Throughout the USA

Afgelopen juli kreeg ik van Sjon een mail met daarin de mededeling dat hij een cd van Dylan met de titel Throughout the USA voor een handvol euro's had gekocht. Daarbij stelde hij de vraag of ik meer wist van de nummers op bewuste cd. Ik kon Sjon toen geen antwoord geven aangezien ik de bewuste cd niet had gehoord. (zie ook hier)
Eigenlijk was ik Throughout the USA al helemaal weer vergeten toen ik 'm vanmiddag in de Media Markt vond. Starend naar de tracklist wist ik bijna wel zeker dat het hier zou gaan om een wat dubieuze cd vol opnamen die al jaren circuleren. Mijn nieuwsgierigheid won het van mijn gezonde verstand en dus kocht ik de cd. Eenmaal thuis kwam, bij het in de speler schuiven van deze cd, de grote verrassing.
[Voor ik verder ga: ik heb niet één nummer op deze cd helemaal gehoord, dat zegt genoeg, denk ik...]
De opnamen op deze cd vallen uiteen in drie delen: zeven nummers zijn afkomstig van de Minnesota hotel tape van 22 december 1961 en vijf nummers zijn afkomstig van Dylans concert in Carnegie Chapter Hall in 1961. Al deze nummers circuleren in betere geluidskwaliteit dan ze op Throughout the USA te horen zijn.
Dan blijft dat derde deel over, het gaat om de volgende zes, over de cd verspreide nummers:
- 'A Hard rain's a-gonna fall'
- 'Blowin' in the wind'
- 'My own true love' [Farewell]
- 'Bob Dylan's dream'
- 'Boots of Spanish leather'
- John Brown'
Bij het horen van de eerste twee nummers (althans een stukje, langer hield ik het niet vol) dacht ik aanvankelijk dat het helemaal niet om opnamen van Bob Dylan gaat, maar om een of ander bandje met een zanger die Dylans stem nadoet. Pas bij het derde nummer viel bij mij het kwartje. Deze nummers bevatten wel degelijk Dylans stem, maar door een of ander derderangs bandje is er nieuwe muziek aan de opnamen toegevoegd. Dit toevoegen is - in de meeste gevallen - wel zó knullig gedaan, dan het resultaat nauwelijks te verdragen is.
Kortom: Throughout the USA is een cd die men het beste volledig links kan laten liggen.

Geen opmerkingen: