Rubber Soul & Dylan

Hoi Tom

Onlangs dook de originele foto op die gebruikt is voor de cover van Rubber Soul. Het verhaal van deze hoes is bekend: fotograaf Robert Freeman projecteerde enkele slides tegen een op een stoel geplaatst wit bord ter grootte van een lp hoes, het bord schoof iets naar achteren zodat de foto vervormd overkwam, maar het effect ervan vonden the Beatles zo mooi waarna de keuze voor de hoesfoto snel was gemaakt.

Op de originele foto zie je the Beatles geposeerd, alle vier opvallend in modieuze bruin suède jasjes met daaronder pulli's, en dit doet meteen denken aan onze eigen held, die er een jaar eerder precies zo uit zag: bruin suède jasje met daaronder een pulli.
Dylan zocht the Beatles op in die tijd (augustus 1964), toen ze verbleven in het Delmonico hotel in New York, en het is zeer goed mogelijk dat hij the Beatles op een idee bracht.

Groet Rob





Hallo Rob,

In mijn tienerjaren luisterde ik naar the Beatles. Ik had een paar albums, maar lang niet alles: The Beatles (White Album), Sgt. Pepper, Abbey Road, Let It Be en de rode en blauwe verzamelaars. Ik realiseer me achteraf pas dat ik - op een verzamelaar na - uitsluitend muziek van de latere Beatles had.
Tijdens een van de vele opruimacties is al dat werk van the Beatles verdwenen.
Een sprong voorwaarts naar halverwege de jaren negentig, 'mevrouw Tom' bracht na een jaar wonen in  Afrika de herinnering aan één album mee naar huis: Rubber Soul. De herinnering aan rijden over Afrikaanse wegen met Rubber Soul op de autoradio was voor haar genoeg om eenmaal terug in Nederland bij het eerste beste bezoek aan een platenzaak dat album te kopen.
Voor het eerst Rubber Soul horen was voor mij de trigger om de muziek van the Beatles weer in huis te halen. Van alle Beatles-platen draai ik Rubber Soul denk ik het meest frequent.
Ik moet de hoes van dat album inmiddels tientallen keren in mijn handen hebben gehad en nooit had ik de link gelegd tussen Dylans jas met coltrui en de kledij van the Beatles op die hoes. Nu ik het weet, kan ik het haast niet meer anders zien. Dank dat je mij hier op attent hebt gemaakt. Ik kan hier lang over mijmeren.
Ik denk dat je gelijk hebt, ik denk dat de overeenkomst geen toeval is. Er is een foto van Bob Dylan vlak voor of na hij the Beatles bezocht in het Delmonico op 28 augustus 1964 en hoewel de foto zwart-wit is, is het overduidelijk dat hij een suède jasje en coltrui draagt.
Deze jas-link is een mooi verhaal naast dat andere Rubber Soul-Bob Dylan-verhaal, een verhaal dat jij als Beatles en Dylan-liefhebber zeker kent: "Norwegian Wood (This Bird Has Flown)" van Rubber Soul werd door Dylan gebruikt als uitgangspunt voor zijn eigen "4th Time Around" van Blonde On Blonde. Gaat het te ver om er dan ook nog op te wijzen dat Bob Dylan op de hoesfoto van Blonde On Blonde een bruin suède jasje draagt?

groet,
Tom


Geen opmerkingen: