zondag 16 maart 1975

Terwijl de wind deze zondag rond het huis raast, denk ik aan een andere zondag, bijna veertig jaar geleden. Op zondag 16 maart 1975 vond er een Dylandag plaats in Hippo aan de Schoolstraat 9 in Leeuwarden. Dat weet ik niet doordat ik op die Dylandag geweest ben maar doordat ik het dylanboekje dat ter gelegenheid van van deze Dylandag werd uitgegeven een paar jaar geleden op een boekenmarkt vond. Het woord 'boekje' is misschien nog wat te groot voor wat het is. Het is een flodder, maar wel een flodder die mij lief is.
Twee dubbelgevouwen A4'tjes vol foto's en op de typemachine geschreven teksten. De informatie in het boekje verraadt niet wie de teksten heeft geschreven of de foto's heeft geplakt.
Het boekje vertelt weinig over de invulling van die Dylandag in 1975 in Leeuwarden. Muziek natuurlijk en een film. De inleiding van dylanboekje: 'wel kan ik alvast verklappen dat er erg veel muziek te beluisteren zal zijn. van dylan en van de band, want daar is wel 24 uur mee te vullen. wat ook leuk is om te weten is dat er een film zal worden vertoond als het een beetje meezit (en dat zat het wel) savonds zal 'don't look back' te bewonderen zijn. ook zullen enige plaatselijke artiesten wat werkjes van dylan gaan vertolken, maar verder verklap ik niets.'
Dat 'verder verklap ik niks' maakt me nieuwsgierig.
Zondag 27 oktober 2013, een mooie dag om een beetje te mijmeren. Welke muziek werd er die zestiende maart 1975 gedraaid van Bob Dylan & The Band? Basement Tapes? Iets van tournee 1966? Welke 'plaatselijke artiesten' speelden er en wat speelden ze dan? Wie organiseerde deze Dylandag? Wie schreef het dylanboekje? Wie was er bij in Hippo, Leeuwarden op 16 maar 1975?
Ik probeer me er een voorstelling van te maken. De wind blaast de bladeren door de tuin. Het is zondag. Het is geen weer om naar buiten te gaan. Het is beter om een beetje te mijmeren.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik was daar. De originele 16 mm kopie van Don't Look Back met NL ondertiteling vervoerd van Nijmegen naar Leeuwarden. Een heel rijk bezit gedurende die uren. Er waren nog geen Dvd's etc.
Arie.

Anoniem zei

Is er iemand uit de omgeving Rotterdam met wie ik kan meerijden as donderdag? Wordt mijn eerste keer Dylan... Heb er zin in maar niemand wilde mee ;-)

Anoniem zei

Gofilex filmverhuur uit Driebergen. Loodzware hardplastic koffertjes met daarin de filmspoelen. Weet je nog hoe die open gingen?