De open blik van Jochen Markhorst op Dylans Basement Tapes

We kunnen er eigenlijk al op rekenen: minstens één keer per jaar voegt Jochen Markhorst een boek toe aan de Dylan-bibliotheek. Een boek dat de doorgewinterde Dylan-lezer weer op scherp zet, simpelweg omdat Markhorst weet te verbazen en de Dylan-wereld van nieuwe inzichten in de songs van de grote liedschrijver weet te voorzien. Markhorsts zesde boek, The Basement Tapes; Bob Dylans zomer van 1967 is zijn beste boek tot op heden.
In de ruim tweehonderd pagina's van The Basement Tapes; Bob Dylans zomer van 1967 behandelt Markhorst 32 Dylan-composities op zij eigen, onnavolgbare wijze. Lezers van deze blog zijn inmiddels bekend met Markhorsts aanpak: compacte analyses van songs waarin hij verbanden legt tussen de besproken song en teksten uit vele bronnen, zoals literatuur, film en songteksten, om het essay af te sluiten met een kort overzicht van de belangrijkste coverversies van bewuste song. De kracht van The Basement Tapes zit in de verbanden die Markhorst weet te leggen tussen de songs van The Basement Tapes Complete en de tientallen bronnen uit de (westerse) cultuur die in The Basement Tapes voorbij komen. Zo weet Markhorst een link te leggen tussen de Basement-song "Please Mrs. Henry" en het Committee to End Pay Toilets in America van Emeritus hoogleraar Ira Martin Gessel, tussen de Duitse punkband Abwärts en "Nothing Was Delivered", en tussen The Beatles en "Odds End Ends", om drie voorbeelden te noemen. Het zijn deze verbanden die Markhorsts geschriften uniek maken in de Dylan-literatuur. Markhorst durft zijn nek uit te steken, van de gebaande paden te stappen om met eigen, nieuwe verbanden te komen. Er zijn helaas maar weinig Dylan-schrijvers die het lef hebben om dat te doen. Markhorst doet, alleen daarom al doen wij er goed aan zijn boeken te lezen.
Een deel van de in The Basement Tapes; Bob Dylans zomer van 1967 opgenomen stukken werd eerder op deze blog gepubliceerd, maar dat mag de Dylan-liefhebber er niet van weerhouden het nieuwste boek van Markhorst te kopen. In de eerste plaats bevat dit boek veel niet eerder gepubliceerde essays en in de tweede plaats staan in dit boek alle Markhorst-essays over Basement-songs bij elkaar, twee goede redenen om The Basement Tapes; Bob Dylans zomer van 1967 te lezen.
Laten we hopen dat de eerste zes boeken van Jochen Markhorst een voorbode zijn voor meer. Markhorst is een unieke stem in de Dylan-bibliotheek, een stem met een eigen verhaal. Een stem die iedere keer weet te verrassen, te verbazen en de lezer tot opnieuw luisteren naar de muziek van Bob Dylan weet aan te zetten. Als dat niet een goede reden is om Markhorst te lezen, dan weet ik het ook niet meer.

Jochen Markhorst – The Basement Tapes; Bob Dylans zomer van 1967
Uitgeverij: Brave New Books
isbn: 9789402199444
Prijs € 20,00
Pagina's: 215

1 opmerking:

peerke zei

Ik kijk er alvast naar uit om dit boek van Jochem te lezen.

Patrick