Joker, Dief en Eskimo door Jochen Markhorst

Voor de liefhebbers van de door Jochen Markhorst geschreven beschouwingen over songs van Bob Dylan zoals die sinds enige maanden hier met de regelmaat van de klok verschijnen, is er goed nieuws: binnenkort verschijnt het door Jochen Markhorst geschreven boek Joker, Dief en Eskimo.

Joker, Dief en Eskimo bevat 31 beschouwingen over evenzoveel songs van de meester-songwriter. Maar liefst tien van de beschouwingen in Joker, Dief en Eskimo werden nooit eerder gepubliceerd (o.a. “Mama, You Been On My Mind”, “Born In Time” en “Time Passes Slowly”).
Of Jochen Markhorst nou schrijft over bekende nummers als “Visions Of Johanna” of een kritische blik werpt op minder bekende composities van Bob Dylan, zoals “Where Are You Tonight?”, steeds weer weet hij met verrassende en verfrissende inzichten te komen.
In deze beschouwingen duikt Jochen Markhorst de ene keer vooral in de geschiedenis van de compositie, de andere keer in het verhaal achter de tekst of de bron voor de muziek, altijd afsluitend met een verfrissende blik op de cover-versies van de beschreven compositie.
Joker, Dief en Eskimo is een aanwinst voor de Nederlandstalige Dylan-bibliotheek. Een boek om naar uit te kijken.

Uit de beschrijving van de uitgever:
De songs van de levende legende Bob Dylan zijn wereldwijd doorgedrongen tot het collectieve geheugen en de fascinatie neemt niet af. Ook in de 21ste eeuw halen zijn albums moeiteloos de top, zijn de concerten steevast uitverkocht en in 2015, 53 jaar na zijn eerste album, is hij volgens Rolling Stone de Beste Songschrijver Aller Tijden.
Pers en publiek zijn niet de enigen die het fenomeen op een voetstuk plaatsen. Dylan inspireert schrijvers, filmregisseurs, beeldend kunstenaars en vooral musici – er is geen artiest die zoveel gecoverd wordt als Dylan. In zijn enorme catalogus (meer dan 600 songs) is vrijwel geen lied te vinden dat niet door meerdere collega-muzikanten is opgepikt, van songs als ‘Blowin’ In The Wind’ en ‘Knockin’ On Heaven’s Door’ bestaan honderden versies.
Zijn werk en zijn persoonlijkheid inspireren fanatieke biografen, fanzine-redacteuren en bloggers. De stapel Dylanbiografieën is hemelbestormend en groeit nog wekelijks, evenals de aan hem gewijde websites en tijdschriften

Maar wat vertelt de poëet, wat zingt de troubadour?
Joker, Dief en Eskimo neemt 31 Dylansongs onder de loep, zoekt bronnen en vindt antwoorden.


Jochen Markhorst - Joker, Dief en Eskimo 
Publicatiedatum: half september
ISBN: 9789402138030
Prijs € 19,95
Pagina's: 1482 opmerkingen:

Anoniem zei

'Joker, Dief en Eskimo': mooie titel!
(Johan)

Jochen zei

Dank je Johan - ik heb er langer op zitten kauwen dan op een doorsnee beschouwing, haha.
Groet,
Jochen