aantekening #7212

Sjoerd Kuyper - zo lees ik in zijn boek Een kleine jongen en z'n beer - heeft twee helden: Hans Plomp en Bob Dylan. Op 12 juni 2014 schreef ik op deze blog onder de titel "Boekenjacht": "Ook in die stapel [gekochte boeken] Moker in Mokum van Hans Plomp met op bladzijde 10 de zin: 'Laatst zei je nog dat Bob Dylan steeds meer op een wijf begon te lijken.'"
Bob Dylan komt een aantal malen voorbij in Een kleine jongen en z'n beer. Zoals alle jonge mensen vraagt de jonge Sjoerd Kuyper zich ook af wat hij later wil worden: "Want mensen wilde ik wel worden. Henk Groot, dat leek me wel wat, en later werd het Bob Dylan. Maar zanger of voetballer? Nee!"
Dus Sjoerd Kuyper wilde eerst Bob Dylan zijn. Daarna verklaarde hij de man tot held.
Wilde ik ooit Bob Dylan zijn? volgens mij niet. Ik kan het me althans niet herinneren. Waar ik wel van droomde voor de toekomst als kleine jongen weet ik eerlijk gezegd niet meer. Mijn ouders hebben daar soms wel wilde verhalen over, maar die neem ik maar met een korreltje zout. Zó maf kan ik als kind niet geweest zijn....

~ * ~ * ~ * ~

In 1993 zong Adam Duritz van Counting Crows in "Mr. Jones":

I wanna be Bob Dylan
Mr Jones wishes he was someone just a little more funky

Wie is er meer funky dan Bob Dylan?

~ * ~ * ~ * ~

In een artikel over Londen in de Spiegel van 10 juni 1967 lees ik: "In de gangen van de ondergrondse zitten Bob Dylan-achtige figuren, die niets moeten hebben van al die luxe, hun protestliederen te zingen. Hun klagende, zeurderige zangstemmen klinken angstaanjagend in de ondergrondse."
Willen deze "Bob Dylan-achtige figuren" Bob Dylan zijn, of zijn ze 'slechts' Bob Dylan-achtig in de ogen van de voorbijganger?

~ * ~ * ~ * ~

Ben ik wel eerlijk? Laat mijn geheugen mij in de steek? Is er niet toch een tijd geweest waarin ik Bob Dylan wilde zijn? Als Adam Duritz en Sjoerd Kuyper en al die figuren in de Londense ondergrondse Bob Dylan willen zijn, waarom ik dan niet?
Terwijl ik op die vraag zit te kauwen, moet ik denken aan Loudon Wainwright III die misschien niet zozeer Bob Dylan wilde zijn, maar door de popjournalistiek wel benoemd werd tot de Nieuwe Bob Dylan. Wainwright schreef daar het nummer "Talking New Bob Dylan" over.

~ * ~ * ~ * ~

Ik wil Bob Dylan niet zijn. 
Bob Dylan luistert niet naar Bob Dylan.
Of wil ik 'm toch zijn?
Ieder concert van The Never Ending Tour gezien....
Nee, laat mij maar mij zijn: een luisteraar.

Geen opmerkingen: