinnering terug: tussen december 1995 en december 1996 werkte ik in de bibliotheek. De meeste dagen stond ik op de muziekafdeling. Een van de voordelen van werken op de bibliotheek was dat ik toegang had tot de nieuwste boeken en cd's. Ik heb in dat jaar bibliotheek honderden cd's beluisterd en vele albums na beluistering in de lokale platenzaak gekocht. Van het salaris dat ik verdiende met het werken op de bibliotheek kon ik niet alle cd's die bevielen kopen. Buffalo Return To The Plains is één van de albums die beviel, maar die om financiële redenen niet door mij werd aangeschaft.
Nu, bijna een kwart eeuw later, heb ik het album alsnog gekocht. Bij het beluisteren van Buffalo Return To The Plains, voor het eerst in bijna vijfentwintig jaar, zei ik tegen 'mevrouw Tom': "Dit had ik niet moeten doen."

Jimmy LaFave - Buffalo Return To The Plains
[1 cover, totaal: 972]
In mijn herinnering is "Sweetheart Like You" van Jimmy LaFave een prima cover. Nu ik het weer hoor, valt het tegen. De herinnering is met mij aan de haal gegaan, in mijn hoofd is het in de jaren mooier geworden dan het nu daadwerkelijk blijkt te zijn.

YouTube-tips
[3 covers, totaal: 975]
Kort na het plaatsen van de vorige aflevering van "Luister ik doe je na" stuurde Mark een e-mail met drie links naar YouTube-video's van Dylan-covers.
1. The White Stripes - "One More Cup Of Coffee": mijn zoon is enthousiast - of in ieder geval geïnteresseerd, het zijn The White Stripes.  Halverwege haakt hij af. Ik al eerder. Luister hier.
2. Triggerfinger - "Love Sick": Dit heb ik eerder gehoord. Hier heb ik me ooit een half uurtje mee vermaakt door het enkele keren achter elkaar te beluisteren. Ik herinner mij vaag een documentaire op de vaderlandse buis waarin Triggerfinger "Love Sick" speelt. Ik twijfel of het deze beelden zijn, of andere. Luister hier. Dit behoort naar mijn smaak zeker tot de betere heft van de Dylan-covers, maar lijstmateriaal? Ik twijfel. De eerste vierenhalve minuut weet Triggerfinger mij te boeien, daarna houdt het voor mij op. Net geen plek op een lijst.
3. Triggerfinger - "Ballad Of A Thin Man": Scheurende gitaar, vervormde stem en toch... blijft het tam in vergelijking met Dylan. Dit kunstmatig rauw mag niet eens in de schaduw staan van Bob Dylan ergens op een podium in Engeland, 1966, dát is pas rauw, ongemakkelijk confronterend. Dit had Triggerfinger beter niet kunnen doen. Luister hier.

Ramones - Acid Eaters
[1 cover, totaal: 976]
"My Back Pages" in een recht-toe-recht-aan-versie zoals alleen de Ramones dat kunnen. Is het goed? Niet per se, maar wel vermakelijk. Leuk om zo nu en dan eens door de kamer te laten denderen (dat geldt overigens voor het hele album), meer niet. Geen lijstmateriaal, maar wel een plaat die ik zo nu en dan nog eens zal draaien.

The Jimi Hendrix Experience - Live At Monterey
[1 cover, totaal: 977]
The Jimi Hendrix Experience die "Like A Rolling Stone" speelt. Het is een ervaring, het is origineel, maar zeker niet goed genoeg voor een plekje op de lijst.

Jimi Hendrix - South Saturn Delta
[2 covers, totaal: 979]
De eerste Dylan-cover op dit album is een alternatieve mix van "All Along The Watchtower". Ik vind deze versie iets sterker dan de overbekende versie, maar zeker niet goed genoeg voor de lijst. Tegen het eind van het album staat nog een versie van "Drifter's Escape": leuk, origineel, maar niet Hendrix' beste versie van een Dylan-song. Dat blijft zijn versie van "Can You Please Crawl Out Your Window" van de BBC-sessies.

The Songs Of Bob Dylan (NEB CD 655)
[16 covers waarvan 11 eerder besproken, totaal: 984]
De vijf niet eerder besproken covers zijn:
Leon Russel & The Shelter People - "A Hard Rain's A Gonna Fall"
Davy Jones - "It Ain't Me, Babe"
Leon Russell - "Masters Of War (Old Masters)"
Nazareth - "Ballad Of Hollis Brown"
Marianne Faithfull - "I'll Be Your Baby Tonight"
Ik heb niets, maar ook echt he-le-maal niets aardigs over deze covers te zeggen. Tijdens het beluisteren van Davey Jones' "It Ain't Me, Babe" of Marianne Faithfulls "I'll Be Your Baby Tonight" wil ik alleen nog maar wegkruipen in een donker hoekje. Dan zwijg ik nog over de ramp die Nazareth maakt van "Ballad Of Hollis Brown".
Oké, één aardig ding: Leon Russell heeft een mooie stem. Die stem komt beter tot z'n recht in "A Hard Rain's A-Gonna Fall" dan in "Master Of War", maar ondanks die stem wil ik beide covers nooit meer horen.

Joan Osborne - Righteous Love
[1 cover, totaal: 985]
Righteous Love is een verschrikkelijk album. Het sterkste nummer van dit album is de afsluiter. Het is een klein lichtpuntje. Righteous Love sluit af met "Make You Feel My Love".
Deze Dylan-cover is misschien veruit het sterkste nummer van een zwak album, maar dat maakt deze Dylan-cover nog niet goed. Een cover om te vergeten.

Bonnie Raitt - Slipstream
[2 cover, totaal: 987]
Voor haar album Slipstream heeft Bonnie Raitt twee nummers van Dylans Time Out Of Mind gekozen om te coveren. De eerste is "Million Miles". Een sterke, rustige versie. Dit ga ik zeker vaker beluisteren. Mooie cover, net niet goed genoeg voor de eindlijst. Wel twijfellijst.
Tegen het eind van Slipstream komt nog "Standing In The Doorway" voorbij. Vanaf de eerste noot ben ik gegrepen. Dit is hoe een cover gedaan moet worden. Dit behoort tot het neusje van de zalm in Dylan-cover-land. Schitterend. Zeker eindlijst.

Rage Against The Machine - Renegades
[1 cover, totaal: 988]
Ik stel me zo voor dat de mannen van Rage Against The Machine héél boos keken toen ze deze versie van "Maggie's Farm" opnamen. Ik kan er niks aan doen, maar bij mij werkt het op mijn lachspieren. Dit behoort tot de bagger in cover-land.

Peter Mulvey - Ten Thousand Mornings
[1 cover, totaal: 989]
Een blue grass-achtige versie van "Mama, You Been On My Mind", een duet met Sean Staples. Het is zo'n opname waarvan je in eerste instantie denkt "oh, leuk", maar je al snel daarna realiseert dat het het toch net niet is...

The Songs Of Bob Dylan (SCD 20)
[20 cover waarvan 13 eerder besproken, totaal: 996]
De niet eerder besproken cover:
Bobby Bare - "Don't Think Twice, It's All Right"
Them - "It's All Over Now, Baby Blue"
Hoyt Axton - "Lay Lady Lay"
Tina Turner - "Tonight, I'll Be Staying Here With You"
Joe Cocker - "Watching The River Flow"
Joan Baez - "Simple Twist Of Fate"
Jerry Lee Lewis - "Rita Mae"
Ik vind het werkelijk onvoorstelbaar dat er inmiddels bijna duizend covers in deze serie voorbij zijn gekomen en dat al die tijd Thems versie van "It's All Over Now, Baby Blue" aan mijn aandacht is ontsnapt. Die moet zeker op de twijfellijst. En verder? Verder heeft dit verzamelalbum weinig te bieden dat mij kan boeien. Er is zeker wel irritatie, vooral bij het beluisteren van Hoyt Axton, Joan Baez en Jerry Lee Lewis.

United Artists For The Poet
[14 covers waarvan 11 eerder besproken, totaal: 999]
Alleen de laatste drie songs op dit album zijn in deze serie nog niet voorbij gekomen:
Jeff Beck - "Tonight I'll Be Staying Here With You"
Cock Robin - "Don't Think Twice, It's All Right"
Bruce Springsteen - "Chimes Of Freedom"
De cover van Jeff Beck beluister ik helemaal, maar ben niet onder de indruk. Dat red ik bij Cock Robins versie van "Don't Think Twice, It's All Right" niet. Nog voor het nummer een minuut draait haak ik af. Schandalig slecht.
Het album sluit af met Springsteen die "Chimes Of Freedom" doet. Ik kan niks onaardigs zeggen over Springsteen, zoals je ook niks onaardigs kan zeggen over die guitige buurjongen.
Deze  "Chimes Of Freedom" behoort zeker niet tot het beste wat Springsteen heeft gedaan. Toch kan menig Dylan-coveraar hier een voorbeeld aan nemen. Lijst materiaal? Zeker niet, maar ook niet onaardig.

Nickel Creek - Why Should The Fire Die?
[1 cover, totaal: 1000]
"Tomorrow Is A Long Time" in een mooie, rustige versie, maar gezongen door een wat kinderlijke stem die mij halverwege het nummer wat gaat irriteren. Jammer, het had zo mooi kunnen zijn...

Matthew Sweet & Susanna Hoffs - Under The Covers vol. 1
[1 cover, totaal: 1001]
Volgens het boekje bij deze cd hebben Sweet en Hoffs Dylans "It's All Over Now, Baby Blue" opgenomen omdat Sweet Dylan wil zijn en Hoffs bij Dylan wil zijn.
Deze cover maakt pijnlijk duidelijk dat Sweet geen Dylan is.
Of Hoffs in de buurt van Dylan kan komen, verraadt de cover niet.

A Nod To Bob 2
[13 cover waarvan 1 eerder besproken, totaal: 1013]
Een album vol covers uitgebracht voor Dylans 70ste verjaardag. Van de 16 tracks op dit album zijn 3 songs niet door Dylan geschreven.
Van de vele verzamelalbums vol Dylan-covers behoren het eerder besproken A Nod To Bob en dit A Nod To Bob 2 tot de betere albums.
Jochen meldde mij na de vorige aflevering van "Luister ik doe je na" gekscherend dat ik, als ik niet oppas, mijn antipathie voor het overgrote deel van de Dylan-covers kwijt raak. Ik word soft.
Daar moest ik aan denken bij het beluisteren van A Nod To Bob 2.
Dit album bevat een aantal bijzonder aardige covers van Dylan-songs. Ik denk bijvoorbeeld aan opener "What Good Am I?" van The Pines, "Jokerman" door Eliza Gilkyson of "Born In Time" door Meg Hutchinson. Tegen het eind van de cd komt Jimmy LaFave weer voorbij - de man met wie ik deze aflevering van "Luister ik doe je na" begon - dit keer met "Not Dark Yet".
Voor mij zijn er twee tracks die er in positieve zin uitsprongen op dit album: "Every Grain Of Sand" door Lucy Kaplansky en "Dirt Road Blues" door Pieta Brown. Twee sterke covers, maar nog steeds covers die mij vooral doen verlangen naar het origineel. Van die twee zet ik "Dirt Road Blues" op de twijfellijst omdat die - in tegenstelling tot "Every Grain Of Sand" - bij herhaalde beluistering wel echt overeind blijft.

42 covers zijn in deze aflevering van "Luister ik doe je na" voorbij gekomen en 4 daarvan zijn op een lijst gekomen. Dat is bijna 10%! Jochen heeft gelijk, ik word soft...


eindlijst:
The Band - "When I Paint My Masterpiece"
Wilco & Fleet Foxes - "I Shall Be Released"
Guy Davis - "Sweetheart Like You"
Suzzy & Maggie Roche - "Clothes Line Saga"
Martin Simpson - "Highway 61 / Highway 61 Revisited"
Develish Doubledylans - "Shot Of Love"
Michael Moore Trio - "Sign On The Window"
Merl Saunders and Jerry Garcia - "It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry" [3 versies: 2x Keystone 1973 en Garcia Plays Dylan]
Merl Saunders, Jerry Garcia, John Kahn, Bill Vitt - "Positively 4th Street"
Jim James & Calexico - "Going To Acapulco" [gouden ster]
The Band - "I shall Be Released"
The Band - "Long Distance Operator"
Oh Susanna - Billy 4"
Odetta - "Long Ago, Far Away"
Odetta - "Long Time Gone"
Grateful Dead - "It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry"
Jerry Garcia Band - "Simple Twist Of Fate" (1 maart 1980)
Fairport Convention - "Dear Landlord"
Jeff Buckley - "Just Like A Woman" (Live at Sin-é-versie)
Tom O'Brien - "Tomstone Blues"
Jimmy LaFave - "Shelter From The Storm"
Frazey Ford - "One More Cup Of Coffee" [gouden ster]
Bonnie Raitt - "Standing In The Doorway"

twijfellijst:
The Low Anthem - "Dignity"
Ramblin' Jack Elliott - "Don't Think Twice, It's All Right" [The Ballad of Ramblin' Jack]
Articolo 31 - "Come Una Pietra Scalciata (Like A Rolling Stone)"
Patti Smith - "The Wicked Messenger"
Odetta - "Paths Of Victory"
Robert Deeble with Mandy Troxel - "Boots Of Spanish Leather"
Billy Goodman - "Billy 1"
Tim O'Brien - "Subterranean Homesick Blues"
Peter, Paul and Mary - "Blowin' In The Wind"
Jeff Tweedy - "Simple Twist Of Fate"
Willie Nelson & Calexico - "Señor (Tales Of Yankee Power)"
Antony & The Johnsons - "Knockin' On Heaven's Door"
Richie Havens - "Just Like A Woman" [versie van Mixed Bag]
Neville Brothers - "With God On Our Side"
The Band - "Tears Of Rage" (2 versies)
Salomon Burke - "Stepchild"
Pete Seeger - "Masters Of War"
Odetta - "Masters Of War"
Grateful Dead - "Queen Jane Approximately"
Eddie Vedder - "Masters Of War"
Jerry Garcia Band - "When I Paint My Masterpiece"
Jerry Garcia Band - "Simple Twist Of Fate" (28 februari 1980)
Julia Haltigan - "Boots Of Spanish Leather"
Fairport Convention - "Si Tu Dois Partir"
Fairport Convention - "Down In The Flood"
Wyclef Jean - "Knockin' On Heaven's Door"
Show Of Hands - "Is Your Love in Vain?"
The Black Crowes - "Rainy Day Women #12 & 35"
Sarah Jarosz - "Ring Them Bells"
Madeleine Peyroux - "You're Gonna Make Me Lonesome When You Go"
Bonnie Raitt - "Million Miles"
Them - "It's All Over Now, Baby Blue"
Pieta Brown - "Dirt Road Blues"

Geen opmerkingen: