Dylan genomineerd voor de Nobelprijs voor de literatuur

Bob Dylan is (wederom) genomineerd voor de Nobelprijs voor de literatuur, aldus de website van de Syddansk Universitet. Nou is mijn Deens wat 'stroef', maar een 'vertaalmachine' doet wonderen. Sommige zinnen zijn wat kromgetrokken in de vertaling, maar het geeft een aardige indruk van het bericht:

Nobelprijs voor de literatuur is voorgesteld Givet aan Bob Dylan

Bob Dylan maakte zijn debuut als songwriter in 1962, en hij heeft sinds 52 albums uitgebracht met originele liedjes, en memoires. Zijn opus combineert poëzie en muziek in een volledig originele en grensverleggende manier, en al zijn albums zijn poëtische teksten die de status van grote werken hebben in zijn oeuvre
Bob Dylan heeft gebracht poëzie terug naar de bronnen in de muzikale en geluid uit en de gelijktijdig verschenen poëzie in een artistieke expressie die rechtstreeks spreekt tot het heden. Hij blijft de experimentele romantische en modernistische tradities in de wereld van literatuur en combineert ze met een populaire uitdrukking. Hij is een dichter in de oude traditie troubadour: hij is een psalmist en episch dichter, maar hij is ook een modernistische en hedendaagse dichters.
Bob Dylan heeft het woord kunst op om mensen over de hele wereld, en zijn poëzie toont kracht kunst en geeft de verdeling als menselijke expressie. Zijn poëzie handelt met hedendaagse menselijke conflicten en ervaringen van verlies, versnippering, eenzaamheid, het mededogen en melancholie.
Moderniteit, sociale en mondiale conflicten, hun uitdrukking vinden in zijn universum, maar ook een gemeenschappelijke menselijke hoop van liefde, kunst en tegenstrijdigheden kracht karakteriseert zijn poëtica en poëzie.
Bob Dylan heeft geïnspireerd dichters en kunstenaars over de hele wereld en sommige kunst en poëzie belang om het huidige.

3 opmerkingen:

Fury Noir zei

Deze bijna hallucinerende tekst is op zich al een bijzonder gedicht. Met zo'n aanbeveling komt de commissie die erover gaat er echt niet meer mee weg om de Literatuurprijs aan een ander te geven.

alja spaan zei

volkomen terecht

jesper zei

Is er niet een soort regel dat je bij een bepaald aantal nominaties die prijs gewoon wint, ofzo? Het wordt nou inmiddels wel tijd..
Alhoewel ik me altijd afvraag hoe logisch het is om een Nobelprijs voor literatuur aan Dylan te geven. Hij is geen dichter, hij is een zanger, right? Poëzie en muziek is toch echt iets anders, vind ik. Dus het wordt dan eigenlijk meer een soort 'cultuurprijs'. Desalniettemin, lijkt me leuk als ie een keer wint.

Gezellige mensen daar trouwens op Habakuk. Jammer dat ik niet mee mag praten. Oh well.