The Subterraneans
Het Haagse duo Henk Jansen (alias ‘Downy Boy Jason’) en John Bakker (alias ‘Sleepy John Baker’) vormde voor een korte periode in de jaren 60, The Subterraneans (naar een titel van een boek van Kerouac), die Amerikaanse folk & blues nummers speelden. Ze maakten een single en een LP. Op hun album “Down To Earth” (Polydor 736 064, 1967) staat de Dylan song Long Time Gone. Henk Jansen: gitaar & zang; John Bakker: mondharmonica & hoorn; met verder bijdragen van: Robby De Rijke (bas), Beer Klaasse (drums), Brian Ura (bongo’s) en Fred Haaven (wasbord). Beer Klaasse is vooral bekend als drummer van Group 1850 en Q65 en Fred Haaven vanwege zijn productiewerk voor Golden Earring.
Onder zijn artiestennaam Sleepy John Baker, stond John Bakker aan de wieg van de Haagse pop/rock scene. Hij maakte ook deel uit van de legendarische sixtiesformatie The Kick, een beruchte band uit Den Haag, die bij hun optredens vaak maar één nummer speelde, maar dat duurde dan ook uren.... John Bakker, die in 2006 overleed, was naast muzikant ook reclametekenaar, striptekenaar (o.a. Blook een strip uit de jaren 70, die in het blad de PEP verscheen.) en kunstschilder.
Een ander duo – maar minder berucht en beroemd – is Michel & Monique:
‘...Een duo met een plezierig, kwikzilverachtig repertoire. Meezingliedjes, volksmuziek, knipoogjes naar de beat. Van Michel en Monique is het allemaal te verwachten. Ze gaan geen genre uit de weg en dartelen door het scala van mogelijkheden in de wereld van de eigentijdse lichte muze...' Op hun gelijknamige LP (CNR ZZ-1616) doen ze Don’t Think Twice, It’s Allright. Ted Powder produceerde en leidde het begeleidende orkest.
Net zo onbekend is de Magnolia Jazz Group '65 (ft. Patty Grey), die een ‘dixieland’-versie leveren van Don't Think Twice, It's All Right. Het verschijnt op hun LP uit 1968: "It's all dixie now!" (CNR SKLP 4271)
Wel beroemd is Herman van Veen, theaterman, acteur, componist, regisseur, kinderboeken- en liedjesschrijver, dichter, performer en creatieve duizendpoot die op unieke wijze een omvangrijk en zeer succesvolle artistieke carrière weet op te bouwen die zelfs de Nederlandse grens overschrijdt.
‘Herman van Veen II’ – Polydor 847 898-2, 1969
Op zijn 2de LP (1969) staat naast het bekende Suzanne (origineel: Leonard Cohen), Adieu Café en een vertaalde versie van I Want You, simpelweg Ik Wil Je.
Davy Jones (& The Clungels) coveren Most Likely You Go Your Way (And I’ll Go Mine) op een single uit 1967 (Relax 45030); Have Mercy / You Go Your Way). Het nummer verschijnt ook op de verzamelplaat "To beat or not to beat #1", Relax 30.554, 1967. Davy & zijn ‘clungels’ waren afkomstig uit Amsterdam.
En nu allemaal naar cursus ........
‘...Esperanto is een internationale kunsttaal ontworpen door Lejzer Zamenhof, die in 1887 onder het pseudoniem Dr. Esperanto - "iemand die hoopt" - het eerste boekje over de taal publiceerde. Van dit pseudoniem is ook de naam van de taal afkomstig. Esperanto is van alle internationale hulptalen ongetwijfeld de succesvolste.
De taal is speciaal ontworpen om mensen uit verschillende culturen met elkaar te laten communiceren. Esperanto wordt al ruim 125 jaar praktisch toegepast en heeft in die tijd een eigen literatuur en een eigen identiteit kunnen ontwikkelen, en is van een 'project' een volwaardige taal geworden, waarin alle nuances van het menselijk denken kunnen worden uitgedrukt..’ (Bron: Wikipedia)
Een Nederlandse productie met Nederlandse artiesten. En 3 Dylan covers, in een vertaling van Pilger:
Blovas la vent (Blowin’ In The Wind)
Tamen cîo en ord (Don’t Think Twice, It’s Allright)
Kun helpo de Dio (With God On Our Side)
Uitgebracht op "Kantas Dylan kaj Seeger: Jen nia mondo", Relax 7002, 1965
DUO ESPERA
koruso s.g.d. Willem Knol; arangoj kaj muzika direktado: Melle Weersma; '...Hanna (20) kaj sia frato Adri (23) estis verdire surprizitaj, kiam lramac proponis al ili, kante plenigi jenan longedauran diskon. Konsentite: ili jam havis je sia nomo trion da malpli grangaj diskoj nacilingvaj, kaj en la dauro de iliaj kvar jaroj kiel duo....'
BLOVAS LA VENT
Kiom da vojoj laŭiru la hom'
Ĝis estos li hom' laŭ merit'?
Jes ja! Kiom da maroj laŭŝvebu kolomb',
Ĝis ĝi dormos sur strando kun fid'?
Jes ja! Kiom da fojoj plu pafos kanon',
Ĝis ĉesos por ĉiam milit'?
Respondon, amik', al ni blovas la vent'.
Respondon al ni blovas la vent'.
Kiom ĉielon rigardu la hom',
Ĝis vidos li pli ol la ter'?
Jes ja! Kiom oreloj plu taŭgas al li,
Ĝis aŭdiĝas plorad' de mizer'?
Jes ja! Kiom da mortoj konvinkos lin,
Ke tro multajn mortigis sufer'?
Respondon, amik', al ni blovas la vent'.
Respondon al ni blovas la vent'.
Kiom da jaroj ekzistu montar',
Ĝis laviĝos al maro ĝi?
Jes ja! Kiom da jaroj ekzistu homgrup',
Ĝis rompiĝos malam-tradici'?
Jes ja! Kiom, turnante la kapon, povas hom'
Jes ja! Kiom, turnante la kapon, povas hom'
Pretendi, ke ne vidas li?
Respondon, amik', al ni blovas la vent'.
Respondon al ni blovas la vent'.
We ‘blowen’ nog een stukkie verder .....
Bijvoorbeeld op het Hammond-orgel van Stef Meeder met zijn LP "Hammond houseparty", Imperial 052‑24063, 1969. We vinden daarop Blowin’ In The Wind in een medley tussen: Those Were The Days (Gene Raskin) en Camp (O. Henry)
Bijvoorbeeld op het Hammond-orgel van Stef Meeder met zijn LP "Hammond houseparty", Imperial 052‑24063, 1969. We vinden daarop Blowin’ In The Wind in een medley tussen: Those Were The Days (Gene Raskin) en Camp (O. Henry)
En we besluiten deze aflevering met een Nederlandse bewerking van Blowin’ In The Wind door Jeroen van Alphen in een uitvoering van Conny van den Bos (& René Frank) uit 1964
Wie weet waar het begint / Poef!PHILIPS 327 672 JF, 1964
In 1968 verschijnt het nummer ook op de LP, "Portet van Conny Vandenbos", Philips 855 061 XPY, 1968. Conny Vandenbos (Den Haag, 16 januari 1937 – Amsterdam, 7 april 2002) was een Nederlandse zangeres van zogeheten luisterliedjes. In 1965 vertegenwoordigde ze Nederland bij het Eurovisie Songfestival. Met het liedje 't Is genoeg werd ze elfde. Een jaar later was er de eerste hit, Ik ben gelukkig zonder jou. In 1974 stapte ze over naar een andere platenmaatschappij en scoorde ze vervolgens twee grote hits met Roosje m'n roosje en Sjakie van de hoek. In 1977 ontving ze een Edison en een Gouden Harp voor het album Zo wil ik leven.
Volgende keer o.a. Een album met een heleboel Dylan covers en een heleboel albums met Blowin’ In The Wind.....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten