Twee boeken (kort)

Het boekje The answer is blowing in the wind; De spiritualiteit van Bob Dylan van Kick Bras is uitgegeven ter ere van Bob Dylans 75ste verjaardag. Dit boekje bevat vier hoofdstukken in nog geen veertig bladzijden. In deze vier hoofdstukken behandelt Bras vier thema's:
1. Profetisch protest
2. Hoe te leven?
3. Jood en christen
4. De liefde en de dood
Ik heb The answer is blowing in the wind vanmiddag gelezen en ik moet zeggen dat het een alleraardigst boekje is. Daar waar boeken die Dylans leven en werk vanuit een religieus perspectief belichten nogal eens verzanden in betweterige us and them retoriek, schrijft Bras luchtig en met een open vizier. Hij legt verbanden tussen Bijbelse fragmenten en Dylans songteksten en alleraardigst is wat Bras schrijft over Dylans worsteling om aan de aan hem opgelegde rol van profeet, van stem van een generatie te ontsnappen.
Het enige commentaar wat ik op The answer is blowing in the wind heb is dat Bras consequent Alan in plaats van het correcte Allen Ginsberg schrijft en maar niet lijkt te kunnen verkroppen dat Bob Dylan nogal eens een 'g' achterwege liet (zie de titel van het boekje...). Het zijn kleine dingen, geen reden om The answer is blowing in the wind niet te lezen.
De laatste bladzijde van dit boekje verklapt dat dit boekje de teksten van de radio-uitzendingen van Woord op zondag bevatten, zie hier.

Van een heel andere orde (en voor een heel ander publiek gemaakt) dan The answer is blowing in the wind is het prentenboek If Not For You. In dit boek gaat de songtekst van Bob Dylan vergezeld van tekeningen van David Walker.
Dit prentenboek is gemaakt voor de kleintjes, de peuters en kleuters die uit dit boek voorgelezen kunnen worden. Toch schat ik zo in dat het overgrote deel van de verkochte exemplaren van If Not For You nooit voorgelezen zal worden, maar door volwassen Dylan-verzamelaars gekoesterd zal worden.
If Not For You is zeker niet het eerste prentenboek dat een songtekst van Bob Dylan als uitgangspunt heeft. Eerder verschenen er al prentenboeken rond onder andere "Blowin' In The Wind", "Man Gave Names To All The Animals" en "Forever Young". Van deze eerder verschenen Dylan-prentenboeken is Forever Young toch wel veruit het meest geslaagd. Het net verschenen If Not For You brengt daar geen verandering in. Het is een aardig prentenboek, dit If Not For You, maar ook niet meer dan dat. De tekeningen van Walker zijn voor de niet-voorlezende, volwassen Dylan-liefhebber net iets te zoetsappig en eenvoudig om echt indruk te maken of de songtekst van "If Not For You" in beeld te vangen. Bovendien heb ik mijn twijfels in hoeverre de in de songtekst "If Not For You" gegeven liefdesverklaring valt te verbeelden in twee honden, een ouder en een kind.
Het prentenboek If Not For You is een aardig hebbedingetje, maar zeker ook niet meer dan dat.

Geen opmerkingen: