boekenmarkt

Wie mij kent zal niet verbaasd zijn dat ik gisteren op de boekenmarkt in Deventer liep. De Deventer boekenmarkt is een jaarlijks terugkerend feest voor de liefhebber van boeken. En ja, natuurlijk ben ik met een flinke stapel boeken thuis gekomen. Naast dat de Deventer boekenmarkt een waar walhalla is voor de boekenkoper in mij, is het vooral ook een plek om te ontdekken, om me te verbazen. In dit stuk zal ik me concentreren op de Dylan-ontdekkingen van gisteren.
A Freewheelin' TimeIn 2008 verscheen het schitterende boek A Freewheelin' Time van Suze Rotolo. Dat boek heb ik direct na publicatie gekocht en verslonden. Gisteren vond ik op de boekenmarkt een Engelse druk van dit boek. Niet alleen is de cover van deze Engelse druk - ten opzicht van de Amerikaanse druk die ik in 2008 las - iets aangepast zodat de cover nog meer overeenkomsten vertoont met de cover van The Freewheelin' Bob Dylan, maar ook bevat deze Engelse druk een schilderij waarop een jonge Bob Dylan staat afgebeeld. Dit schilderij is niet in de Amerikaanse versie van A Freewheelin' Time te vinden. Of er nog meer verschillen in de afbeeldingen zijn tussen de Amerikaanse en Engelse druk, weet ik nog niet. Ik heb nog geen tijd gehad om de boeken bladzijde voor bladzijde met elkaar te vergelijken.
On The Road: Wie mijn boek Luister Je Nou Alweer Naar Bobby heeft gelezen, weet dat ik ten eerste een liefhebber van de boeken van Jack Kerouac ben en ten tweede dat ik in januari 2012 een versie van Kerouacs On The Road met op de kaft een book endorsement van Bob Dylan vond en niet kocht, om datzelfde boek vijf maanden later toch te kopen (zie de aantekeningen van 2 januari en 6 juni 2012 in Luister Je Nou Alweer Naar Bobby). Gisteren vond ik een latere druk van On The Road met een geheel andere cover, maar wederom met Dylans book endorsement op de achterzijde van het boek. Tot gisteren heb ik altijd aangenomen dat Dylans book endorsement slechts op één druk van On The Road waren gebruikt. Niet dus.
Johnny Cash: Bij een stand vol RAMSJ lag het fotoboekje Pocket Cash van Jim Marshall. In dit boekje staan drie foto's van Bob Dylan. Een foto van Bob Dylan en Johnny Cash tijdens The Johnny Cash Show, een foto van Bob Dylan alleen tijdens de rehearsals voor The Johnny Cash Show en een tot nog toe voor mij onbekende foto van Bob Dylan en Johnny Cash tijdens de rehearsals voor The Johnny Cash Show. Achterin het boek zijn proof sheets afgedrukt met nog elf foto's van Bob Dylan en Johnny Cash tijdens de rehearsals. Deze proof sheets zijn helaas erg klein (en slecht) afgedrukt, maar dat neemt het plezier van het vinden van die ene nooit eerder geziene foto niet weg.
"All Along The Watchtower": Na het doorspitten van twee bananendozen vol papieren vond ik de bladmuziek van "All Along The Watchtower", uitgegeven door Schaltone n.v. in Heemstede in 1968. Naast de bladmuziek en de originele tekst bevat dit dubbelgevouwen blad een Nederlandse vertaling van "All Along The Watchtower" van de hand van Henri Vanell.
Memorabilia: Aanvankelijk twijfelde ik over de aanschaf van Miller's Rock & Pop Memorabilia van Stephen Maycock, maar uiteindelijk ben ik toch overstag gegaan (en daar heb ik zeker geen spijt van). Dit boek staat stampvol met - zoals de titel al doet vermoeden - memorabilia van muzikanten. Veruit de meeste aandacht in dit boek gaat uit naar The Beatles, maar er staat genoeg in van Bob Dylan om tevreden te zijn met mijn aankoop. Zo staan er afbeeldingen in van onder andere een door Bob Dylan en de leden van The Band gesigneerd exemplaar van Planet Waves, een gesigneerd exemplaar van Good As I Been To You, het manuscript van "Most Likely You Go Your Way And I'll Go Mine", een door Bob Dylan gemaakte tekening en een door Martin Sharp ontworpen poster. Dit boek is inmiddels twintig jaar oud en dus zijn genoemde prijzen verre van actueel. Maar dat neemt niet weg dat Miller's Rock & Pop Memorabilia een aangenaam boek is om af toe door te bladeren.
Elpee: Op de boekenmarkt in Deventer worden naast boeken ook elpees verkocht, al is het aanbod verre van overweldigend. Ik heb gisteren geen elpee van Bob Dylan gevonden, maar wel de elpee Together; The Music Of Our Time. Together werd in 1971 door CBS Frankrijk (CBS SPR 53) uitgebracht. Het is een van de vijf albums in de serie 5 Albums 30cm Exceptionnels Série Spéciale. De hoes is (waarschijnlijk) in Frankrijk gedrukt, de elpee in deze hoes is een Nederlandse persing. Op het label van de elpee zit een promo-stempel van CBS Nederland. Together bevat zestien nummers van verschillende artiesten uit de CBS-stal, waaronder Johnny Winter, Janis Joplin, The Byrds en Laura Nyro. Bob Dylan is niet te vinden op deze elpee. Wat deze plaat voor mij interessant maakt is een uitgebreide reclamefolder van CBS Frankrijk in de hoes. In deze folder wordt onder andere reclame gemaakt voor enkele elpees van Bob Dylan. Het meest aardige is dat The Freewheelin' Bob Dylan en The Times They Are A-Changin' in deze folder bij hun Franse titel genoemd worden: En Roue Libre en Mister Bob Dylan.
En verder? Verder heb ik - naast nog twee Dylan-boeken - een dichtbundel van Dylan-vertaler Erik Bindervoet gekocht. Of Bob Dylan daar in te vinden is, zoal in Bindervoets Voor Altijd Voor Het Eerst, weet ik nog niet. Hetzelfde geldt voor de boeken van Saskia de Coster en P.F. Thomése die kocht. In andere boeken van deze auteurs kwam ik Dylan al eens tegen. (Ik blijf lezen, ik zal het wel nooit afleren...)
En dan is er nog de man met het T-shirt van Traveling Wilburys.
'Mooi T-shirt,' zei ik.
'Die zie je niet zo vaak,' zei de man.
Waarna wij beiden onze eigen weg kozen. Zo gaan die dingen op de Deventer boekenmarkt. Onderweg naar huis zei ik tegen 'mevrouw Tom' dat ik al weer uitkijk naar volgend jaar. Zij denkt er hetzelfde over.
Dus, beste boekenverkopers, verras me ook volgend jaar weer zoals jullie ook dit jaar hebben gedaan. Het was me een genoegen.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Wacht even. Zijn Freewheeling en Times in Frankrijk onder een andere titel uitgebracht?
Frans

tom zei

Hoi Frans, dat klopt. De hoezen zijn wel op www.searchingforagem.com te bewonderen.
Tom

Anoniem zei

Bedankt. En zijn die een beetje betaalbaar? De verzamelaar in mij begint weer een beetje wakker te worden!;-)

tom zei

Dat wisselt nogal per handelaar, maar echt goedkoop zijn ze zelden.

Anoniem zei

Voor 'En Roue Libre' heb ik een aantal maanden geleden 20 euro betaald bij een privépersoon.

Simon