Bob Dylans bijdrage op The Art Of McCartney

Ik ben er weer, bijna. Dank aan allen die een reactie hebben achtergelaten bij onderstaand bericht en / of via de e-mail beterschapswensen mijn kant op hebben gestuurd. Die mailtjes zal ik zeker allemaal nog beantwoorden, maar vandaag niet meer. Ook zal ik vandaag nog niet schrijven over de vijfde cd van The Basement Tapes Complete. Daarvoor moet ik langer op een stoel kunnen zitten dan het half uurtje dat me nu lukt. Ik wil me vandaag richten op Dylans bijdrage op The Art Of McCartney.

The Art Of McCartney is een tribute-album waarop een keur aan bekende en minder bekende artiesten de songschrijver Paul McCartney eren door een nummer van zijn hand te spelen. Dit album is in vele versies op de markt gebracht. Ik heb gekozen voor de 2 cd + dvd-versie. De dvd bevat een documentaire met korte filmpjes over een groot deel van de nummers die te vinden zijn op de 2 cd's. Er zijn grofweg twee soorten korte filmpjes te zien: Er zijn filmpjes waarin beelden te zien zijn van de daadwerkelijke opnamesessie, afgewisseld met commentaar van de producent van The Art Of McCartney, en er zijn filmpjes waarbij er duidelijk geen filmbeelden van de opnamesessies gemaakt zijn. In dit geval bestaat het filmpje uit commentaar van de producent en commentaar van een Beatles-kenner over de compositie, afgewisseld met foto's van de betreffende artiest met fragmenten muziek. Dylans deel in de documentaire valt in de tweede categorie. Er zijn geen nieuwe beelden en / of muziekfragmenten van Bob Dylan in de documentaire te zien of te horen. Mocht je alleen geïnteresseerd zijn in Bob Dylans bijdrage op The Art Of McCartney, dan volstaat een uitgave zonder dvd prima.
The Art Of McCartney bestaat uit een boekwerkje in een slipcase. In het boekwerkje zitten de 2 cd's en de dvd opgeborgen. Opvallend is de prominente plaats die Bob Dylan in dit boekwerkje heeft gekregen. Bij het openslaan van het boekje zie je op de linkerpagina een paginagrote foto van Bob Dylan en op de rechterpagina de titel van deze release. Op de linkerpagina zou je veel eerder een foto van Paul McCartney dan van Bob Dylan verwachten. The Art Of McCartney is immers een uitgave die draait om Paul McCartney, niet om Bob Dylan.


Die prominente plaats van Bob Dylan in het boekwerk valt nog meer op wanneer je door de rest van het boekje bladert. Na de pagina met Dylans foto en de titelpagina volgen pagina's vol tekst. Helemaal aan het eind van het boekwerkje zitten nog vier pagina's met foto's. Slechts één van die vier pagina's bevat een grote foto (van een mij onbekende artiest), op de overige drie pagina's staat een collage van meerdere foto's.
Misschien zie ik spoken, maar op mij komt het wat vreemd over om één van de vele muzikanten - wat Bob Dylan is - op deze uitgave zo'n prominente plaats te geven in het boekwerk.

Genoeg over het boekwerk, het gaat (mij) tenslotte om Dylans muzikale bijdrage op The Art Of McCartney. Voor dit album heeft Bob Dylan "Things We Said Today" opgenomen. Van de Beatles-kenner op de dvd heb ik begrepen dat dit nummer op de b-kant van de single "A Hard Days Night" stond, dat The Beatles het graag als a-kant hadden willen uitbrengen, maar dat dit niet mocht.
Helaas geeft het boekwerk geen informatie over de muzikanten die op "Things We Said Today" spelen, maar dit klinkt als Dylans tourband.
Dylans versie van "Things We Said Today", nog geen 3 minuten lang, is een lekker catchy nummer geworden. Het hobbelt als een Beatles-nummer met een Dylan-twist (wat het ook is) voorbij. En in die paar minuten word ik ietwat heen en weer geslingerd. Het ene moment heb ik het gevoel te luisteren na een redelijke poging om een Beatles-nummer te brengen, het andere moment heb ik toch het gevoel puur Dylan te horen. Voor mijn gevoel weet Dylan het nummer net niet helemaal voldoende naar zich toe te trekken om het echt vast te pinnen. "Things We Said Today" is zeker een aardige bijdrage aan de Dylan-verzameling, maar het is naar mijn smaak zeker niet zijn meest geslaagde poging om een nummer te coveren. Dat maakt naar mijn smaak The Art Of McCartney voor de Dylan-liefhebber niet essentieel, maar wel aangenaam.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

De onbekende artiest op de grote foto achterin is Ian McCulloch. Het volgende citaat staat op The Art of McCartney.com.

Simon

"Ian McCulloch formed Echo & the Bunnymen with Will Sergeant in 1978. The Bunnymen are one of England’s most important & successful rock bands and are still a major influence on new bands today. Ian has recorded many classic albums with the Bunnymen, Crocodiles, Heaven Up Here & Ocean Rain to name but a few, along with his solo albums, Candleland, Slideling & Mysterio. Ian is both a prolific songwriter andinfluential front man. The Bunnymens’ latest release, Meteorites is the band’s 12th studio album and they also continue to tour the world."

peerke zei

Hoi Tom,
Voor de begeleiding van alle artiesten is het de tourband van McCartney die de backing verzorgd.

Anoniem zei

De liedjes van Paul zijn zeker vergeleken met die van Bob en ook heel veel anderen natuurlijk so wie so niemendalletjes. The Art Of McCartney vind ik ook een misplaatst ronkende titel.
Fishtruck

hans altena zei

blij dat je terug bent en sterkte verder! zelf vind ik Dylan's vertolking heel fijn, maar inderdaad blijft het een beetje zweven, mist het de attaque die hij aan songs kan geven

tom zei

Simon: Dank voor de info! Ik herinner me ooit een cover van een Dylan-nummer door Echo & The Bunnymen gehoord te hebben, maar welk nummer was dat ook al weer? En waar stond die op?
Peerke: Dat was aanvankelijk wel het bericht, met op de dvd zegt de producer dat slechts op een deel van de opnamen McCartneys band te horen is. Op Dylans opname is zeker niet McCartneys band te horen.
Fishtruck: Ik snap wat je bedoelt. Ik heb niet veel met McCartney solo, echter wel wat met de muziek van The Beatles. Als het om Beatles solo gaat prefereer ik Lennon en Harrison.
Hans: Het voelt goed om terug te zijn!

Anoniem zei

Tom, ik heb het nagezocht op het web. Op hun EP 'Avalanche' staat 'It's all over now, Baby Blue' onder de titel 'It's all over now'.

Simon

tom zei

Dat zal 'm inderdaad wel zijn. Ik heb die ep niet, ken het waarschijnlijk van een of andere verzamelaar.
Dank Simon!

Marcel van Veldhuizen zei

Hoi Tom,
De cover van Echo & The Bunnymen staat ook op een cd met Dylan-covers van Uncut Magazine. Die zul je vast wel hebben :-)
Groet,
Marcel