Maarten Giltay Veth - Tangled Up In Blue 2

Afgelopen april was ik diep onder de indruk van het boekje Tangled Up In Blue van Maarten Giltay Veth. Ik noemde dat boek "een kunstwerk" en "het meest oogstrelende boek in mijn toch aardig omvangrijke Dylan-bibliotheek" (zie hier). Nu is er Tangled Up In Blue 2, een boekje minstens zo oogstrelend en intrigerend als Giltay Veths eerste Dylan-boekje.

In het eerder verschenen Tangled Up In Blue richt Maarten Giltay Veth zich op de Dylan-song met dezelfde titel. Voor dit eerste boekje gebruikte hij uitsluitend de kleur blauw - in vele schakeringen - voor het drukken van de werkelijk schitterende pagina's. Daarnaast bevat dit boekje een verhaal over Giltay Veths ontdekkingstocht door Bob Dylans muziek.
Het net verschenen Tangled Up In Blue 2 vertoont dezelfde kwaliteit als het eerder verschenen Tangled Up In Blue, maar is anders van opzet. Dit keer geen verhaal, maar uitsluitend beeld. Volgens de maker op zijn website bevat Tangled Up In Blue 2: "een keuze uit mijn favoriete songtitels gezet met loden & houten letters rond eigen linosneden van mijn idool". Het schitterende met de hand gebonden boekje bevat zeven dubbele pagina's. Ieder van deze zeven dubbele pagina's bevat één pagina met een gezichtloze figuur, vaak omgeven door een of meerdere songtitels, en één pagina met songtitels. In de gezichtloze figuren is direct Bob Dylan te herkennen. Dit weet Giltay Veth te bereiken doordat hij als uitgangspunt voor deze afbeeldingen bekende foto's als bron heeft gebruikt. Daarnaast helpen zaken als het polka dot-overhemd (1965) en de hoed met bloemen (1975) om Bob Dylan te zien in de afgebeelde figuren. Giltay Veth heeft zijn fotobronnen goed gekozen.
De pagina met songtitels bevat een keuze aan titels uit Bob Dylans oeuvre uit een bepaalde periode in verschillende lettertypes en zijn visueel prettig op de pagina gerangschikt. Op de pagina met songtitels wordt de door de Dylan van de bijbehorende pagina bespeelde gitaar (of piano) nogmaals afgebeeld.
Iedere dubbele pagina is gedrukt in blauw en één andere kleur. Eén uitzondering: de pagina van halverwege jaren zeventig - de pagina met "Tangled Up In Blue" - is gedrukt in uitsluitend (verschillende tinten) blauw.


De zeven verschillende periodes uit Bob Dylans carrière die voorbij komen in Tangled Up In Blue 2 zijn:
1. folky Bob Dylan (begin jaren zestig)
2. electric Bob Dylan (mid-sixties)
3. Americana Dylan (Basement Tapes - New Morning)
4. Rolling Thunder Revue
5.de religieuze periode
6. jaren 80 / 90 (Infidels - Time Out Of Mind)
7. latere Dylan (Time Out Of Mind - Tempest)

Tangled Up In Blue 2 is geen boek om te lezen, het is een kunstwerk in de vorm van een boek. Ik heb het boek nog geen 24 uur in mijn bezit en ik heb Tangled Up In Blue 2 nu al zeker zeven, acht keer doorgebladerd. Misschien al wel vaker. Bij iedere keer kijken ontdek ik nieuwe details. Dit boek is er niet om wijzer te worden over Bob Dylans leven en werk, Tangled Up In Blue 2 is er om van te genieten, om steeds weer opnieuw te bekijken. Om te genieten van het vakmanschap van de maker. Om de liefde voor het drukken en de muziek van Bob Dylan die Maarten Giltay Veth overduidelijk bezit en die van de pagina's af te zien spatten.
Ik ben diep onder de indruk van Tangled Up In Blue 2, maar hoezeer ik ook probeer onder woorden te brengen waarom dit boekje zo mooi is, het lukt mij onvoldoende. Vandaar dat ik enkele afbeeldingen uit Tangled Up In Blue 2 hier plaats. Maar, let op: de afbeeldingen geven een indruk van Tangled Up In Blue 2, meer niet. In werkelijkheid is het boekje veel mooier dan de afbeeldingen doen vermoeden. Zo kunnen deze online-afbeeldingen nooit de schoonheid van de daadwerkelijke druktechniek laten zien. Ook het ritme dat de lezer / toeschouwer door de pagina's van Tangled Up In Blue 2 begeleidt, komt alleen over wanneer je het boekje daadwerkelijk in handen hebt.

Net als het eerder verschenen Tangled Up In Blue zal ik ook dit tweede Dylan-boek / kunstwerk van Maarten Giltay Veth koesteren. Het behoort tot het meest intrigerende werk dat er naar aanleiding van Bob Dylans muziek is gemaakt. Iedere Dylan-liefhebber met oog voor beeldende kunst doet er verstandig aan Tangled Up In Blue 2 aan te schaffen, maar wees er snel bij: Tangled Up In Blue 2 is verschenen in een oplage van 40 exemplaren.

Meer informatie over Tangled Up In Blue 2 is te vinden op de website van Maarten Giltay Veth, zie hier.

Geen opmerkingen: