Dylan kort #624

Met dank aan Alja voor haar reactie bij Bob Dylan in de studio. [het wachten zal niet lang meer duren, met een week of twee komt het manuscript jouw kant op :-)]
Jan de Smet van De Nieuwe snaar over Bob Dylan in de studio, hier.
Frank Boeijen speelt One too many mornings, hier.
Ik las op het forum van Expecting rain dat Dylans officiële site een tijd uit de lucht is geweest. Dat zou kunnen betekenen dat er nieuwe zaken aan de website worden toegevoegd, of de gehele opzet veranderd wordt. Inmiddels is de site weer online. Het eerste dat opvalt, is dat een aantal video's zijn verwijderd (als mijn geheugen mij niet in de steek laat...). Nieuw is - althans ik heb het nooit eerder gezien - het stuk The Making of "The Freewheelin' Bob Dylan". Er staat helaas niet bij wie de auteur is, zie hier.
De pagina Songs is drastisch veranderd. Wanneer je hier op klinkt, krijg je een alfabetische lijst met songtitels en achter iedere titel de datum waarom het nummer voor het eerst live werd gespeeld, wanneer het nummer voor het laatst live werd gespeeld en hoe vaak het nummer live is gespeeld. De informatie - aldus het forum van Expecting rain - bevat veel fouten, zoals bij All along the watchtower. Dit nummer zou voor het eerst op 19 mei 1966 live gespeeld zijn, ruim voordat het nummer werd geschreven...Wanneer je vervolgens op de datum 19 mei 1966 achter de songtitel klikt, krijg je de setlist van dit concert. Schrik niet, dit staat er:

Most likely you go your way (and I'll go mine)
Gotta serve somebody
Positively 4th street
I want you
Stuck inside of Mobile with the Memphis blues again
Simple twist of fate
Blowin' in the wind
To Ramona
Mr. Tambourine man
Don't think twice, it's all right
Knockin' on heaven's door
One Irish rover
It takes a lot to laugh, it takes a train to cry
In the garden
Like a rolling stone
It's all over now, baby blue
All along the watchtower


Allereerst staan er genoeg titels tussen die in 1966 nog niet geschreven waren, daarnaast klopt van de gegevens titels die voor of in 1966 zijn geschreven ook bijna niks. Volgens Olofs files zijn er twee nummers van dit concert te vinden in Eat the document, te weten Tell me mama en Ballad of a thin man. Beide staan niet in de lijst op Dylans officiële website.
Wat er had moeten staan was waarschijnlijk iets in de trant van:

1. She Belongs To Me
2. Fourth Time Around
3. Visions Of Johanna
4. It's All Over Now, Baby Blue
5. Desolation Row
6. Just Like A Woman
7. Mr. Tambourine Man
8. Tell Me, Momma
9. I Don't Believe You (She Acts Like We Never Have Met)
10. Baby Let Me Follow You Down
11. Just Like Tom Thumb's Blues
12. Leopard-Skin Pill-Box Hat
13. One Too Many Mornings
14. Ballad Of A Thin Man
15. Like A Rolling Stone

Binnen dit 'rijke' archief kun je ook op datum zoeken en dus ben ik maar op zoek gegaan van 17 mei 1966, een concert dat Columbia officieel heeft uitgebracht in 1998 als vierde deel van The Bootleg series. Je zou toch verwachten dat de setlist van dit concert wel klopt.
Er zitten inderdaad geen fouten in, het is alleen alles behalve compleet. Slechts drie titels worden er gegeven:

Just like Tom Thumb's blues
One too many mornings
Ballad of a thin man


Niet meer & niet minder. Nog maar even verder kijken. Ik zoek naar het onlangs uitgegeven concert op de promo Bob Dylan live 1963 at Brandeis universaty, ter vergeefs, het staat er niet op.
12 april 1963 dan, het befaamde concert in Town hall. Niet dus, bij 12 april 1963 alleen de opnames gemaakt in het huis van de McKenzies.

Enfin, verder zoeken laat ik maar even aan me voorbij gaan. Het idee is leuk, de uitvoering beschamend knullig.

Geen opmerkingen: