Nieuw album: Tempest

[20:30 uur: updates in vette letters en tussen haken]
Er is wel meer nieuws over Dylan te melden vandaag, maar uiteindelijk draait het slecht om één nieuwsbericht: de aanstaande release van Dylans nieuwe album Tempest.
Tempest zal - aldus de aankondiging op Dylans officiële website - uitgebracht worden op dinsdag 11 september. (Dezelfde releasedatum als Under the red sky en "Love and theft"). Dat is de Amerikaanse releasedatum, ik verwacht dat Tempest al een dag eerder - op maandag 10 september - in Nederland in de winkels zal liggen.
Het nieuwe album bevat tien nummers:

01. Duquesne whistle
02. Soon after midnight
03. Narrow way
04. Long and wasted years
05. Pay in blood
06. Scarlet town
07. Early Roman kings
08. Tin angel
09. Tempest
10. Roll on John

Die laatste titel - 'Roll on John' - doet natuurlijk gelijk denken aan het nummer met dezelfde titel dat Dylan in de vroege jaren zestig speelde en dat werd uitgebracht op de cd There is no eye.
De eerdere berichten dat voor dit album een (ster-)producer zou zijn aangetrokken, blijken niet te kloppen. Tempest is, net als Dylans laatste paar albums, geproduceerd door Dylan zelf onder het pseudoniem Jack Frost.
De zin die mij het meest opviel in de press release op Dylans officiële site, is: 'The new album, produced by Jack Frost, is the 35thth [sic] studio set from Bob Dylan, and follows 2009’s worldwide best-seller, Together Through Life.'
Tempest is de opvolger van Together through life, aldus de press release.
Waar is Christmas in the heart gebleven?
Wanneer je de press release verder leest, blijkt dat de schrijver Dylans kerstplaat niet vergeten is.
Door Tempest de opvolger van Together through life te noemen, lijkt het dat Christmas in the heart niet ècht tot Dylans (serieuze?) oeuvre gerekend wordt, maar meer als een tussendoortje gezien wordt.
 Van het hoesontwerp ben ik eerlijk gezegd nog niet echt onder de indruk. Misschien komt dat nog, misschien moet ik nog wat aan het beeld wennen. Maar mijn eerste indruk is: huisvlijt, in elkaar geknutseld met een tekenprogramma als paint. Fotootje gezocht, lettertjes er overheen.
De foto op de hoes is van het beeld gewijd aan Pallas Athena, te vinden rond het Oostenrijkse parlement, zie hier.
Voor de komende tijd staan er - ondanks de press release - nog een aantal vragen open:
- Komt er een speciale uitgave met bonusmateriaal? [update: Ja, maar het bonusmateriaal bestaat uit meer papier, niet uit muziek. Zie hier.]
- Zal Tempest ook op vinyl uitgebracht worden? [update: Ja]
- Krijgen we weer - als opwarmertje - één of meerdere tracks te horen voor de release van het album?
- Krijgen we weer - als opwarmertje - een interview met Dylan?

[met dank aan Simon, Peter en Sjon voor de e-mails over de aanstaande release van Tempest]
[update: zie ook de reactie van Peerke - waarvoor dank! De mogelijke connectie tussen 'Barbara Allen' en 'Scarlet town' is een mooie vondst van Peerke. Verder is er nog het stuk The Tempest van Shakespeare. Over de eerdere geruchten dat dit nieuwe album nummers over de Titanic & John Lennon ('Roll on John') bevat, valt - zonder het album gehoord te hebben - nog weinig te zeggen. De geruchten zouden zomaar waar kunnen zijn, maar tot het album beluisterd kan worden, blijven het geruchten, ben ik bang]

4 opmerkingen:

peerke zei

Hoi Tom

Twee dingen heb je niet vernoemd in je stukje: dat het vooraf genoemd ‘Titanic’ ontbreekt, of nu een andere titel heeft en dat er een nummer over John Lennon op zou staan. Dat zou wel eens ‘Roll On John’ kunnen zijn. Want we weten inmiddels dat Bob Wel eens bestaande songtitels durft recycleren.
Verder valt ook nog te vermelden dat ‘Scarlet Town’ het fictieve plaatsje is waar Child Ballad 84, "The Ballad of Barbara Allen" zich afspeelt en dat Duquesne de naam is van drie stadjes in de Verenigde Staten: in Missouri en Pennsylvania. De derde in Arizona, is nu een ghost town.

Ik kijk er naar uit. Nog 57 keer slapen…

Groeten
Patrick

tom zei

@ Peerke: Natuurlijk, dáár ken ik 'Scarlet town' van. Dank!
'Early Roman kings': Twee Bijbelboeken: Romans & Kings??
Het John Lennon verhaal zou zomaar waar kunnen zijn (net als het Titanic verhaal), maar daarvoor moet het album eerst gehoord worden.
Ik heb ze niet vergeten maar expres verzwegen.
Of wat te denken van het stuk The Tempest van Shakespeare.
We zullen zien.
Nog 57 keer slapen...
:-)

Tom

peerke zei

Hoi Tom,

Kijk eens naar het lettertype van deze handleiding bij een Pontiac Tempest uit 1961:http://www.faxonautoliterature.com/Assets/ProductImages/1961PontiacTempestROM.jpg

groeten
Patrick

tom zei

@Patrick: Mooie vondst! Absoluut geen toeval. Ik zet 'm zo op de blog.

Tom