Op driekwart van de schijf zet Dylan "Tomorrow Is A Long Time" in. Hij komt wat moeilijk op gang, zo lijkt het, maar halverwege het nummer gebeurt het: Dylan zit in de song en gebruikt zijn stem om er uit te komen.
Zoiets, ik weet niet hoe ik het anders moet beschrijven.
De begeleiding is piano. Verrassend, maar het werkt. Het werkt zelfs erg goed.
Nu ik dit schrijf, vraag ik me af of 't wel klopt. Ik hoorde dit vanochtend, het is inmiddels avond. Er zijn uren verstreken en zaken verloren gegaan. Het geheugen hapert.
Maakt 't uit of 't klopt? Eigenlijk niet, de herinnering zegt dat het piano is. Alleen piano onder die stem. Het gaat om de herinnering.
En dan halverwege het openscheuren van die song.
Ik heb daarna nog wel andere muziek gedraaid, maar daar herinner ik me weinig van. Alleen "Tomorrow Is A Long Time "is echt blijven hangen.
Maar hoe mooi deze "Tomorrow" ook is, ik zal niet beweren dat dit de mooiste is, de beste versie. Zo'n bewering snijdt geen hout. Hoe kan ik dit vergelijken met 12 april 1963? er zit zoveel jaar tussen die twee versies, zoveel levens. Vergelijken levert niets op.
Natuurlijk ga ik opnieuw luisteren, al stel ik dat moment nog even uit. Tot wanneer? Tot het moment dat ik de behoefte voel om overvallen te worden door schoonheid, deze schoonheid.
"Tomorrow Is A Long Time", 16 oktober 1987, Wembley, Londen
~ * ~ * ~ * ~
Bob Dylans laatste concert in Nederland was op 18 april 2017. Sinds 1987 komt Bob Dylan minstens om het jaar in Nederland voor een of meerdere concerten.
Het is 26 november 2019, het jaar is bijna voorbij. Bob Dylan komt dit jaar niet meer in Nederland voor een of meedere concerten, dat is wel zeker. Er is een patroon doorbroken.
Is dat een keus van Bob Dylan?
Of ligt de oorzaak bij concertpromotor Mojo?
Ik heb geen flauw idee.
Voorlopig zien we Bob Dylan niet in Nederland. Eerst is er de "winterstop" en daarna zijn er andere plannen voor Dylan & band.
In het voorjaar van 2020 geeft Bob Dylan concerten in Japan. Grote kans dat aan de reeds geplande concerten nog data in bijvoorbeeld Australië en Nieuw Zeeland worden toegevoegd. Niet in Nederland.
Misschien in de zomer van 2020 dan? Geen idee.
En als Bob Dylan dan ergens in de toekomst weer naar Nederland komt, staat "Lenny Bruce" dan nog op de setlist?
~ * ~ * ~ * ~
5 opmerkingen:
Ik ben ervan overtuigd dat het geen keus van Bob Dylan was om Nederland over te slaan. In 2011 belde Prince met het North Sea Jazz Festival om even mee te delen dat hij ook wou komen. Het festival was al helemaal volgeboekt, maar men maakte ruimte vrij om Prince iedere nacht een extra optreden te bezorgen. Het waren fantastische concerten. Dus als een festival op stel en sprong ruimte vrij maakt voor Prince, doen ze dat ook wel voor Dylan. Maar die belde niet. Dus het zal een kwestie geweest zijn van planning, tourschema, geld...
Zomer volgend jaar... Als Pinkpop/Lowlands etc. Bob weet te strikken zal hij bij leven en welzijn vast wel komen. Jan Smeets heeft al eens in een interview gezegd dat hij Dylan best graag op Pinkpop zou willen hebben.
Voor de Amerikanen is Holland een achtergebleven provincie van Duitsland (ik heb dit meerdere malen meegemaakt in contacten met ze), en soms denk ik kwaadaardig dat het immer kletsende publiek hier gewoon niet zo de liefde heeft van de Dylan organisatie... Of zou het zijn dat de theaters waar Dylan tegenwoordig wil spelen, niet in te plannen of te vinden zijn? Missen doe ik het wel.
Keep smiling...
groet hans altena
Welingelichte kringen bevestigen officieus Bob Dylan als headliner voor de zaterdag van Wechter 2020. Aansluitend tournee Frankrijk, Spanje, Alpenlanden incl. Noord Italië, Balkan, Turkije (Istanbul) en Israel (Haifa). Nog voor de tour een nieuw album dat naar verluidt de titel Days of yore zal dragen met nieuw eigen materiaal dat al klaar is.
Vr.gr.
Welingelichte kringen
was 't maar waar...
Lang leve welinglichte kringen!
Groet,
Henk Soeten.
Een reactie posten