zaterdag anders

Ik weet niet hoe jouw zaterdag is verlopen, maar mijn zaterdag valt wel in de categorie 'anders'. Het is niet zozeer die ene euro die ik in de kringloopwinkel heb uitgegeven die deze zaterdag 'anders' maakt - al moet ik bekennen dat die ene euro met liefde is uitgegeven aan een van de mooiste Dylan-vondsten in een kringloopwinkel van de afgelopen maanden.
Dat deze zaterdag  'anders' is, is veel meer de uitkomst van een optelsom van al die kleine dingen die op een dag voorbij komen. Zo was er bij de post aflevering 163 van fanzine Isis, wat al een feestje an sich is. Tot mijn verbazing zat bij deze Isis ook al de nieuwsbrief (163 & een half), maar dit terzijde.
Vervolgens waren er de e-mails van Tjeerd & Dirk. Tjeerd stuurde mij een link naar een internetwinkel waar de elpee Tempest al wordt aangeboden. Het lijkt, als je de aanbieding leest, alsof Tempest maar liefst op drie elpees geperst zal worden. Dat lijkt mij wat sterk. Het lijkt mij waarschijnlijker dat Tempest - net als Together through life - als dubbelelpee + cd wordt uitgebracht. Ik heb ergens gelezen dat Dylans platenmaatschappij nog niet eens een bedrijf heeft gevonden dat de elpees mag persen, nu al de elpee aanbieden lijkt mij dus wat voorbarig. (Maar waar heb ik dat gelezen? Ik weet het waarlijk niet meer.)
Dirk stuurde mij scans van een hele serie artikelen, voornamelijk uit 1984, uit verschillende tijdschriften & dagbladen. Mooie aanvullingen op de lijst met Nederlandstalige artikelen (zie hier). Aanvullingen op die lijst blijven overigens meer dan welkom, zelfs noodzakelijk om over een tijdje een tweede versie te kunnen publiceren.
Naast de scans van de artikelen stuurde Dirk scans van twee toegangskaarten (1984 & 1987) welke ik met veel plezier hier publiceer.
Tussendoor lees ik Thierry Deleu & denk er aardig over. Je ziet, ik mopper niet altijd.
Ik mopper ook niet over het foutje dat ik in de kringloopwinkel maakte. Dat foutje bestaat uit - naast de met liefde uitgegeven euro - een tweede, minder goed uitgegeven euro.
In de kringloop kocht ik naast een elpee - waarvan ik niet eens wist dat dit album op vinyl was uitgebracht - voor een euro een boek.
Het gaat om Een onvergetelijke thuiskomst van Frits Abrahams. Je hoort mij niet zeggen dat het geen goed boek is, het is alleen dat bij thuiskomst bleek dat ik dit boek al heb. Ik kan er altijd iemand anders nog gelukkig mee maken, al is het alleen om de column 'Bob en Suze' te kunnen lezen.
Die column begint met: 'Een van de mooiste platenhoezen die ik ken, is die van Bob Dylans tweede elpee uit 1963: The Freewheelin' Bob Dylan. De hoes, herinner ik me nog goed, maakte me meteen razend nieuwsgierig naar de muziek die hij omvatte.' (Frits Abrahams - Een onvergetelijke thuiskomst; Prometheus /NRC Handelsblad, Amsterdam / Rotterdam, 2006; blz. 154)
Volgens het overzicht van artikelen in mijn archief verscheen in NRC Handelsblad van 30 september 2005 een column van Frits Abrahams met de titel 'Foto'. Ik vermoed dat 'Foto' & 'Bob en Suze' - afgezien van de titel - identiek zijn.
Terug naar Tempest: Op de site van The Examiner wordt gesuggereerd dat de titel Tempest een verwijzing is naar 'The Raven' van Edgar Allan Poe. Het zou zomaar waar kunnen zijn. Veel interessanter vind ik nog het citaat van Karl-Heinz Meurer op dezelfde site: 'The cover of the new Dylan album is *not* Pallas Athene. It's a sculpture from the monument of Pallas Athene in Vienna, that's right. Pallas Athene is the central sculpture of the monument. She is surrounded by minor gods and goddesses and the sculpture on the cover of the Bob Dylan album is one of these minor gods (a river goddess, namely the river Vltava/Moldau). "Vltava" is also one of the best known sinfonic works of Bedrich Smetana.'
Hier staat 'The Raven', het woord 'tempest' is te vinden in het vijftiende vers.
O, wanneer je 'The Raven' helemaal leest, zul je ook nog 'Pallas' tegenkomen.

En dan is er - tot slot - natuurlijk nog het uiterlijk van deze blog. Ik vond het de hoogste tijd om de blog weer eens op de schop te nemen. Ik denk dat dit de derde of vierde keer is sinds het eerste bericht op deze blog dat ik het uiterlijk volledig verander. Eens in de zoveel tijd moet dat gebeuren.
Ik laat het voorlopig even zo, tenzij ik na een week of twee, drie tot de conclusie kom dat het toch niet bevalt. Als het niet bevalt, verander ik het weer.
Ook is de breedte van de blog iets aangepast. Mocht dit - of andere onderdelen van de blog - problemen geven bij het laden van de site, laat het me dan even weten.

Geen opmerkingen: