Street legal in The Complete Album Collection vol. 1

Volgens het persbericht van Sony zal The complete album collection vol. 1 veertien albums bevatten die speciaal voor deze box geremasterd zijn. Volgens het persbericht gaat het om Self portrait, Pat Garrett & Billy the Kid, Dylan, Hard rain, Street legal, At Budokan, Saved, Real live, Empire burlesque, Knocked out loaded, Down in the groove, Under the red sky, Good as I been to you en World gone wrong.
Eerder maakte ik hier mijn verbazing al kenbaar over het feit dat - volgens het persbericht - Street legal voor deze boxset geremasterd wordt, terwijl Shot of love als enig album van voor 1994 niet geremasterd wordt voor The Complete album collection vol. 1. Ik heb gesuggereerd dat er een foutje in het persbericht gemaakt moet zijn, dat niet Street legal - dat al twee keer eerder in een geremasterde versie werd uitgebracht - maar Shot of love speciaal voor The Complete album collection vol. 1 geremasterd wordt. Het lijkt er op dat ik er met die suggestie naast zat.

De veertien voor The Complete album collection vol. 1 geremasterde albums zijn inmiddels te koop als mp3-albums via Amazon. [laat het even op je inwerken: geremasterde albums als mp3, maar dit terzijde...] Tussen de door Amazon aangeboden veertien geremasterde albums staat geen Shot of love, maar wel Street legal. Wanneer je kijkt naar de door Amazon aangeboden versie van Street legal wordt het pas echt interessant.

Even terug in de tijd.
In 1999 werd er een geremasterde versie Street legal uitgebracht. Het meest opmerkelijke aan deze geremasterde versie is - naast het 'opgepoetste' geluid - dat er ten opzichte van de oorspronkelijke release maar liefst een halve minuut muziek is toegevoegd aan 'Changing of the guards'. Op de oorspronkelijke mix van Street legal duurt 'Changing of the guards' 6:36, terwijl ditzelfde nummer op de heruitgave uit 1999 7:06 duurt.
In 2003 werd Street legal nogmaals uitgeven als SACD en in 2004 als cd. Deze beide heruitgaven bevatten de lange versie van 'Changing of the guards'.

De door Amazon als mp3 aangeboden 2013-versie van Street legal bevat weer - afgaande op de door Amazon gegeven tracktijden - de korte versie van 'Changing of the guards'. Dat lijkt er op te duiden dat we daadwerkelijk een nieuwe remaster van Street legal krijgen in de boxset The Complete album collection vol. 1.
De grote vraag is natuurlijk: waarom? Is de 1999-mix - met de langere versie van 'Changing of the guards' - niet naar de zin van de samensteller van de box? Heeft iemand bezwaar gemaakt tegen de langere versie van 'Changing of the guards'?
Zijn voor het maken van de nieuwe remaster de verkeerde banden - met de korte 'Changing of the guards' -uit het archief gehaald?
Wie het weet, mag het zeggen.
Vreemd is het wel dat van alle albums van Dylan die ooit eerder geremasterd voor cd zijn alleen Street legal nogmaals geremasterd is voor The Complete Album collection vol. 1 terwijl Shot of love het zonder remaster moet doen.


Geen opmerkingen: