Dylan kort #1061

Setlist 22 oktober: Things have changed / She belongs to me / Beyond here lies nothin' / What good am I? / Pay in blood / Waiting for you / Duquense whistle / Tangled up in blue / Love sick / [intermission] / High water (for Charley Patton) / Simple twist of fate / Early Roman kings / Forgetful heart / Spirit on the water / Scarlet town / Soon after midnight / Long and wasted years / [encores] / All along the watchtower / Blowin' in the wind
Michael Bloomfield: Op 4 februari komt de boxset From his head to his hands van Michael Bloomfield uit. Op deze boxset staan drie Dylan-tracks: een instrumentale versie van 'Like a rolling stone', 'Tombstone blues' met de Chambers brothers (ik heb me laten vertellen dat dit niet dezelfde versie is als op The Bootleg series vol. 7) en een live-versie van 'The Groom's still waiting at the altar' (inclusief gesproken introductie door Dylan).
NRC Next van vandaag bevat een artikel van Jan Vollaard om de krantenlezer alvast voor te bereiden op Dylans aanstaande concerten in de Heineken Music Hall. Het artikel begint met: 'Bob Dylan (72) verdeelt zijn fans // Je hebt de trouwe volgers en zij die vinden dat Dylan met zijn kapotte stem zijn legende bezoedelt.' Vervolgens schrijft Vollaard vooral over waarom je - volgens hem - volgende week niet naar Dylans concerten moet gaan. In een paar zinnen mogen Wende Snijders, Claudia de Breij en Tim Knol daar nog een schepje bovenop doen.
Over Dylans meest recente optreden in Nederland, in 2011, schrijft Vollaard: 'oude krakers klonken onherkenbaar, zodanig dat het soms tot het derde couplet duurde voordat je doorhad welk nummer hij nu eigenlijk aan het zingen was.' Ik was bij dat concert in 2011 en ik herken me totaal niet in dit beeld. Ik had geen enkele moeite om alle door Dylan en band gespeelde nummers nog voor er één woord gezongen werd te herkennen. Voorbereiding is het sleutelwoord.
[voorbereiding: Zorg er voor dat je ten eerste de setlists van een aantal recente concerten hebt gezien (voor dit jaar geldt: mocht je op 'oude krakers' hopen, blijf dan maar thuis) en zorg ervoor dat je een aantal opnamen van recente concerten hebt gehoord. Dylan is niet meer dat broekie met een akoestische gitaar die 'The Times they are a-changin'' en 'Blowin' in the wind' zingt.]
En omdat ik zo graag zeur over jaartallen, de zin 'sinds zijn borstinfectie in 1997 staat de oude meester bijna alleen nog achter een keyboard' is natuurlijk onzin.
O ja, de titel van het artikel - 'Authentieke oude rochelaar' - doet niet alleen het ergste vermoeden, maar bewijst ook dat Vollaard nog weinig tot geen opnamen van de recente tournee heeft gehoord.
(met dank aan Hans en Frits voor de tip)

Later vandaag waarschijnlijk nog een nieuwtje...


7 opmerkingen:

hans altena zei

Journalistiek als het beroep waarin je uitblinkt als je het best meezingt met het koor kikkers in de vijvers,de meest radicale versie brengt van het papagaaienlied en vooral je niet voorbereid en liefst bij het actuele gebeuren al vlak na het begin hem smeert naar de bar om weer te genieten van dat deuntje in je hoofd dat zich maar herhaalt: wat is het toch slecht en wat weet ik het toch beter...Inderdaad, Vollaard is zo'n figuur die het steeds weer flikt dingen te schrijven waar hij de ballen verstand van heeft, ik heb hem weg zien lopen bij concerten en de volgende dag las ik dan een 'volledige recensie... Een korte reis langs de opnamen van de huidige concerten zou hem vertellen hoe indringend Dylan momenteel zingt (zijn voorliefde voor Tom Waits zou hem toch de ogen moeten openen) en verstaanbaar(iets waaraan het in het vorige concert ook in mijn oren schortte), vooral ook omdat de band subtieler is geworden (wat Tempest al voorspelde). Maar smaak blijft natuurlijk persoonlijk, houd hij niet van de huidige Dylan, het zij hem gegund. Laat hij dan wel zijn oordeel gronden op wat Dylan dit moment brengt. Hij wordt betaald om professioneel te zijn... Ik zal wel weggezet worden als een rabiate fan door hem, maar waar ik me kwaad ommaak is niet zijn mening maar zijn leugens, niet berustend op ervaring...

Cas zei

Ik zie zat "oude krakers" op de recente setlists staan, maar ja, als je lang voor het einde de zaal verlaat, dan gaan al die "oude krakers" wel aan je voorbij :-)!

Anoniem zei

Als NRC-abonnee voel ik me bijna verantwoordelijk, ik ga dan ook maar iets over jaartallen zeggen: Goddank heeft Bob na 1997 de gitaar nog jaren ter hand gehad, anders hadden we de buitenaards goede serie - deels akoestische - shows 1997 - 2002 moeten missen. Alleen al voor 1997 denk ik aan bijvoorbeeld El Rey, dat ik nu meteen maar ga draaien. Met dank aan NRC, goeie krant eigenlijk ;-).
OBK

Unknown zei

Ach, ik beschouw het allemaal als een cultuurverschil ( niet als feiten niet kloppen natuurlijk) . In de USA vinden mensen het gewoon prachtig dat sterren blijven doorgaan met waar ze goed in zijn. Ze moeten vooral niet met nieuwe stromingen meegaan. In Nederland moet je je steeds vernieuwen ook als je je stijl gevonden hebt.
Jammer dat een kwaliteitskrant als de NRC journalisten opdrachten geeft die hun feiten niet op orde hebben danwel niet checken.
Ben intussen ook lid van De Correspondent. Moet wellicht binnenkort de NRC maar eens opzeggen. :-)

Unknown zei

Hoe laat moet het worden vandaag? 23:55 uur? :-))

Anoniem zei

Gewoon niet lezen, die recensies! Je kunt beter deze video even bekijken, en dan krijg je een veel beter idee van wat je te wachten staat: http://michaelgrayouttakes.blogspot.no/2013/10/long-wasted-years-in-dark-in-stockholm.html

M&A

tom zei

Dank allen voor de reacties!
@Hans: ik zal in ieder geval wel tot het eind van het concert blijven, jij toch ook?
@Cas: ik zal lang genoeg blijven om de 'oude krakers' te horen. (Hoewel ik me meer verheug op het horen van de 'nieuwe krakers'), wat jij?
@OBK: NRC is een goede krant, maar als lezer ben je uiteraard niet verantwoordelijk voor wat de krant brengt. Gisteravond naar een concert uit 1999 geluisterd, met Dylan op gitaar (volgens Vollaard een uniek concert :-))
@Arno: Mea culpa! dat zinnetje over mogelijk meer nieuws later op de dag was ik al weer vergeten... Dat nieuwtje laat nog even op zich wachten. Ik ben afhankelijk van anderen voor ik het kan brengen.
@M&A: dank voor de tip! Dit is inderdaad een goed vertrekpunt om je voor te bereiden op de concerten van de huidige tournee.
Vanavond Berlijn. Wie gaat?