Side tracks (MOVLP964)

Side tracks
Begin november verscheen de 47 cd's tellende boxset The Complete album collection vol. 1. Een van de aantrekkingskrachten van deze boxset is de dubbel-cd Side tracks met daarop niet eerder op reguliere albums verschenen nummers, voornamelijk afkomstig van Biograph, aangevuld met nummers van verschillende Greatest hits-albums en de akoestische versie van 'George Jackson'. Vlak voor en na de release van The Complete album collection vol. 1 leverde ik op deze blog commentaar over de songkeuze voor Side tracks. Veel liever had ik - zo schreef ik - gezien dat Sony had gekozen voor meer obscure nummers in plaats van de nummers van Biograph. Nu ik Side tracks heb gehoord moet ik daar wel enigszins op terugkomen. Side tracks als album, als compilatie werkt. Bovendien is de gedachte achter Side tracks dat het een aanvulling is op de reguliere albums zoals die zijn opgenomen in The Complete album collection vol. 1. Met de huidige tracklist is Side tracks juist een uitstekende aanvulling op de albums in The Complete album collection vol. 1. Het meest aardige van Side tracks is misschien nog wel - zeker in vergelijking met Biograph - dat de nummers in chronologische volgorde op dit album staan.

Vinyl
The Complete album collection vol. 1 is een box vol cd's, een uitgave voor de cd-kopers. De meeste vinyl-puristen zullen The Complete album collection vol. 1 links laten liggen. Ik zie nog niet 1,2, 3 gebeuren dat er ook een vinyl-versie van deze boxset zal verschijnen. De liefhebbers van vinyl hebben al Dylans reguliere albums wel op elpee, wat ze missen is Side tracks.
In de afgelopen weken heb ik veel e-mails over Side tracks van vinyl-liefhebbers ontvangen. De vraag was steeds dezelfde: 'Komt Side tracks ook uit op vinyl?'
Voor al die vraagstellers, vinyl-puristen en andere mensen met oren is er goed nieuws: vanaf aanstaande vrijdag ligt Side tracks op vinyl in de winkels. Het gaat om een persing van Music on Vinyl (MOVLP964), gemaakt voor Black Friday / Record Store Day, in een beperkte en genummerde oplage.
Side tracks bestaat uit drie elpees (180 grams) in een schitterende gatefold hoes met daarop de informatie over de nummers van Side tracks afgedrukt die ook te vinden is in het boekwerk bij The Complete album collection vol. 1. De hoes van Side tracks is werkelijk schitterend, stevig en mooi gedrukt.

Luisteren
Ik heb inmiddels Side tracks op vinyl kunnen beluisteren. Dankzij de eerdere, uitstekende Music on Vinyl-persingen van onder andere New morning, Hard rain en Good as I been to you heb ik bij iedere nieuwe Music on Vinyl-release hoge verwachtingen. Side tracks voldoet ruimschoots aan mijn hoge verwachtingen. Het is een bijzonder goede persing. Het geluidsbeeld is breed en bijzonder warm. Mooier dan de cd-persing van Side tracks en een wereld van verschil met persingen van Biograph.
Bij een aantal tracks (onder andere 'Mixed up confusion', 'Forever young' en 'You're a big girl now') begon ik zelfs te twijfelen of ik wel naar de reeds van Biograph bekende opname luisterde, zoveel beter dan Biograph klinkt deze persing van Side tracks.
Een aantal nummers zijn voor het horen van Side tracks nog nooit zo bij mij binnen gekomen ('Abandoned love'). Het is alsof ik ze met het draaien van dit album voor het eerst echt hoor. Heerlijk is het om de live-versies van 'Tomorrow is a long time', 'Visions of Johanna', 'Isis' en 'Heart of mine' via deze persing tot je te laten komen. Het is bijna alsof je bij het concert aanwezig bent.
Side tracks op vinyl is een ware aanwinst voor de Dylan-liefhebber (en eigenlijk iedere muziekliefhebber). Het is een uitstekende aanvulling op de reguliere Dylan-albums. De persing van Music on Vinyl is dusdanig goed dat ik alleen maar kan hopen dat dit bedrijf uit Haarlem een voor een al Dylans albums die deel uitmaken van The Complete album collection vol. 1 - voor zover ze dit nog niet hebben gedaan - op vinyl zullen uitbrengen.

Tot slot
Houd je van Dylans muziek en heb je een platenspeler: ren dan aanstaande vrijdag naar de platenzaak om Side tracks op vinyl te kopen.
Houd je van Dylans muziek en heb je geen platenspeler: koop vrijdag dan toch maar Side tracks op vinyl. Die platenspeler komt later wel.
De nieuwe Music on Vinyl-persing van Side tracks is een absolute must-have.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Wil je de TFO van je lezers? Iedere keer als je zo'n stukje plaatst, wil ik zo'n plaat hebbe! Maar dat zal leiden tot de Totale Financiele Ondergang. Nee, ik moet ergens een grens trekken. Eerst maar wachten op de volgende Bootleg Series. Toch bedankt voor het stukje.
Frans

hans altena zei

Je maakt dat ik een soort sinterklaas gevoel heb voor morgen als hij voor me klaar ligt (jawel, gereserveerd...). En mooi dat je opmerkt hoe Side Tracks als een album werkt! Ik ben stikjaloers en kan niet wachten, dan maar de TFO!

Anoniem zei

De waarschuwing, dat het een commerciële mededeling is, ontbreekt helaas.

hans zei

Beste anoniem,
Het is toch een blog…? Hij heeft er tocht geen opbrengsten van? De bloggew mag aanprijzen of afkraken wat hij wil.

Anoniem zei

Opbrengst is een exemplaar van de plaat onder voorwaarde, dat het zeer positief beoordeeld wordt.

tom zei

Beste anoniem, Ik snap je gedachtegang, maar ik ben bang dat je spoken ziet. Ja, ik heb een recensie-exemplaar van Side tracks ontvangen en nee, Music on Vinyl stelt geen voorwaarden aan mijn recensie. Ik recenseer vaker (platen, boeken) en een deel van die platen en boeken kan ik recenseren omdat ik een recensie-exemplaar heb ontvangen. Sommige van die recensies zijn positief, andere niet. Het door mij ontvangen van een recensie-exemplaar is een garantie op een recensie, niet op een positieve recensie. Mijn oordeel is nooit afhankelijk van het feit of ik al dan niet een recensie-exemplaar heb ontvangen. Dat kun je al dan niet geloven, dat is aan jou.
Mocht je het niet eens zijn met een recensie, dan is dat uiteraard ook prima, dan hoor ik dat graag (en vooral waarom je het niet eens bent met mijn oordeel), maar beweren dat ik mij laat omkopen, daar ben ik niet van gediend.
Tom

hans altena zei

Het is normaal dat recensenten een exemplaar toegezonden krijgen en nergens garandeert dat een positieve recensie, dit zou namelijk de reputatie schaden, wanneer blijkt dat het om een prul gaat. De kwaliteit van de persing is hier, zoals ik zelf heb ervaren, objectief besproken, die is namelijk fenomenaal. De subjectieve waarde van het album is goed onder woorden gebracht, beargumenteerd, al kan iemand natuurlijk zeggen dat de songselectie hem of haar niet bevalt... Kortom... Wat mij overigens opvalt is dat de live nummers van de Rolling Thunder Revue wel enigszins claustrofobisch klinken, maar dat was op Biograph ook al het geval, en de schreeuwerige zang daar kan mij niet meer bekoren, de klank van Hard Rain is mij nu liever, maar dat is dan ook de enige aanmerking. Ook opmerkelijk is dat stem van Dylan vlak na Self Portrait tot aan Blood on the Tracks wel heel vaak verkouden klinkt, en waar dat aan heeft gelegen? Voor een staalkaart van de verschillende zang bij Dylan leent dit pracht album zich uitstekend, en je wordt van de ene stemming naar de andere geslingerd, On The Road verklankt!

hans altena zei

ps Hoe een album kan groeien: de twee live nummers Isis en Mozambique vond ik destijds heel experimenteel klinken en dat daagde uit, en nu ik na een tweede keer draaien via al die prachtig gezongen nummers van dit album dan nogmaals beland bij wat me in eerste instantie tegenviel, maak ik toch weer connectie met de intense 'vibe' van de Rolling Thunder Revue no 1 en begrijp ik de weirde sound andermaal uit die tijd dat hij voor de zoveelste maal iets nieuws vond op oude grond. Liever had ik zijn Hard Rain stem gehoord, maar het rauwe dringt door tot me. En dat is het mooie van zo'n album, het neemt je mee op die reis langs Dylans verschillende momenten van inspiratie, zonder een greatest hits gevoel te geven...