Dylan kort #1052 (Greatest Hits)

Bob Dylan gaf gistermiddag een privé-concert met een setlist van 4 nummers, zie hier. Gisteravond gaven Dylan en band ook een 'gewoon' concert, zie hier.
Mojo over The Basement Tapes Complete, zie hier. [met dank aan Harry voor de tip]
In "Dylan kort #1051" staat een afbeelding van een elpee met de vraag wat er niet lijkt te kloppen. Ik heb meerdere reactie via de e-mail ontvangen. Het antwoord: Dit is een Braziliaanse elpee uit 1975 met de titel Bob Dylan's Greatest Hits vol. 1. Voor de hoes is de foto van Bob Dylan's Greatest Hits vol. II gebruikt. Overigens is de tracklist voor deze elpee niet identiek aan de Amerikaanse persing van Bob Dylan's Greatest Hits of de Engelse Bob Dylan's Greatest Hits. De wereldwijd uitgebrachte versies van Greatest Hits - of het nou deel 1 of  2 is - is een waar doolhof. Laat ik een kleine poging wagen.

In maart 1966 bracht CBS Nederland Bob Dylan's Greatest Hits uit. Zie hier. Een jaar later bracht CBS Nederland Bob Dylan's Greatest Hits vol. 2 (zie hier) en Bob Dylan's Greatest Hits vol. III (zie hier) uit. Deze op zichzelf staande serie van drie Greatest Hits albums zorgde later voor verwarring.

In 1967 bracht Columbia in Amerika Bob Dylan's Greatest Hits uit, zie hier. (Eerste verwarring: De Nederlandse uitgave Bob Dylan's Greatest Hits vol. III heeft dezelfde foto op de hoes als deze Amerikaanse uitgave)
Rond diezelfde tijd werd in Engeland het album Greatest Hits uitgebracht met een iets andere tracklist en een andere hoes dan de Amerikaanse uitgave. Zie hier. (Tweede verwarring: Deze Engelse Greatest Hits werd vanaf 1969 ook door CBS Nederland uitgebracht. Derde verwarring: Vanaf eind jaren tachtig werd er een Greatest Hits uitgebracht met de Engelse hoes, maar de Amerikaanse tracklist.)

In 1971 verscheen in Amerika Bob Dylan's Greatest Hits vol. II, zie hier. In Europa werd dit album ook uitgebracht, maar... met de titel More Bob Dylan's Greatest Hits, zie hier, om verwarring met (Nederlandse) Bob Dylan's Greatest Hits vol. 2 uit 1967 te voorkomen en met een iets andere tracklist dan de Amerikaanse uitgave.

In 1975 verscheen in Brazilië Bob Dylan's Greatest Hits vol. I, zie hier, met een unieke tracklist en op de hoes de foto die eerder te vinden op de hoes van de Amerikaanse Bob Dylan's Greatest Hits vol. II en More Bob Dylan Greatest Hits.

En dat is slechts het topje van de Greatest Hits-ijsberg....

Geen opmerkingen: