Twee advertenties

Ochtend. Na enkele uren hard en intensief werken achter een computer, ben ik gaar. Om dat gevoel af te schudden, stap ik in de auto en rijd ik naar een van de vele kringloopwinkels in de regio. Daar tref ik een dikke stapel oude aflevering van het tijdschrift OOR aan. Na een uur bladeren neem ik er veertien mee voor de schappelijke prijs van 10 cent per stuk. In die veertien tijdschriften staat Bob Dylan. Dat kan een recensie zijn, een advertentie voor een album of een langer artikel. In het overgrote deel van de gekochte tijdschriften komt Dylan meer dan één keer voorbij. Na twee uur knippen en scheuren ben ik weer een stapel Dylanesk papier rijker. Zo'n stapeltje oud papier kan mijn dag maken.
Ik ga hier niet alle artikelen, recensies en advertenties beschrijven. Ik kijk wel uit. Dat is veel te veel werk en helemaal niet voor iedereen altijd even interessant. Ik pik er twee advertenties uit, simpelweg omdat mijn ogen er aan bleven plakken.
De eerste advertentie is voor het vierde deel van The Bootleg Series. Die advertentie staat in de OOR van 31 oktober 1998. Verder valt er niet zo veel over te zeggen. Ik vind het gewoon een mooie advertentie. Ik heb wel meer advertenties voor dit album gezien, maar nog nooit deze. De advertentie is bedrieglijk eenvoudig van opzet. Daarin schuilt nou juist de schoonheid.
De tweede advertentie is voor het album Dylan & The Dead. Deze advertentie maakt deel uit van een paginagrote advertentie van platenmaatschappij CBS in de OOR van 11 februari 1989. Er worden in deze advertentie vier CBS-albums onder de aandacht van de lezer gebracht, waaronder dus Dylan & The Dead.
Onder de afbeelding van de albumcover staat de tekst: "Afgelopen zomer tourden deze twee legendarische acts met veel succes door Amerika en verzorgden 6 stadion concerten voor meer dan 50.000 man publiek per avond. Dit album bevat perfecte opnames van een aantal klassiekers zoals 'Knockin' On Heaven's Door', 'All Along The Watchtower' en 'I Want You'."
Ik kan er niks aan doen, maar ik struikel gelijk over die eerste paar woorden: "Afgelopen zomer tourden..." Bij "Afgelopen zomer" in een tijdschrift van februari 1989 denk ik aan de zomer van 1988. De zes concerten waarvan opnamen op dit album te vinden zijn vonden echter plaats in juli 1987.
Is dit een bewust leugentje van de verantwoordelijke copywriter om een product aan de man de brengen of heeft iemand hier een vergissing gemaakt? Dat is dan weer een vraag die mij bezig kan houden, veel langer dan goed voor mij is.
O ja, ik heb ook nog een aardige advertentie voor het tweede album van Traveling Wilburys gevonden, maar daarover een andere keer meer. Ik zou het bij twee laten dit keer.

PS: Nog geen officiële aankondiging voor het album Shadows In The Night zoals ik gisteren voorspelde.

PS 2: Vanmiddag weer eens de dubbel-cd The Concert For The Rock 'n Roll Hall of Fame uit de kast gepakt om Dylans enige bijdrage op dit album te draaien: "All Along The Watchtower". Die cd heb ik al jaren niet meer gedraaid, vooral omdat de uitvoering van "All Along The Watchtower" op deze cd in mijn herinnering maar een slap aftreksel is van wat dit nummer ook kan zijn. Na zoveel jaren niet luisteren, wist deze uitvoering van "All Along The Watchtower" mij vanmiddag in positieve zin te verrassen. Nee, ik vind het nog steeds geen schitterende uitvoering, maar wel veel beter dan ik lang heb gedacht. Misschien moet ik de cd maar weer 7, 8 jaar in de kast laten staan. Zo rond 2021 laat ik me opnieuw verrassen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoe komt het toch dat jij altijd leuke dingen vindt in kringloopwinkels en ik niet?! Zoek ik niet hard genoeg? (Okay, wel een stapeltje Stones-LP's laatst, waarvan een op oranje vinyl, dus ik mag niet klagen.)
En ik heb een 6 CD-set van het R&R Hall of Fame concert met de complete set van Dylan en dankzij jouw stukje heb ik die ook weer eens uit de kast gehaald en ik draai 'm bij het schrijven. Indedaad niet een van Bobs meest memorabele optredens, maar wel een lekker stukkie bluesrock. En hij deed The Real You At Last, die hoor je niet vaak.
En wat de nieuwe LP betreft, die zal wel gewoon op de geplande datum uitkomen. Tempest zal niet worden overtroffen (denk ik) maar met gewoon een goeie plaat a la Together Through Life ben ik tevreden. Als het maar geen cover-LP wordt!
Frans

tom zei

Ik zoek héél vaak in héél veel verschillende kringloopwinkels, moet ik bekennen. Dat scheelt :-)
En ja, ik heb een gelukkige had. Ik geef 't onmiddellijk toe.
Vandaag ook "The Drifters" (boek) van James A. Michener gevonden (30 cent). Die had ik nog niet in het Engels. De Nederlandse vertaling van dit boek heb ik 'gebruikt' voor 'Niemand zingt Dylan'. Nu dus ook de originele Engelse versie te pakken gekregen.
Tsja, dat nieuwe album. Eerst maar eens zien of die releasedatum wel klopt.