Bob Dylan's Greatest Hits

Onderstaande is een klein fragment uit het over enkele maanden te verschijnen boek Bob Dylan in Nederland 1965 - 1984. Dit fragment gaat over het eerste verzamelalbum dat door CBS Grammofoonplaten in Nederland werd uitgebracht.



De tot op dat moment [zomer 1966] door cbs Grammofoonplaten uitgebrachte singles en elpees van Bob Dylan zijn min of meer kopieën van of sterk gelijkend op door Columbia in Amerika en / of cbs Records in Engeland uitgebrachte elpees en singles van Bob Dylan. Daar komt met de uitgave van Bob Dylan’s Greatest Hits verandering in. Dit keer is niet een Amerikaans of Engels album de bron voor een in Nederland uitgebrachte elpee, maar een Duits album.
Lang heb ik gedacht dat dit album in 1966 verscheen. Mijn bron: website Searching For A Gem. Deze website geeft als releasedatum voor dit album 27 maart 1966[1]. Dit klopt niet. Het album komt in Nederland pas in 1967 uit.[2] Toch is het album al eerder in Nederland te koop, mogelijk is hierdoor de verwarring over de releasedatum ontstaan.
Op 28 mei 1966 schrijft Het Parool: “op stapel staat een elpee van Dylan met zijn greatest hits.” In juli en augustus plaatst cbs een paginagrote advertentie onder de titel “Like A Rolling Stone Bob Dylan” in Muziek Expres. Met de advertentie wordt reclame gemaakt voor onder andere het album Bob Dylan’s Greatest Hits. Opvallend is dat de in de advertentie afgebeelde editie van dit album de Duitse Stern-editie is. Ook in andere cbs-advertenties uit de zomer van 1966 staat de Stern-editie van Bob Dylan’s Greatest Hits afgebeeld, niet de Nederlandse persing.
Dit wijst er op dat de Duitse Stern-uitgave van Bob Dylan’s Greatest Hits in de zomer van 1966 is verschenen en vanaf dat moment ook in Nederland te koop is.
Een Nederlandse persing volgt naar Duits voorbeeld, waarschijnlijk begin 1967. Er zijn verschillende aanwijzingen om aan te nemen dat de Nederlandse persing niet alleen na de Duitse Stern-persing is verschenen, maar ook dat de Duitse persing model heeft gestaan voor de Nederlandse persing. Zo staat op de achterzijde van de hoes van de Nederlandse persing “Seite A” en “Seite B” in plaats van “Side” of “Kant” A en B en bevat de achterzijde van de hoes bij de Nederlandse editie van Bob Dylan’s Greatest Hits reclame voor precies dezelfde zes elpees als de Duitse persing, waaronder reclame voor de Duitse persingen van Subterranean Homesick Blues en Highway 61 Revisited.

Bob Dylan’s Greatest Hits is waarschijnlijk het eerste door cbs Grammofoonplaten in Nederland uitgebrachte Dylan-album in stereo. Op de voorzijde van de hoes staat een schitterende door Jerry Schatzberg gemaakte foto van Bob Dylan, zittend op de grond, keurig in pak, met in zijn linkerhand een absurd grote Zippo-aansteker en in zijn rechterhand een brandende sigaret. In de linker bovenhoek staat in een opvallend rode rechthoek de slogan die duidelijk moet maken dat het origineel van Bob Dylan beter is dan de covers van zijn songs van bijvoorbeeld The Byrds of Cher: “Nobody Sings Dylan Like Dylan”.
Gezien de titel van het album lijkt het logisch dat de songs waarmee Bob Dylan hits scoorde op dit album staan. “Subterranean Homesick Blues” en “The Times They Are A-Changin’” van de eerste single staan op dit album, net als “Like A Rolling Stone” van de tweede single. “Positively 4th Street” en “Can You Please Crawl Out Your Window?” (geen hit, wel een single) staan niet op deze verzamelaar, wel “Highway 61 Revisited”, de flipside van Dylans laatste single.
Verder bevat het album het van The Byrds bekende “Mr. Tambourine Man”, het in januari 1966 op het album Them Again van Them verschenen  “It’s All Over Now, Baby Blue”, het later in 1966 op single te verschijnen “Queen Jane Approximately” en het in 1966 al het stempel ‘klassieker’ verdienende "Blowin' In The Wind” dat dan al wel door verschillende artiesten op single is uitgebracht en op 10 september 1966 in de uitvoering van Stevie Wonder op nummer 33 binnenkomt in de Top 40.
Bob Dylan’s Greatest Hits bevat verder  “Don’t Think Twice, It’s All Right” en “Bob Dylan’s Blues” van The Freewheelin’ Bob Dylan, “It Ain’t Me, Babe” van Another Side Of Bob Dylan en “Maggie’s Farm” van Bringing It All Back Home (of Subterranean Homesick Blues, zoals het album in Nederland heet).
De enige recensie die ik van dit album heb kunnen vinden staat in het gestencilde blaadje Folksounds van september. De recensent worstelt duidelijk met het aanprijzen van een album waar, naast folk-achtige songs, nummers als “Like A Rolling Stone” en “Maggie’s Farm” op staan. Toch eindigt hij zijn recensie met: “Een plaat die de luisteraar genoegen verschaft, niet alleen de Dylan-liefhebber. Ik zou deze plaat juist graag op de draaitafel wensen van diegenen die tot nu toe Dylan omzeilden. Aanbevolen deze plaat!!”



[1] Zo staat het in mijn boek Bob Dylan in Nederland 1965 – 1978 (Free Musketeers, 2011).
[2] Op het label van de plaat staat het jaartal 1967, niet 1966.

Geen opmerkingen: