2012: een Dylanesk jaar

Dit is het 457ste bericht dat in 2012 op deze blog wordt geplaatst en (waarschijnlijk) ook het laatste bericht van dit kalenderjaar. Volgend jaar (lees: morgen) ga ik gewoon weer vrolijk verder.
In dit bericht een (kort) overzicht van Bob Dylan in 2012. Ik heb niet de pretentie dat dit overzicht compleet is, het is slechts een poging om twaalf maanden Bob Dylan op een rijtje te zetten.

Muziek:
Chimes of freedom Amnesty (januari)
Listen whitey (maart)
L'Explosion rock (maart)
4 singles in box 'Can you please crawl out your window?' (Record Store Day, 21 april)
"Love and theft" (Music on Vinyl) (mei)
New morning (Music on Vinyl) (mei)
MTV Unplugged (serie Alben für die ewigkeit) (mei)
Make it your sound, make it your scene (juni)
Bob Dylan's greatest hits (gouden cd) (augustus)
Tempest (september)
The Real Bob Dylan (oktober)
single 'Duquesne whistle' / 'Meet me in the morning' (Record Store Day, 23 november)
Oh mercy (Music on Vinyl) (december)
Nashville skyline (Music on vinyl) (december)
The Copyright extention collection vol. 1 (december)

2012 is natuurlijk vooral het jaar van het nieuwe Dylan-album Tempest. Dit nieuwe album leek - afgaande op het overgrote deel van de recensies - vriend en vijand te verrassen door de hoge kwaliteit van het album (Heaven koos Tempest als beste album van 2012). De grote vraag is natuurlijk hoe een nieuw album enkele maanden (jaren) na release klinkt. Persoonlijk ben ik nog net zo enthousiast over Tempest in het algemeen en 'Tin angel' in het bijzonder, als op het moment dat ik dit album voor de eerste keer hoorde.
De tweede opmerkelijke release is natuurlijk de onlangs in beperkte oplage uitgebrachte The Copyright extention collection vol. 1. Hoewel ik nog geen nummer van deze release van begin tot eind heb gehoord, durf ik nu al wel te stellen dat de release van deze 4 cd-set minstens net zo opmerkelijk is als de release van Tempest. Daarnaast staat wel vast dat deze release momenteel de meest gezochte release van Dylan is.
Naast deze Dylan-albums kregen we enkele verzamelaars met daarop opmerkelijke nummers van Dylan. Denk hierbij aan de 4 cd-set Chimes of freedom waarop een klein beetje Dylan 'verstopt' zit in 'One too many mornings', Listen Whitley met 'George Jackson' en Make it your sound, make it your scene met die schitterende versie van 'North country blues'.
Record Store Day bracht ons twee opmerkelijke uitgaven: een boxje met vier singles en de single 'Duquesne whistle' met op de flipside een alternatieve take van 'Meet me in the morning'.
Verder zijn er natuurlijk de vele heruitgaven van oude albums van Bob Dylan, waarvan de vier door Music on Vinyl-albums bijzondere aandacht verdienen in verband met de goede geluidskwaliteit.

Boeken min of meer in chronologische volgorde:
Jan Joos en Ivan Brackin - All these people
All these people is werkelijk een schitterend boek, een van de absolute aanraders van de boeken die afgelopen zijn uitgekomen. All these people bevat biografieën van 100 personen die in Dylans songs voorkomen. Ik heb begrepen dat er gewerkt wordt aan een vervolg op All these people, een boek om naar uit te kijken.
David Dalton - Who is that man?  
Who is that man? van David Dalton is misschien wel de grootste tegenvaller van 2012. Onsamenhangend, weinig inspirerend leesvoer. Niet de moeite van de aanschaf waard.
Howard F. Wiener - Tangled up in tunes
Wiener was / is een frequent bezoeker van concerten van The Grateful Dead en Bob Dylan en schreef daar het zeer vermakelijke en onderhoudende Tangled up in tunes over. Soms herkenbaar, grotendeels prima.
Jon Friedman - Forget about today 
Een paar maanden na mijn lovende recensie van dit boek, realiseer ik me dat ik te enthousiast geweest ben. De opzet van het boek - een zelfhelpboek - is... verrassend en verfrissend. Friedman laat in Forget about today een aantal verrassende inzichten over het werk van Dylan de revue passeren. Een onderhoudend boek (zolang je maar geen zelfhelp verwacht...)
Scott F. Parker - Revisited; notes on Bob Dylan
Een dichtbundel (?) over Dylan. Aardig, meer niet. 
Tom Willems - Luister je nou alweer naar Bobby
Met trots mocht ik afgelopen september mijn derde boek - Luister je nou alweer naar Bobby - over Bob Dylan in handen houden. Dit is het enige boek in deze lijst dat ik niet heb gelezen. Een oordeel over Luister je nou alweer Bobby laat ik graag aan anderen over.
Life Bob Dylan Forever young: 50 years of song
In mei verscheen Life Bob Dylan Forever young: 50 years of song als tijdschrift, later in het jaar ook als boek. Een boek waarvan de foto's een stuk interessanter zijn dan de tekst.
Ian Bell - Once upon a time - the lives of Bob Dylan
Over Once upon a time ben ik misschien in mijn recensie op deze blog niet enthousiast genoeg geweest. Eerste deel van een tweedelige biografie met een andere insteek dat de meeste biografieën. Sterke punt: Bell noemt de dingen die we weten of denken te weten over Dylan en houdt deze onder de loep om al dan niet tot de conclusie te komen dat het klopt.
Brian Southall - Treasures of Bob Dylan
Simpelgezegd is Treasures of Bob Dylan een The Bob Dylan scrapbook-revisited. Een aardig boek vanwege de foto's en replica's van concertkaartjes, posters, backstagepassen, etc. Voor de tekst hoef je dit boek niet aan te schaffen.

tijdschriften Bob Dylan op de cover:
Lust for life (maart)
Life Bob Dylan Forever young: 50 years of song (mei) Zie ook hierboven onder 'boeken'
Rolling Stone interview

Opmerkelijke gebeurtenissen:
Optreden Critics' choice awards 'Blind Willie McTell'(januari)
www.bobdylan.com wordt volledig op de schop genomen (maart)
tentoonstelling L'Explosion Rock in Parijs (maart - juli)
Bob Dylan krijgt de Presidential Medal of Freedom (mei)
Drawn Blank Series 2012 (augustus)
Revisionist art: thirty works of Bob Dylan (november 2012 - januari 2013)

tournee:
Zuid- en Midden-Amerika (april - mei)
Europa (juni - juli)
Amerika (augustus - september)
Amerika / Canada (oktober - november)

Ik wens alle lezers van deze blog een goede jaarwisseling (en tot morgen)

1 opmerking:

Cas zei

Zeer bedankt voor deze mooie terugblik op het (bijna) afgelopen jaar. Eigenlijk alleen maar hoogtepunten.