Is 't waar?

Het waren korte ritjes. Constant draaide het album Tempest op de autoradio en steeds sloeg ik het een kwartier durende titelnummer over. Tempest is schitterend, alleen het titelnummer heb ik soms wat moeite mee, zoals vandaag. Tempest verscheen in september 2012, dat is inmiddels ruim vijf jaar geleden. Nog even het staartje van de winter uitzitten en dan mag ik van mezelf zeggen dat het bijna zes jaar is geleden dat Tempest verscheen.
Tempest is het laatste Dylan-album met zelfgeschreven songs. Tempest verscheen in september 2012 en ik verlang naar een nieuw Dylan-album met door hemzelf geschreven songs. Dat verlangen, daar moest ik vanmiddag aan denken tijdens een van de vele korte ritten terwijl Tempest door de auto tetterde. "Narrow Way" kwam net voor de derde keer voorbij.
En tijdens "Narrow Way" schoot ineens die naam door mijn kop: Don Was.

De muzikant Don Was is natuurlijk bekend van de jaren tachtig band Was (Not Was). Als ik erg mijn best doe kan ik stukken van "Walk The Dinosaur" nog wel meezingen (wie niet?). Ergens in de jaren negentig verdween Was (Not Was) weer van het wereldtoneel.
Sinds begin 2012 is Don Was directeur van het jazzlabel Blue Note.
In de Dylan-wereld is Don Was bekend voor het produceren van het album Under The Red Sky (1990). Dat deed hij samen met David Was en Jack Frost (= Bob Dylan).

Wat heeft dit met het dromen over een nieuw Dylan-album vol Dylan-songs te maken? Weinig lijkt het. En toch dacht ik vanmiddag aan Don Was.
Een week of vier geleden las ik dat Don Was onlangs tijdens een interview heeft gezegd dat hij recent met Bob Dylan heeft gewerkt, maar dat hij er verder nog niks over kan zeggen. Zoiets is voedsel voor het op hol laten slaan van de fantasie. Zou Bob Dylan een nieuw album hebben opgenomen? Is Don Was de producer?
Maar hoe dan en wanneer?
"'Tis true, before the fall tour started", stond er een dag nadat het eerste bericht verscheen op die webpagina. Hier sprak een insider, zo leek het. Dan moet het toch wel waar zijn?

Natuurlijk is het waar. Voor mij wel. In mijn hoofd bestaat het album en het is een geweldig album. Twaalf sterke songs, allemaal door Bob Dylan zelf geschreven. Don Was heeft wat geleerd van de sessies voor Under The Red Sky, op dit nieuwe album doet de producer precies wat hij moet doen: Dylan de ruimte geven. Dit nieuwe album is nu al een klassieker, het moet alleen nog maar werkelijkheid worden. Maar dat is slechts formaliteit.

3 opmerkingen:

Edo zei

Vandaag op expecting rain:
13 - 884 Don Was Has been working with Dylan recently - (iTunes)

https://itunes.apple.com/us/podcast/episode-884-don-was/id329875043?i=1000400659802&mt=2

Episode 884 met Don Was

tom w zei

Dank voor de tip, Edo.

Tom

Jochen zei

Net even geluisterd. Op 51:35 komt het gesprek op Dylan. Don Was vertelt met innemende bescheidenheid wat hij verkeerd heeft gedaan toen hij het album under the red sky van zijn ‘grote held’ Dylan mocht produceren (“I went in, thinking: Let’s make Blonde On Blonde Part Two. And that’s the furthest thing from Bob’s mind – repeating himself”).
Op 53:25 vraagt Marc Maron:

MM You guys still friends or not?
DW Yeah yeah, we’re still friends.
MM Like friends-friends, or like when you see him it’s like…
DW No, no. We just did something very recently that I can’t talk about.

En dan vraagt Maron dus, ergerlijk genoeg, niet door.