De reis van een toegangskaartje

Toen Bob Dylan voor zijn eerste concert op Nederlandse bodem uit het vliegtuig stapte was ik niet in de buurt van de luchthaven om hem met spandoeken en geschreeuw te begroeten. In 1978 - het jaar van Dylans eerste Nederlandse concert - was ik vijf en had ik nog nooit van Bob Dylan gehoord.
Toch heb ik een toegangskaartje voor dat eerste Dylanconcert op Nederlandse bodem. Ik koester het alsof ik wel bij dat concert was. (En op een bepaalde, verwrongen manier was ik ook bij dat concert.)
Dat kaartje kocht ik via Marktplaats van een Dylanliefhebber die niet alleen in geest, maar ook fysiek in De Kuip was op 23 juni 1978 om Bob Dylan te zien optreden.
Schreef ik, toen ik dat kaartje kocht, al aan Bob Dylan in Nederland 1965 - 1978 of had ik alleen nog maar wilde plannen? Ik weet het niet meer. Ik weet wel dat ik dat kaartje kocht om het te kunnen afdrukken in mijn boek over Bob Dylan in Nederland. Ik vond toen dat ik zo'n kaartje moest bezitten, tussen mijn vingers moest kunnen wrijven om überhaupt over Bob Dylan in Nederland te kunnen schrijven.
Enfin, ik kocht een toegangskaartje voor een concert dat al een tijdje voorbij was. Toen de enveloppe met het kaartje door de brievenbus op de mat viel, viel het met een punt op de grond waardoor de rechter bovenhoek van het kaartje kreukelde. Daar baalde ik van. Bovendien was het kaartje door de vorige eigenaar uit een plakboek geknipt. Op de achterzijde van het kaartje zit een klein kartonnen vierkant geplakt, een restant van een bladzijde uit een plakboek.
Geen perfect kaartje, maar wel mijn kaartje.
Ieder concertkaartje heeft een uniek nummer en mijn kaartje, dat viel me later pas op, heeft wel een bijzonder nummer: 001941 staat er aan de rechterzijde op. Dat is Bob Dylans geboortejaar.
In 2011 verscheen mijn boek Bob Dylan in Nederland 1965 - 1978 en in dat boek staat - zoals de bedoeling was - dat toegangskaartje voor Bob Dylans eerste concert in Nederland afgedrukt. Het staat, in kleur, op bladzijde 148.

Twee jaar na het verschijnen van Bob Dylan in Nederland 1965 - 1978, op 23 juni 2013, schreef ik op deze blog over Bob Dylans eerste concert in Nederland. Die dag was het precies vijfendertig jaar geleden dat Bob Dylan voor het eerst in Nederland speelde. Bij dat stuk, bestaande uit een korte inleiding en een fragment uit mijn boek over Bob Dylan in Nederland, plaatste ik twee afbeeldingen, waaronder mijn toegangskaartje (zie hier).
In november 2014 publiceerde Uitgeverij De Kring het boek Drie Akkoorden En De Waarheid van Rob van Scheers. Ik heb dat boek niet gelijk gekocht nadat het verscheen. Het exemplaar van het boek dat naast me ligt is de vierde druk.
Rob van Scheers schrijft onder andere over Bob Dylan in dit boek, daarbij gaat hij kort in op Bob Dylans eerste concert in Nederland. Drie akkoorden En De Waarheid is rijk geïllustreerd. Op bladzijde 26 van het boek staat een toegangskaartje van Bob Dylans eerste concert in Nederland afgedrukt, in zwart-wit. De punt rechtsboven van het afgebeelde kaartje is gekreukeld, alsof die punt ergens tegenaan gestoten is. Het nummer op het kaartje verraadt wat ik bij een eerste blik op die afbeelding in Drie Akkoorden En De Waarheid al vermoedde: het is mijn kaartje dat in het boek van Rob van Scheers staat afgebeeld. Die ontdekking bevreemd me. Aan de ene kant is het leuk, misschien zelfs wel eervol dat uitgerekend mijn kaartje in het boek van Van Scheers is afgedrukt, maar aan de andere kant had ik het ook wel prettig gevonden als ik dat had geweten. Waarom stuurde Rob van Scheers of Steven Boland - de verzorger van de binnenkant van Drie Akkoorden En De Waarheid - me niet even een berichtje met de mededeling dat ze een afbeelding van mijn blog hebben gehaald voor gebruik in een boek?
Na lang twijfelen en het overwinnen van veel schroom - zoiets doe ik normaliter nooit - heb ik eind januari 2015 Rob van Scheers geschreven over een aantal Dylan-zaken in zijn boek Drie Akkoorden En De Waarheid, waaronder over dat kaartje. Drie dagen later krijg ik antwoord: 1 of 2 zaken zullen aangepast worden in een nieuwe druk van Drie Akkoorden En De Waarheid en dat concertkaartje heeft hij inderdaad van internet 'geplukt'.
Of er in latere drukken van Drie Akkoorden En De Waarheid iets staat over de bron voor die afbeelding op bladzijde 26 weet ik niet. Het leven is veel te kort om daar lang bij stil te staan.

2017: Bob Dylan komt in april voor drie concerten naar Amsterdam. Concertpromotor Mojo blikt op de eigen website terug op Bob Dylans eerste concert in Nederland. Dat doen ze door het plaatsen van een schitterend filmpje met beelden van Bob Dylans eerste concert en een interview met Leon Ramakers. Daarnaast plaatst Mojo twee afbeeldingen: een advertentie van Bob Dylans eerste concert en een concertkaartje. Je raadt het al: dat afgebeelde kaartje heeft wat kreukels in de rechter bovenhoek en het unieke nummer 001941. Mijn kaartje dus. Mojo maakt op de website keurig melding van de plek waar zie die afbeeldingen gevonden hebben: deze blog. (Zie hier)

Gisteren viel het boek Bob Dylan's Picnic van Jerry Bloom door de brievenbus. Dat boek verscheen vorig jaar voor het eerst in een luxe, bijna onbetaalbare editie. Onlangs verscheen het opnieuw, nu in een betaalbare versie. Het boek gaat over Bob Dylans Blackbushe-concert van 15 juli 1978. Hoewel het boek tekst bevat is het boek vooral een schitterend fotoboek van dit concert.
Op bladzijde 23 van dit boek staat een concertkaartje van Bob Dylans Kuip-concert afgedrukt, in kleur. Het is mijn kaartje. Drie bladzijden verder is de advertentie van het Kuip-concert afgedrukt, de advertentie die ik 2013 op deze blog publiceerde en die in 2017 door Mojo werd gebruikt ter aankondiging van Bob Dylans concerten in AFAS Live.
Voor wie nieuwsgierig is: het boek van Bloom vermeldt niet dat die afbeeldingen van mij afkomstig zijn, dat dat concertkaartje en die advertentie in huize Willems gekoesterd worden. Moet ik me er kwaad over maken? Ik denk het niet.
Het enige wat ik daar van krijg is een hoge bloeddruk.

Het is wonderlijk hoe een klein stukje karton, rechthoekig, in veertig jaar een reis maakt. Van de kaartverkoper naar de Dylanliefhebber die het kaartje meenam naar Rotterdam op 23 juni 1978. De Dylanliefhebber die het kaartje daarna in een plakboek plakje en jaren later weer er uit knipte om het te verkopen via Marktplaats. Via Marktplaats kwam het kaartje bij mij en via mij in het boek Bob Dylan in Nederland 1965 - 1978. Vervolgens belandde het achtereenvolgens op deze blog, in het boek Drie Akkoorden En De Waarheid van Rob van Scheers, op de website van Mojo en in het boek Bob Dylan's Picnic.
Iets in mij zegt dat de reis van dit kaartje nog niet afgelopen is. Dat het vaker op zal duiken. Misschien is het al elders opgedoken zonder dat het mij is opgevallen. Het kan, het is immers inmiddels een beroemd kaartje.
Het is mijn kaartje.
Een kaartje van het concert waar ik alleen achteraf bij ben geweest.




Geen opmerkingen: