The Genuine Texas groover

Vraag: 'Are there any young folk singers or rock groups that you recommend for us to hear?'
Bob Dylan: 'I'm glad you asked that. Oh, yeah, there's the Sir Douglas Quintet, I think are probably the best that are gonna have chance of reaching commercial airways. They already have with a couple of songs.'
(San Francisco press conference, 3 december 1965)

Muzikant Doug Sahm (1941 - 1999) richtte in 1965 met onder andere Augie Meyers de band Sir Douglas Quintet op. Deze band had in Amerika een hit met 'She's about a mover'.
In de jaren daarna maakte Doug Sahm vele soloalbums - voor veel verschillende platenmaatschappijen - en richtte hij bands op als The Texas Tornedos (met Freddy Fender, Augie Meyers en Flaco Jiminez). In 1999 overleed Doug Sahm aan een hartaanval.

Ik wil me richten op de muziek die Doug Sahm maakte voor het label Atlantic en dan vooral op Bob Dylans bijdrage op deze platen.
In 1973 verschenen de enige twee albums die Doug Sahm voor Atlantic maakte. In januari verscheen Doug Sahm and band en in december, onder de naam The Sir Douglas band, Texas tornedo.
Deze beide albums staan vol heerlijke muziek. Tex-Mex, blues, country en R&B.

Doug Sahm and band
De opnamen voor Doug Sahm and band werden gemaakt van 9 tot en met 12 oktober 1972 in de Atlantic Recording Studios in New York. Bob Dylan was tijdens deze opnamen aanwezig en speelde op een groot aantal nummers mee.
Volgens de credits achterop de hoes van Doug Sahm and band is Bob Dylan op de volgende vier nummers te horen:
'(Is anybody going to) San Antone' (zang)
'Wallflower' (zang en gitaar); inderdaad, het door Dylan geschreven nummer 'Wallflower'
'Blues stay away from me' (gitaar)
'Me and Paul' (mondharmonica)
Elders op de hoes staan de volgende credits:
'Bob Dylan - vocal, harmony, guitar, harp, Hammond organ & Vox organ'
Wie de credits per song legt naast de algemene credits, ziet dat er iets niet klopt. Volgens de algemene credits speelde Dylan ook 'Hammond organ' en 'Vox organ', twee instrumenten die bij de credits per nummer niet terug te vinden zijn. Dit is de reden dat er altijd een vermoeden is geweest dat Bob Dylan op meer nummers van Doug Sahm and band te horen is, een vermoeden dat later bevestigd werd.

Texas tornedo
Een deel van de opnamen die te vinden zijn op Texas tornedo werden opgenomen tijdens de sessies voor Doug Sahm and band, de sessies dus waar Bob Dylan bij aanwezig was. En hoewel de credits op de hoes van Texas tornedo Bob Dylan helemaal niet noemen, is er altijd het vermoeden geweest dat Bob Dylan ook op dit album te horen moet zijn. Ook dit vermoeden werd later bevestigd.

The Genuine Texas groover
In 2003 bracht Rhino de handgemaakte (en bijna onbetaalbare) dubbel-cd The Genuine Texas groover uit. Deze dubbel-cd bevat alle opnamen van zowel Doug Sahm and band als Texas tornedo, aangevuld met negentien bonustracks. Het 32 pagina's tellende boekwerk bij deze release bevat uitvoerige informatie.
Helaas is die originele uitgave van The Genuine Texas tornedo nog nooit in mijn handen gevallen, maar Wounded Bird Records bracht enkele maanden geleden The Genuine Texas groover opnieuw op de markt. Bij deze nieuwe uitgave geen 32 pagina's tellend boekwerk, maar alleen een dubbelgevouwen blaadje met daarop de credits. Die credits bij The Genuine Texas groover laten zien dat de oude vermoedens dat Bob Dylan op meer nummers van Doug Sahm and band en op een aantal nummers op Texas tornedo te horen is kloppen. Bovendien is Bob Dylan te horen op een aantal van de bonustracks van The Genuine Texas groover.

Bob Dylan op Doug Sahm and band (volgens de credits op The Genuine Texas groover):
'(Is anybody going to) San Antone' (zang en gitaar)
'It's gonna be easy' (orgel)
'Poison love' (gitaar)
'Wallflower' (zang en gitaar)
'Faded love' (orgel)
'Blues stay away from me' (zang en gitaar)
'Me & Paul' (zang en gitaar)

Bob Dylan op Texas tornedo (volgens de credits op The Genuine Texas groover):
'Tennessee blues' (zang)
'I'll be there' (gitaar)

Bob Dylan op de bonustracks van The Genuine Texas groover:
'On the banks of the old Pontchartrain' (gitaar)
'Hey, good lookin'' (gitaar)
'Please mr. Sandman' (gitaar)
'Columbus stockade' (piano en orgel)
'The Blues walked in' (piano en orgel)

Alsof dat nog niet genoeg is, is er het vermoeden - volgens Searching for a gem - dat Bob Dylan ook nog te horen is op:
'Dealer's blues' (Doug Sahm and band)
'Ain't that loving you' (Texas tornedo)

Dat moet voor iedere Dylan-liefhebber voldoende reden zijn om in ieder geval nieuwsgierig te zijn naar de muziek die Doug Sahm voor Atlantic opnam. Maar ook als Bob Dylan niet te vinden zou zijn geweest op Doug Sahm and band en Texas tornedo, dan nog zou ik beide albums bij een ieder die het maar horen wil van harte aanbevelen.
Het is simpelweg heerlijke muziek, muziek om voor uit je stoel te komen en een rondedansje bij te maken.

4 opmerkingen:

hans altena zei

Inderdaad Tom, prachtige muziek, die ook een belangrijke invloed van de Austin sound op Dylan nog eens verduidelijkt (zijn hang naar Tex Mex die op Desire helemaal tot bloei komt en in zijn nadagen een stempel zet op veel nummers). Overigens was het uitkomen van deze platen in 72 voor ons ongeveer het signaal dat hij er weer aan zat te komen, de voorbode van betere tijden en het verspreidde een opwinding onder mede Dylanfanaten, die beloond werd met Planet Waves, dat zo in dit rijtje kon geplaatst. Maar met deze juweeltjes kwamen we de donkere dagen zonder Dylan goed door.

Anoniem zei

Hier had ik nog nooit van gehoord! Klinkt goed. Zijn die originele LP's een beetje makkelijk te vinden?
Frans

tom zei

@Frans: Doug Sahm and band kom ik zeer regelmatig op platenbeurzen tegen, dat zal dus geen probleem zijn. Texas tornedo zie ik ook wel eens aangeboden worden, maar minder vaak. Succes met de jacht!

Anoniem zei

Bedankt! Heb ik weer wat om naar te zoeken. Bij de D in de platenbakken zie ik inmiddels steeds hetzelfde. Hoewel... Ik kocht gisteren een live LP van Finjan Club in Montreal 1962. Er komen steeds meer van die vroege opnamen op de markt.
Frans