3 boekjes voor nog geen tientje per stuk


Drie recente boekjes, allen (ruim) onder de 100 pagina's, A5-formaat, en te koop voor een handvol euro's per stuk. Is wat goedkoop is per definitie slecht?
Sean Enright - Bob Dylan Sleeping (2014, 56 blz. €7,75): Bob Dylan Sleeping is een dichtbundel van Sean Enright. De titel van deze bundel maakte mij nieuwsgierig. Zelfs zo nieuwsgierig dat ik het boekje blind gekocht heb. De titel heeft z'n werk gedaan: een boek verkopen. Eén - nul van Enright.
Bob Dylan Sleeping is geen boek over Bob Dylan, het is een matige dichtbundel. De bundel bevat het gedicht "Bob Dylan Sleeping" dat hooguit aardig is om een keer te lezen. Daarmee is dan ook alles over Bob Dylan Sleeping gezegd.
Charles River Editors - American Legends: The Life of Bob Dylan (2014, 52 ongenummerde blz. €5,29): Bij het ontvangen van dit boekje per post en het zien van "Charles River Editors" op de plek op de kaft waar normaal gesproken de naam van een auteur staat, schrok ik even en dacht ik te maken te hebben met een knip- en plakwerkje vol teksten van Wikipedia geplukt. Dat is het niet, al drijft het boekje vooral op bronnen (ja, veel van internet). Het is verre van duidelijk of dit nou een echt knip- en plakwerkje is, of een oorspronkelijk werk waarin gebruikt wordt gemaakt van meerdere bronnen.
Er is meer onduidelijkheid: volgens de kaft van dit boek is de titel Bob Dylan terwijl het volgens de titelpagina American Legends: The Life of Bob Dylan moet zijn.
Goed, het leven van Bob Dylan in 52 bladzijden dus. Dat is wat dit boekje te bieden heeft. 52 bladzijden voor een leven dat begon in 1941, een leven dat nog steeds doorgaat (het boek eindigt in 2014), dat lijkt wel haast onmogelijk. Het wordt nog erger: wie de ruimte op de pagina's die wordt ingenomen door foto's, voetnoten, niks (er is nogal wat "wit" te vinden in dit boekje), de titelpagina en de inhoudsopgave aftrekt van die 52 bladzijden, merkt dat er wel verdomd weinig ruimte overblijft om een leven van 73 jaren te beschrijven. Wie alle tekst achter elkaar zet, zal niet veel meer dan een pagina of 35 à 40 overhouden.
Met dat allemaal in mijn achterhoofd, begon ik te lezen in American Legends: The Life of Bob Dylan. En tot mijn stomme verbazing blijkt dit boek best aardig te zijn. Natuurlijk is het een beknopt verhaal, maar prima geschreven. Uitstekend de hoogtepunten uit Dylans carrière naar voren gebracht in de tekst. Dat blijft zo tot ongeveer halverwege het boekje. Dan gaat het fout en goed ook. De fouten volgen elkaar in rap tempo op. Zo zou Dylans twaalfde studio-album zijn opgenomen tijdens The Concert For Bangla Desh, krijgt tournee 1974 de naam "the Hard Rain World Tour", wordt Dylans beste album van de jaren tachtig omgedoopt tot A Shot Of Love, is "Blind Willie McTell" te vinden op Infidels en is Volume One van The Traveling Wilburys een live-album.
Maar dit is allemaal nog niks in vergelijking met wat in dit boekje over Empire Burlesque staat: Zo zou Bob Dylan op alle nummers op dit album begeleid worden door Tom Petty & The Heartbreakers en bevat dit album de nummers "Knocked Out Loaded" en "Brownsville Girl".
Mocht je dit boekje kopen, lees dan alleen de eerste helft en kijk naar de vele zwart-wit foto's (waaronder twee foto's van Bob Dylans eerste optreden in Nederland).
Eugene Stelzig - Bob Dylan's Career As a Blakean Visionary & Romantic (2013, 35 blz. €7,01) Het essay Bob Dylan's Career As a Blakean Visionary & Romantic werd door Stelzig in 1976 geschreven. Het zou opgenomen worden in "a volume of academic and scholarly essays on Dylan to be published by the Popular Press and edited by Patrick Morrow." Dat boek werd uiteindelijk niet uitgegeven en Stelzigs essay bleef op de plak liggen, tot vorig jaar. Toen werd het als een zelfstandig boekje uitgegeven.
Bob Dylan's Career As a Blakean Visionary & Romantic is niet alleen het dunste van de drie hier besproken boeken, maar ook het beste. In dit essay trekt Stelzig parallellen tussen het werk van Bob Dylan en William Blake. Het is een pittig essay waarvan ik (denk ik) de essentie na één keer lezen wel min of meer begrepen heb, maar om de inhoud echt tot me door te laten dringen is nogmaals lezen zeker noodzakelijk.
Ik kan me voorstellen dat Stelzig bij het voor het eerst horen van "Every Grain Of Sand" heeft moeten lachen en terugdacht aan zijn Dylan-essay uit 1976 waarin hij Blake's regels uit "Auguries of Innocence" citeerde: "To see a World in a Grain of Sand /And a Heaven in a Wild Flower / Hold Infinity in the palm of your hand / And Eternity in an hour".
Bob Dylan's Career As a Blakean Visionary & Romantic bewijst dat goedkoop zeker niet per definitie slecht betekent. Dit is een goed essay, een essay om meerdere malen te lezen. En dat voor slechts een handvol euro's.

Geen opmerkingen: