Dylandom

In Dylan kort #252 deed ik een oproep aan lezers om een artikel / verhaal te schrijven over hoe Dylan deel van het leven is (geworden), Frits - van de weblog Modern times was zo vriendelijk zijn verhaal, onder de titel Dylandom, te schrijven en het mij toe te sturen.
Met dank aan Frits, Dylandom:

“Dylanfan Frits Tromp deed zijn profielwerkstuk over zijn onvolprezen idool Bob Dylan.” Rector Elte de Vries noemde mij in zijn toespraak. Het was de diploma-uitreiking van de havo, in 2005. Bij de diploma-uitreiking van de Journalistiek zei Hans Invernizzi ongeveer hetzelfde: “Het was geen toeval dat veel van je werk [in het moduul 'Recenseren'] was gewijd aan His Bobness, oftewel de grootste dichter van de vorige eeuw: BOB DYLAN.”
Ik mag dus wel zeggen dat Dylan een grote invloed op mijn leven heeft. Zo groot zelfs, dat 'het gezag' mij associeert met de zanger. Bob Dylan is weer opnieuw geïntroduceerd in de kringen waar ik mij in begeef.
Mijn 'bekering' tot het Dylandom gebeurde tijdens zijn concert in Ahoy', 2 mei 2002. Na dat optreden wist ik dat ik die Amerikaan in de gaten moest houden. Wie is toch die Bob Dylan, wat doet hij precies en waar gaat hij naar toe?
Elke dag probeer ik iéts van Dylan te beluisteren. Het hoeft niet veel te zijn of lang te duren. Het kan soms één minuutje zijn, om alleen maar zijn stem te horen. Of een hele cd of een heel concert. Alsof het een minimum-quotum is om te kunnen functioneren. Een verslaving.
De verslaving uit zich uiteraard in alle officiële cd's van Dylan en een begin van alle elpee's. Alles dubbel in bezit dus. Maar behalve het geluid, zijn ook de hoezen stukken mooier dan dezelfde afbeelding op cd. Maar ook diverse bootlegs, van gebrande versies tot 'officiële' illegaal opgenomen concerten.
Dat is niet het enige. Ik heb in mijn boekenkast een meter literatuur staan. Variërend van biografieën tot interpretatie-materiaal. Die verzamel-woede heeft deels te maken met die verslaving: een manier om Dylan te begrijpen. Maar het is ook een journalistieke kwestie. Een bibliotheek met vakkennis over een bepaald 'vak'.
De grootste dichter van de vorige eeuw, genoemd als mogelijke winnaar van de Literatuur-Nobelprijs. Wat is er toch zo bijzonder aan dat kleine mannetje uit Duluth, Minnesota? Waarom spreekt hij mij aan? Hij spreekt mij aan omdat hij authentiek is. Omdat hij doet wat hij het liefste wil. Omdat hij gedreven wordt door zijn eigen drang naar kunst. Maar ook vanwege zijn “contract with the Lord”.
Hij is daarom een inspiratiebron voor me. Dylan laat me zien dat wanneer je doet wat je moet doen, dan lukt het je. Niet zonder problemen, maar wel met de motivatie om door te blijven gaan. Waar je vandaan komt, wat je drijft en hoe je toekomst er uit ziet leiden je naar voren.
Wat dat betreft gaan Dylan en ik hand in hand. Of eigenlijk loopt Dylan een paar meter voor me uit. Samen met het uitzicht op het Kruis.