Bob Dylan with Tom Petty - Across the Borderline 1986

Sinds gisteren verkoopt Lidl de elpee Across The Borderline 1986. Op deze elpee staan concertopnamen van Bob Dylan met Tom Petty and the Heartbreakers. Het gaat om - aldus de hoes - een radio-uitzending van het concert van 24 februari 1986 in Sydney. Om misverstanden te voorkomen: de elpee is niet nieuw en niet exclusief bij Lidl te koop (zie onder andere hier en hier). Daarnaast kan ik gerust stellen dat Across The Borderline 1986 verre van de enige grijze release is met opnamen van tournee 1986 in het algemeen en dit concert in het bijzonder. Zo bracht bijvoorbeeld Sonic Boom in 2016 een dubbel-cd uit met opnamen van het concert van 24 februari 1986 met de titel Across The Borderline.
De elpee Across The Borderline 1986 bevat tien nummers, maar het nummer waar de elpee naar vernoemt is, ontbreekt helaas.
Vormgeving van de elpee is mooi gedaan met zowel op voor- als achterzijde van de hoes foto's van Bob Dylan en Tom Petty samen op het podium.

De tracklist:
1. "All Along The Watchtower"
2. "Just Like A Woman"
3. "I'm Moving On"
4. "Positively 4th Street"
5. "Rainy Day Women #12 & 35"
6. "Lonesome Town"
7. "Like A Rolling Stone"
8. "Blowin' In The Wind"
9. "Knockin' On Heaven's Door"
10. "When The Night Comes Falling From The Sky"

Het beluisteren van de elpee stemde mij aanvankelijk licht hoopvol. Opener "All Along The Watchtower" klinkt niet onaardig. Het geluid is wat "geknepen" en het mist bas, maar dat is vaker wanneer een radio-uitzending de bron is voor een elpee of cd.
Daarna gaat het fout.
Het tweede nummer, "Just Like A Woman" is niet om aan te horen. Dat ligt niet aan Bob Dylan of Tom Petty en band, maar de makers van deze elpee. Het klinkt alsof de mannen / vrouwen achter deze release aan de geluidsopnamen hebben lopen dokteren in de hoop de geluidskwaliteit wat op te krikken, maar in dat proces is er zoveel (digitale) storing / vervorming van het geluid ontstaan, dat het een opgave wordt - en geen prettige opgave - om naar dit album te luisteren. Dat blijft voor de rest van kant A, tot en met "Lonesome Town" het geval.
De songs op kant B klinken een fractie beter, maar dan ook echt een fractie. Het is naar mijn smaak niet voldoende om de plaat te kunnen redden. Dat is jammer, vooral omdat de plaat afsluit met die schitterende versie van "When The Night Comes Falling From The Sky", de versie die begint met het lange gesproken intro van Bob Dylan:

All right, thank you. Here's a, here's a song I wrote a while back, it's on a record called Empire Burlesque. I don't know if it's out here yet. I think it's out of print in America. Anyway, it's kind of my response to people, you know those kind of people that sit around and judge you all the time? I don't know if any of you ever had that experience. You know people that constantly say "Impress me" until you get the feeling that you got to impress 'em all the time. Judges. They send judgement on you all the time. I don't like those kind of people. 

Het is jammer dat de geluidskwaliteit van Across The Borderline 1986 zo onder de maat is. De concerten die Bob Dylan en Tom Petty and The Heartbreakers in 1986 gaven verdienen het om gehoord te worden.
Ergens hoop ik dat al die grijze releases van tournee 1986 bij platenmaatschappij Sony de behoefte opwekken om een mooi boxje met opnamen van deze tour uit te brengen. Misschien net zo iets als er afgelopen jaar van The Rolling Thunder Revue is verschenen. Een boxje met een aantal complete concerten aangevuld met een ruime selectie opnamen van de oefensessies. Er is materiaal genoeg, lijkt mij.
Voor nu berg ik Across The Borderline 1986 op, blaas ik het stof van de videorecorder en kijk nog maar weer eens naar Hard To Handle, een schitterende concertfilm van tour 1986.
En tijdens het kijken duim ik af en toe in de hoop dat Sony oog krijgt voor de schoonheid van tournee 1986.

Geen opmerkingen: