Dylan kort #1018

Setlist 6 april, Amherst: Bij een eerste blik op de setlist van gisteravond, dacht ik even dat deze volledig identiek is aan de setlist van 5 april, maar bij een nadere bestudering blijkt dat toch niet helemaal waar te zijn. De setlist van gisteravond laat - in vergelijking met de setlist van eergisteravond (zie hieronder) - slechts twee kleine veranderingen zien: 'Blind Willie McTell' en 'Thunder on the mountain' hebben van plek verwisseld, en 'Highway 61 revisited' is vervangen door 'All along the watchtower'.
Blood on the tracks als boek: Ik ontving gisteren twee mailtjes over Blood on the tracks als boek. Het eerste mailtje kwam van Peter die mij een fictief boekomslag stuurde van Blood on the tracks. Uit die mail begrijp ik dat die afbeelding uit een artikel - over ontwerpers die van hun favoriete plaat een boekomslag hebben gemaakt - van de onlineversie van NRC komt. Even later ontving ik een mail van Hans die mij wees op een mindmap over Blood on the tracks als boek. In het hart van die mindmap staat de eerder van Peter ontvangen afbeelding.
Uiteraard heb ik het bewuste artikel - nieuwsgierig als ik ben - daarna op de website van NRC opgezocht, zie hier.
Iets in mij zegt dat ik deze boekcover eerder heb gezien, na wat speuren vind ik 'm onder andere hier. Het meest idiote is misschien nog wel dat ik deze afbeelding ooit in een artikel ben tegengekomen - een artikel dat ik helaas niet meer terug kan vinden - waarin het gaat over mogelijke inspiratiebronnen van Bob Dylan, dus alsof die boekcover de inspiratie is geweest voor de albumtitel Blood on the tracks.
[met dank aan Peter en Hans]
Bob Dylan's Greatest hits vol. II gouden cd: Ik heb begrepen dat de releasedatum van de geremasterde versie van Bob Dylan's Greatest hits vol. II is verschoven van 16 april naar ergens halverwege mei.
Fanzine Isis: Gisteren lag aflevering 167 van Isis op de deurmat. Bij het doorbladeren springen er gelijk twee artikelen, in positieve zin, uit. Dat zijn de artikelen van Ian Woodward (over Freewheelin' sessies) en Les Kokay (Blood on the tracks).

2 opmerkingen:

hans altena zei

Wel, op Expecting rain staat voor zolang dat duurt een weergave zonder beelden van het eerste concert in Buffalo. Verbluffend. Waar ik al zo lang op hoopte: de ritmegitaar is akoestisch nu en dat geeft zoveel ruimte. Nog beter komt het improvisatorische van de late Dylan naar voren en zijn stem is verstaanbaar en geheel op de voorgrond waar het hoort, subtiel en tegelijk bijtend. Ook de keuze voor Duke blijkt een meesterzet: zijn begeleiding bestaat uit jazzy, bluesy fills die de geluidslandschappen van Time out of Mind in herinnering brengen, maar meer down to earth klinken, hoe etherisch ook, weer zonder de zaak onder te sneeuwen. Ook is Herron nu met zijn poetische country accenten veel meer in de picture. Om te spreken van een revolutie gaat misschien te ver, toch overstijgt dit Americana en bezorgt het me rillingen als eens The Rolling Thunder Revue en daarvoor Dylan met The Band in 66... en dat wil toch wat zeggen.

hans altena zei

en oja, niet te onderschatten: luister na die piano, zo mooi die uitkomt in deze context zo totaal anders dan bij wie ook, of je moet denken aan Thelonious Monk, zonder de technische foefjes...