Dylan kort #1109

Het is de 21ste dag van september en dit is de eerste "Dylan kort" deze maand... Gekker moet 't niet worden...
Vergeet niet de beschouwing over "Quit Your Lowdown Ways" van Jochen te lezen (zie hieronder)

"Meerkeuze" is een kort verhaal van Harm de Kleine. Dat verhaal heeft 'een beetje Dylan', zie hier.
Als een zwerfkei: Het korte bericht rechts komt uit de Volkskrant van afgelopen zaterdag. [met dank aan Simon]
Is iemand afgelopen zaterdag bij de presentatie van Als een zwerfkei geweest? Zo ja, een kort verslag o.i.d. ontvang ik graag voor publicatie op de blog.
De film Le Week-end bevat "Like A Rolling Stone" [met dank aan Alja]
Haruki Murakami - Norwegian Wood"Ze nam een slok wijn en speelde al rokend het ene na het andere liedje. Ze speelde een stuk of tien bossanova's, nummers van Rogers en Heart, Gershwin, Bob Dylan, Ray Charles, Carole King, de Beach Boys, Stevie Wonder; ze speelde de 'Sukiyaki Song', 'Blue Velvet', 'Green Fields' - echt van alles." [met dank aan Alja]
Flip Vuijsje in de Volkskrant van 12 september: "Juist nu het klassieke-rocktijdperk zijn einde nadert, groeit de ruimte voor studies die verder gaan dan alleen beschrijven en verhalen. Er is intussen ook zo veel materiaal beschikbaar uit al bestaande publicaties, dat het een respectabele optie wordt om in de eerste plaats voort te bouwen op het werk van voorgangers. 'Secundaire analyse' dus, zoals ook historici dit veel doen, opzoek naar nieuwe inzichten en nieuwe interpretaties.
Je hoeft hiervoor ook niet perse zelf rockjournalist of -schrijver te zijn, bewijst het voorbeeld van Ian Bell. Deze Schotse auteur schreef een dubbelbiografie over 'The Lives of Bob Dylan' : Once Upon a Time uit 2013 en Time Out of Mind uit 2014. Heel analytisch en heel erg de moeite waard, uit de pen van iemand die wegens eerdere verdiensten op heel ander terrein al eens de George Orwell Prize for Political Journalism won. Dus graag, de komende jaren, nog flink meer van (ook) dit soort mooie rockbio's." [met dank aan Alja]
Matthijs van Nieuwkerk in de Volkskrant van 19 september: "Want die moest en zou hij hebben. Net als hij in die jaren een zeemleren jasje met rafels kocht zoals de zanger van The Who, Roger Daltrey, altijd droeg. Ook wilde hij een Afghaanse jas net als Jimi Hendrix, een brandweerrode strakke broek waar Mick Jagger zich in hees en een Bob Dylan-zonnebril. Het leek wel of hij de klerenkast had van een eenmanscoverbandje."
En: "Je mag parallellen trekken en lijpe dwarsverbanden leggen, alles goed en wel, maar vergelijk zijn keuze niet met de trek naar het platteland van zijn held Bob Dylan. Die smeerde 'm van New York naar Woodstock, voor de rust - om daar overigens wederom te worden lastiggevallen. Dat gaat Matthijs toch echt te ver, die vergelijking.
Want hij heeft toch geen Sad-Eyed Lady of the Lowlands geschreven! Hij presenteert een dagelijkse talkshow, niet dat hij wil zeggen dat het niets bijzonders is. Maar om nou te roepen: kijk hem eens, die Matthijs die kan er ook wat van, dat gaat hem echt te ver. Zijn fans zien in hem ook geen onbedoelde visionair, zoals Dylan. Zijn fans willen foto's, eindeloos veel foto's.
Niet dat hij alles maar weg relativeert." [met dank aan Alja]
Onderstaande foto's zijn van het boek "Revival" van Stephen King [met dank aan Hilda]


Elly de Waard dicht over Bob Dylan, zie hier. [met dank aan Alja]
Boekenkrant: recensie van Als een zwerfkei, zie hier.
Ezra de Haan leest zijn gedicht uit Als een zwerfkei, zie hier. [Kan de man die zogenaamd grappig 'de inleiding' verzorgt een schop onder zijn kont krijgen?]
De foto hiernaast is van een bladzijde uit het boek Getting It On; The Clothing of Rock 'n' Roll, mooie foto met een fout onderschrift. Er staat: "The electric Bob Dylan, 1964 or 1965".

Deze aflevering van "Dylan kort" is - zoals wel vaker - langer geworden dan ik van te voren had voorzien. Het is voor mij tijd om Bob Dylan in (het) Nederland(s) voor nu even te laten en te doen waar het uiteindelijk allemaal om gaat: luisteren naar de muziek van Bob Dylan. Me uit mijn sokken laten blazen door de muziek waar ik nu zo'n kwart eeuw aan verslingerd ben.
Maar voor het zover is nog even dit: Bob Dylan begint volgende week donderdag aan een nieuwe tournee, door Europa nog wel. Er zijn ongetwijfeld lezers die een of meerdere concerten zullen bezoeken. Mocht je na een bezoek aan een concert de behoefte voelen om een en ander over dat concert te schrijven, dan ontvang ik je bijdrage t.z.t. graag voor publicatie op deze site.
1 opmerking:

hans altena zei

Die Zwetsloot die Ezra inleidt (en ik kwam niet verder dan de eerste paar woorden van die schertsfiguur en dan bedoel ik niet die arme Ezra), zegt zelf niets van Dylan te moeten hebben, zijn goed recht maar waarom dan dit inleiden? Dus zijn enige motivatie zal wel wezen om zijn kop te vertonen en zijn opgeklopte gezwets op de kijkers af te spugen... Mediageil, bah. Mijn ochtendkoffie bedorven maar er zijn ergere dingen helaas...