Bob Dylan, AFAS Live 16 april 2017

Setlist: Things Have Changed / Don't Think Twice, It's All Right / Highway 61 Revisited / Beyond Here Lies Nothin' / Why Try To Change Me Now / Pay In Blood / Melancholy Mood / Duquesne Whistle / Love Sick / Tangled Up In Blue / Early Roman Kings / Spirit On The Water / Scarlet Town / All Or Nothing At All / Desolation Row / Soon After Midnight / That Old Black Magic / Long And Wasted Years / Autumn Leaves // [encores] // Blowin' In The Wind / Ballad Of A Thin Man

AD-journalist Stefan Raatgever trekt na zijn bezoek aan AFAS Live de bijzondere conclusie dat Bob Dylan goed was met dank aan de geluidstechnici, zie hier. [met dank aan Dirk] Verder wordt uit het stuk van Raatgever duidelijk dat, net als in 2015 in Carré, er tijdens Dylans concerten in AFAS Live streng gecontroleerd wordt op het gebruik van mobiele telefoons.
"Love Sick": Een werkelijk schitterende versie, zie en luister hier. [met dank aan Dirk en de filmer] Meer films van dezelfde filmer staan hierhier en hier. [met dank aan Dirk en de filmer]
Er wordt veel geschreven over Bob Dylans stem en dat 't allemaal meeviel....
Frank van Dijl over het eerste concert in Nederland als Nobelprijswinnaar, zie hier.
Radio 2: "Bob Dylan bromt en gromt in AFAS Live", zie hier.
Foto: De foto bij dit bericht werd gisteravond door Hilda buiten AFAS Live gemaakt. De man kwam uit de Arena waar hij net Ajax had zien spelen. Hij trok zijn Ajax-shirt uit en bezocht Dylans concert in AFAS Live. [met dank aan Hilda]

aanvullingen 10 uur:
NRC: "Bob Dylan lijkt alweer klaar met Sinatra", Jan Vollaard over het eerste concert in Amsterdam, zie hier.
Bob Dylans concert van 17 april is uitverkocht, maar voor het concert van 18 april zijn nog kaarten verkrijgbaar, zie hier. [al maakt de volhouder kans om ook nog kaarten voor 17 april te kopen, zie de reactie van Joost bij dit bericht]
"Blowin' In The Wind", kijk en luister hier.
"Melancholy Mood", kijk en luister hier.

aanvullingen 11 uur:
de Stentor plaatst op de website dezelfde recensie als op de website van AD, maar... voegt er een filmpje aan toe van Nobelprijswinnaar Ben Feringa die zijn eerste Dylan-concert bezoekt, zie hier.
Joris Belgers schrijft op de website van Trouw over Dylans concert in AFAS Live, zie hier.

Ed van Telingen - Een snelle indruk:

Beste Tom,

Even een snelle indruk van het concert van Bob gisteravond in Afas Live. Wel, zoals je al meekreeg van elders, het was een gedenkwaardig concert. Zelden zag ik zo'n bevlogen Dylan aan het werk als gisteren. Alsof de Heilige Geest op eerste paasdag op hem was neergedaald, zo begeesterd was hij aan het werk.

Vanaf 2003 heb ik alle concerten van Dylan in Nederland bezocht, wel, ik denk dat die van zondag 16 april boven aan de lijst staat. Wat niet wil zeggen dat het verschil met de voorgaande concerten in Nederland zo groot was, zoals azijnige journalisten van Nederland ons willen doen geloven. Dat eeuwige gemekker over zijn stem, dat gemakzuchtige papegaaiencircuit (waarvan Stefan Raatgever van het AD ook deel uitmaakt getuige zijn recente bijdragen) -ach, als kennis van zaken ontbreekt dan vervallen sommige journalisten heel snel in voorspelbare, oppervlakkige schrijfsels en diep uitgesleten cliches.
Lees net de degelijke recensie van Jan Vollaard en dan zie je maar weer hoe persoonlijk de ervaringen zijn. Want ik vond juist Dylan's interpretaties van zijn historische nummers als "Tangled Up In Blue", "Desolation Row" en "Don't Think Twice It's Allright" verfrissend en meeslepend. Ik onderschrijf trouwens zijn opmerkingen over de zwampige interpretaties van de vele Tempest-nummers die op zijn setlist staan. Het bewijst weer eens hoe sterk zijn recente materiaal nog is.
Of Dylan zijn Sinatra-periode alweer achter zich heeft liggen, wat Vollaard schrijft, betwijfel ik. Er staan nog vijf covers op zijn vaste setlist. En dat is net zoveel als bijna twee jaar geleden in Eindhoven en driemaal Carre. Zoals deze nummers al ruim twee jaar op elke setlist staan.
Wel jammer trouwens, zoals Vollaard ook constateert, dat Dylan zijn mondharmonica niet meer pakt. Je zou zeggen dat die zich uitstekend leent voor juist die nummers van Tempest.
Maar voor iedereen die vanavond gaat (en ik prijs me gelukkig ook weer een van hen te zijn), het gloedvolle concert van gisteren belooft veel. En zijn band, die al bijna tien jaar grotendeels in deze samenstelling optreedt, is ongeëvenaard. Zoals "Duquesne Whistle" tot leven kwam, ach, dan hoef je Napels niet meer te zien om te sterven.

Ed van Tellingen

PS: Bijna exact acht jaar geleden, op zondag 12 april 2009, speelde Dylan ook op eerste paasdag in de Heineken Music Hall (veel mooiere naam dan Afas Live, maar dat terzijde). Toen begon hij zijn concert met "Gotta Serve Somebody". Ik hoopte een beetje dat hij dat gisteren, op eerste paasdag wederom in Amsterdam, opnieuw zou doen. Niet dus.
Beste Bob, doe het vanavond alsnog. Dan hoor je mij wel Bobbie schreeuwen.

aanvullingen 1 uur:
Op de website van AD staat een filmpje waarop enkele concertbezoekers naar hun verwachtingen van het concert wordt gevraagd, zie hier.
Joey Huisman voor Oor over het concert: "hij klinkt uitstekend", zie hier.
Jolien Eijsink trapt voor Lust for Life voor de 2863ste keer dezelfde open deur in: "Een man wiens carrière is gebouwd op dichterlijke songteksten, die daarvoor zelfs de Nobelprijs heeft gewonnen, maar die al jaren – vanavond geen uitzondering – bijna onverstaanbaar is omdat hij zingt als een blaffende zeehond met ontstoken keelamandelen. Het is even doorbijten, maar als je heel goed luistert, herken je op sommige momenten nog De Stem van zijn Generatie.", zie hier.
Peter van Brummelen recenseerde het concert voor Parool. Wie de recensie wil lezen moet zich registreren, zie hier.
"Desolation Row", kijk en luister hier.
"Scarlet Town", kijk en luister hier.
"Don't Think Twice, It's All Right", kijk en luister hier.
"Highway 61 Revisited", kijk en luister hier.

aanvullingen 5 uur:
Gijsbert Kamer recenseerde Dylans concert voor de Volkskrant, zie hier.
Lucky Fonz III en Frank Boeijen vertellen over Bob Dylan, zie hier.

aanvullingen 18 april:
NU.nl geeft een overzicht van de belangrijkste recensies, zie hier.
Nieuwsblad van het Noorden [met dank aan Ronald]:2 opmerkingen:

Joost Horsthuis zei

Gisteren drie kaarten voor vanavond te pakken gekregen op rij 3, gewoon via de officiële voorverkoop. Het loont zich klaarblijkelijk om tot het allerlaatste moment te wachten. Het feit dat het zitconcerten zijn was in eerste instantie reden om helemaal niet te gaan, maar dat pakt nu toch heel goed uit.

tom zei

Dat is niet gek, Joost: rij 3! Veel plezier vanavond.
Tom