De dag van Dylans eerste concert... and it's Eastertime too

Zondag 16 april 2017. Vanochtend vroeg zaten Jochen Markhorst en Marnix de Boer in de studio van Radio 1 om te praten over hun liefde voor de muziek van Bob Dylan. Die uitzending beluisteren kan hier. Het is de moeite meer dan waard.

Bob Dylan speelt vanavond het eerste van drie concerten in Amsterdam. Het is niet de eerste keer dat Bob Dylan tijdens de Paasdagen in Nederland is voor enkele concerten. Ooit speelde hij tijdens een van die Paasconcerten in Nederland "Just Like Tom Thumb's Blues" (8 april 2007) maar of hij dit nummer ook tijdens de Paasconcerten dit jaar zal spelen betwijfel ik.

When you’re lost in the rain in Juarez
And it’s Eastertime too

Wat Bob Dylan vanavond wel gaat spelen laat zich redelijk makkelijk voorspellen (al weet je het bij Dylan natuurlijk nooit zeker) door te kijken naar de setlists van recente concerten. Het zal beginnen met "Things Have Changed", eindigen met "Ballad Of A Thin Man" en daar tussen zullen een aantal schitterende versies van bekende en minder bekende nummers voorbij komen.

Zondagochtend, ik eet een eitje en zet een aflevering van Theme Time Radio Hour op.
It's nighttime in the big city... en dat in de ochtend. Het luisteren naar Theme Time Radio Hour is een prima manier om een dag te veraangenamen.
Maar hoe aangenaam het luisteren naar uitzendingen van Bob Dylans radioshow ook is, ergens vandaag moet dat luisteren stoppen om "Just Like Tom Thumb's Blues" te draaien.
En dat zal wel niet bij één versie blijven. In mijn hoofd zweeft het verlangen naar meerdere versies, ik denk onder andere aan de overbekende versie van Highway 61 Revisited, de in 1966 in Liverpool opgenomen concertversie op de flipside van de single "I Want You" en een van de alternatieve takes zoals die te vinden zijn op The Cutting Edge.
Als het over mosterd halen en "Just Like Tom Thumb's Blues" gaat wordt er vaak terecht gewezen naar (een Engelse vertaling van) het gedicht "Ma Bohème" van Arthur Rimbaud. Minstens zo belangrijk - en misschien nog wel belangrijker dan "Ma Bohème" - voor het schrijven van "Just Like Tom Thumb's Blues" is het boek Desolation Angels van Jack Kerouac.

Wacht even, ik begon met de radio-uitzending van vanochtend rond Bob Dylan en Dylans aanstaande concert, en kom nu uit bij Jack Kerouac en Desolation Angels. Ik begrijp mezelf soms ook niet.
Ik wens alle concertbezoekers vanavond, morgenavond en dinsdagavond veel plezier.

Geen opmerkingen: