The Lyrics since 1962

Na Writings And Drawings (1973), Lyrics 1962 - 1985 (1985) en Lyrics 1962 - 2001 (2004) is The Lyrics since 1962 het vierde boek met de verzamelde songteksten van Bob Dylan. The Lyrics since 1962 is echter verre van een geactualiseerde versie van eerdere boekuitgaven van Dylans verzamelde songteksten. Met de uitgave van The Lyrics since 1962 is er gebroken met een traditie en de Dylan-liefhebber is er rijker door geworden.
The Lyrics since 1962 is een ruggenbreker (32 x 34 x 7,5 cm). Een boek dat met twee handen getild moet worden. Wie denkt dat hij met The Lyrics since 1962 opengeslagen op schoot kan meelezen terwijl een Dylan-album draait, komt bedrogen uit. Dit boek is veel te zwaar om op schoot te houden. Dit boek moet op een stevige tafel liggen. En toch is The Lyrics since 1962 het uitgelezen boek om met een zingende Bob Dylan mee te lezen. Dit boek bevat, in tegenstelling tot de drie eerdere uitgaven met de verzamelde songteksten van Bob Dylan, namelijk de songteksten zoals Bob Dylan ze daadwerkelijk zingt. Neem bijvoorbeeld "I Shall Be Free" van The Freewheelin' Bob Dylan. Wanneer je de tekst van dit nummer zoals Dylan dit zingt op The Freewheelin' Bob Dylan vergelijkt met de tekst zoals die is afgedrukt in de drie eerdere songtekstboeken, dan zul je merken dat Bob Dylan - zeker aan het eind van een aantal verzen - iets héél anders zingt dan in het boek staat afgedrukt. Wie dezelfde tekst opzoekt in The Lyrics since 1962 vindt op de linkerpagina de tekst van "I Shall Be Free" zoals Dylan het zingt op The Freewheelin' Bob Dylan en op de rechterpagina de tekst van dit nummer zoals die stond afgedrukt in de eerdere uitgaven van Dylans verzamelde teksten.
Veel, maar zeker niet alle, songteksten in The Lyrics since 1962 zijn in meerdere varianten afgedrukt. Die varianten zijn op verschillende manieren weergegeven. Zo zijn bij een groot aantal songteksten tekstvarianten weergegeven door middel van voetnoten. Vaak gaat het hier om tekstvarianten in officieel uitgebrachte concertopnamen, maar ook de tekstvarianten in alternatieve studiotakes zijn te vinden in dit boek. Naast de tekstvarianten die aangegeven worden in voetnoten, zijn er in een aantal gevallen alternatieve songteksten in z'n geheel opgenomen, onder het kopje "Alternate takes, outtakes, futher lyrics" aan het eind van iedere sectie.
Naast de alternatieve songteksten is in The Lyrics since 1962 hier en daar een verdwaalde annotatie terug te vinden (een overblijfsel van het boek dat er niet kwam: The Complete Annotated Lyrics?)
Iedere sectie bevat de songteksten (inclusief alternatieve teksten, outtakes, etc.) van een van Dylans studio-albums. Iedere sectie wordt vooraf gegaan door een paginagrote reproductie (in kleur) van de relevante albumhoes. De voor en de achterzijde van de hoes zijn afgedrukt. De binnenhoezen, inserts etc. zijn niet afgedrukt. Aanvankelijk dacht ik dat voor deze reproducties dezelfde foto's waren gebruikt als in het boek Box Of Vision. Dit is niet het geval. Zo zijn in Box Of Vision van (bijna) alle vroege Dylan-albums de hoezen van de mono-persingen afgedrukt terwijl in The Lyrics since 1962 de hoezen van de stereo-persingen zijn afgedrukt.
Nog even over de verschillende secties, daarin vallen twee dingen op. Ten eerste zijn er ook secties voor Tell Tale Signs en Another Self Portrait opgenomen terwijl de songteksten van de andere delen van The Bootleg Series niet in een aparte sectie zijn opgenomen maar verdeeld zijn over de andere secties.
Ten tweede is The Basement Tapes in The Lyrics since 1962 geplaatst tussen New Morning en Pat Garrett and Billy the Kid, wat voor mij een onbegrijpelijke keuze is, De songteksten van The Basement Tapes hadden moeten staan tussen Blood On The Tracks en Desire (releasedatum) of - naar mijn maak nog beter - tussen Blonde on Blonde en John Wesley Harding (datum van opname).
De plaatsing van The Basement Tapes is naar mijn smaak één van de twee missers van de samenstellers van dit boek. De tweede misser draait ook om The Basement Tapes: The Lyrics since 1962 is zo'n beetje gelijktijdig met The Basement Tapes Complete op de markt gekomen, het zou naar mijn smaak dan ook logisch geweest zijn wanneer de songteksten van The Basement Tapes Complete (en Lost On The River) ook in dit boek waren opgenomen. Dit is niet het geval, helaas. Hierdoor is The Lyrics since 1962 bij aanschaf al weer incompleet.
Ondanks deze twee bezwaren is The Lyrics since 1962 de financiële investering - het boek is niet goedkoop - naar mijn smaak meer dan waard.
Dat betekent niet dat met de aanschaf van The Lyrics since 1962 de eerdere uitgaven van Dylans verzamelde songteksten weggedaan kunnen worden. Zo bevatten Writing and Drawings en The Lyrics 1962 - 1985 (proza) teksten en tekeningen van Bob Dylan en The Lyrics 1962 - 2001 facsimile's van handschriften van Dylan die niet in Lyrics since 1962 zijn opgenomen.
Al met al is The Lyrics since 1962 een beter, mooier boek geworden dan ik, zo moet ik bekennen, van te voren had verwacht.
De eerste druk van 3000 exemplaren was (nagenoeg) al uitverkocht voor het boek verscheen. Aangezien The Lyrics since 1962 al bij aankondiging zeer gewild was en de recensies over dit boek over het algemeen zeer positief zijn, doet zich nu de misselijkmakende situatie voor dat exemplaren van The Lyrics since 1962 in de voorverkoop door geldwolven zijn opgekocht die nu deze exemplaren voor absurde bedragen proberen door te verkopen. Inmiddels gaat het gerucht de ronde dat uitgever Simon and Schuster overweegt alsnog een tweede druk uit te brengen aangezien de vraag veel groter is dan het aanbod.
Ik hoop dat die tweede druk er komt. Iedere Dylan-liefhebber moet de kans krijgen om The Lyrics since 1962 in zijn bezit te krijgen tegen een redelijke prijs.


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Via Amazon Canada (Amazon.ca) kon je gisteren nog wel The Lyrics since 1962 kopen. Op Amazon.com kwam ik inderdaad ook idiote prijzen tegen.
Richard

hans zei

Wat betreft een versie voor iedere Dylanliefhebber wordt op je 'wenken' bediend Tom. Medio oktober 2015 zal er een gebonden pocketversie van The Lyrics since 1962 verschijnen. Op de Duitse Amazon staat er ook al een Europese prijs bij: €34,95.
http://www.amazon.de/dp/1451648766?tag=expectingra0f-21&link_code=as2&creativeASIN=1451648766&creative=374929&camp=211189

tom zei

Dank voor de tip Hans. Ik heb ergens gelezen - waar weet ik niet meer - dat die oktober 2015-versie van Lyrics niet alle tekstvarianten gaat bevatten. Mocht de uitgever van plan zijn om die uitgave inderdaad zonder tekstvarianten op de markt te brengen, dan hoop ik dat ze - mede door de grote belangstelling voor de recente uitgave - alsnog van gedachte veranderen en ook de tekstvarianten in de 2015-versie afdrukken.

Tom