De portemonnee trekken

Vanochtend om 10 uur startte de verkoop van de toegangskaarten voor het concert van Dylan & Knopfler op 20 oktober in Rotterdam.
Vanochtend om 10 uur was ik op mijn werk.
Na thuiskomst, iets vroeger dan gebruikelijk, heb ik gelijk de computer aangezet om kaarten te kopen. Dat is gelukt.
Ik begon aan dit stuk met het idee om een klaagzang te schrijven over de absurde prijzen die betaald moeten worden voor dit concert, maar dat zou flauw zijn. Als ik het te duur vind, moet ik geen kaarten kopen. Als ik zeer eigenwijs toch kaarten koop, moet ik niet klagen. Zo iets.
ik heb wel - voor het eerst - niet voor de duurste kaarten gekozen. Aanvankelijk wilde ik dat doen. Deze kosten 75 euro. Voor 'mevrouw Tom' en mij samen dus 150 euro. Dat is al schrikken, maar nou komt 'ie: daar komen zogenaamde servicekosten bij. Deze servicekosten zijn, indien ik twee kaarten van 75 euro koop, 7,50 euro per stuk. Het totaalbedrag wordt dan 165 euro.
Voor die 165 euro heb ik nog steeds geen kaarten in handen. Ik kan die kaarten laten opsturen. Service zou ik denken. Dat moet toch van 15 extra euro's kunnen? Niet dus. Opsturen kan voor 3 euro per kaart. Telt u even mee: 150 + 15 + 6 euro = 171 euro. Wil je zeker van je zaak zijn, kun je de kaarten ook nog aangetekend laten opsturen, maar daar moet je - u raadt het al - extra voor betalen.
Wil ik 171 euro betalen?
Het antwoord is 'nee'.
Dan maar anders, iets goedkopere kaarten. Daar komen - gek genoeg - ook iets lagere servicekosten bij. Blijkbaar is bij goedkopere kaarten de service ook gelijk minder.
Laat het opsturen ook maar, ik print de kaarten wel zelf uit. Dat kan namelijk ook.
Mooi voor elkaar. Toch?
Maar wacht even... Als ik zelf de kaarten uitkies, betaal & print, waar betaal ik dan servicekosten voor? Welke service heb ik mogen ontvangen?
Ik heb werkelijk geen flauw idee.
Niet klagen, ik heb kaarten gekocht. Dat is mijn eigen schuld, mijn eigen keuze om kaarten te kopen. Ik heb zelf de portemonnee getrokken.
Ik heb ook zeker geen spijt, begrijp mij niet verkeerd. Ik snap alleen die servicekosten niet.

Enfin, de kaarten zijn binnen. En nu is het wachten tot het 20 oktober is. Het is heerlijk onaangenaam, iedere keer weer, het wachten tussen de aanschaf van de kaarten & het daadwerkelijke concert. Verwachtingen krijgen vorm ergens in het achterhoofd.
Wachten is moeilijk, zeker voor mij.
Tot 20 oktober heb ik de onrust in mijn donder.

Iedereen kaarten kunnen kopen?
Ik hoor het wel.

8 opmerkingen:

Frits zei

Ja, kaarten kunnen krijgen. Vanmorgen gelijk om 10 uur al achter de computer om ze te bestellen. Vier kaarten - samen met mijn broer en twee vrienden. Wel de hoofdprijs betaald, maar wij willen dan ook volledig genieten van deze double-bill.

CultureEye zei

Nee nog geen kaarten gekocht

tommy zei

Ik kocht een kaartje voor Antwerpen (sportpaleis) hoewel Lille dichter bij huis is.

Cas zei

"Servicekosten" is gewoon een eufemisme voor winst. Dat was altijd al zo, en tegenwoordig kom je bij heel veel zakelijke diensten (waar binnen de prijs al winst op je gemaakt wordt) aanvullende extra kosten tegen onder allerlei benamingen. Dubbele winst dus.
Verder blijft dat geautomatiserde toewijzingssysteem van Ticketservice ondoorzichtig. Ik geloof dat je alleen bij de kassa van Ahoy zelf je zitplaatsen nog kan uitzoeken.
NB Op de website van Mark Knopfler waren al vanaf woensdag 20 juli kaarten te koop, zij het alleen arenakaarten, voor naar boven afgeronde prijzen (en servicekosten).
Ondanks dat alles ben ik toch blij met mijn kaarten, zitplaatsen, gezellig op de 1e rang, aan de goede kant van het podium.

yapyap zei

En dan vergeet je nog plus 3,5% van het toaal bedrag bij het betalen via IDeal/creditcard.
Komt de oorspronkelijke prijs van € 75 in totaal dus op € 86!
Maar goed, uiteraard wel kaarten gekocht....

Ton de Kruyff zei

Nog een tijdje gezocht naar de eerder genoemde kaarten van 82,50 omdat ik wat bezorgd werd dat ik met "de beste keus" van Ticketmaster plots op een tribune terecht zou komen. Maar gelukkig was mn angst onterecht. We gaan gezellig staan.

hans zei

Helemaal met je eens Tom. Het meest schrijnend is dat Ticketservice, Live Nation, Mojo en de andere officiële wederverkopers publiek actie voeren tegen de bureau's die zwarte tickets tegen 'woekerprijzen' verkopen (actie: weet waar je koopt.nl) ondrer het motto: betaal de echte prijs voor je ticket. Hun echte prijs van bijvoorbeeld 75 euro wordt echter opgeschroefd met allerlei onzin-toeters en bellen waardoor het verschil met woekerprijzen als 119 euro steeds kleiner wordt. En de officiële bedrijven in Den Haag bij de politiek maar klagen over de uitbuiting door die malafide kaartenhandelaren... Soms verlang ik terug naar de tijd dat je bij een of ander postkantoor op de vvk-dag een uurtje of twee in de rij moest staan en dan je kaarten cash betaalde en meekreeg (als je niet te laat was). Toeslag voor de PTT of VVV meestal een paar gulden.

Nanne zei

Als de grootste Dylan fan van de lage landen niet voor de duurste kaarten gaat, hoe gaat Ahoy dan ooit uitverkocht raken?